Снимка: © Facebook.com/Васил Гарнизов

„Алтернативата на Бойко Борисов, която беше на улицата, сега е вкарана в управлението, но балансът на служебния кабинет е изгубен, защото това е твърде ляво, твърде червено правителство“. Това е тезата на социалния антрополог и политолог доц. д-р Васил Гарнизов.

В интервю за БНР той направи цялостен анализ на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Смята, че държавният глава е търсил баланса в него, защото трябва да се покаже като надпартийна, независима фигура. „Положил е усилия“ в тази посока, особено с включването на проф. Велислав Минеков (б.а. – служебен министър на културата), Стойчо Кацаров (министър на здравеопазването) и Кирил Петков (министър на икономиката) - всички от които участвали в протести през различни периоди.

„Ясен знак е, че ще се гледа под лупа управлението на Борисов. Този знак идва от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, за когото знаем, че освен че беше несъгласен с дейността на Борисов и МВР, беше несъгласен и с политиката на прокуратурата“, казва доц. Гарнизов.

„Въпросът е, че като цяло, според мен, балансът е изгубен, защото това е твърде ляво, твърде червено правителство. Това не е само заради фигурата на Янаки Стоилов като правосъден министър, Бойко Рашков си е стар кадър на левицата, но и много от другите министри са по-скоро с леви убеждения, отколкото с дясно-центристки. Разбирам това, защото Радев беше издигнат от левицата и той сега е в предизборна кампания, в която отново ще трябва да бъде подкрепен предимно от тях“, твърди Васил Гарнизов.

В отговор на въпрос на водещата Силвия Великова защо издига тази теза, след като Янаки Стоилов открито критикува лидера на БСП Корнелия Нинова, а Рашков не беше в листите за изборите, политологът отговори: „Когато казвам, че това е едно по-скоро ляво правителство, не казвам, че това е правителство на Нинова. Правя сериозна разлика, защото лявото пространство в България в момента е изключително фрагментирано. Появи се Жан Виденов, който отправя послания първо към най-възрастните, носталгично настроени избиратели на БСП, но отваря ветрилото в посока на най-радикалните леви слоеве в България. Радев ще иска да бъде подкрепен от много широка лява коалиция, но това все пак не може да стане за сметка на изключването на Нинова“.

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Васил Гарнизов определя служебното правителство начело с ген. Стефан Янев като „солидно и компетентно“. Казва, че познава две трети от състава му и няма професионален упрек към нито един от тях.

„Президентът заяви, че това правителство има две цели – честни избори и ревизия на ГЕРБ и Борисов. Това, което ме притеснява, е, че той много високо вдига очакванията към този кабинет. Ревизията на ГЕРБ е едно дело, което трябва да бъде направено от редовно правителство. Едно правителство като сегашното може само да освети някои големи сделки, които са били подозирани за корупция, защото няма да му стигне времето за друго".

"Една от тях е не само за корупция, а и за предателство на националните интереси – смята се, че е много повече в интерес на Русия, Сърбия и Турция, отколкото на България. Това е проектът Южен поток“, казва политологът. „Поглеждаме Министерството на енергетиката и виждаме, че там е сложен един образ на статуквото Андрей Живков (служебен министър на енергетиката), който си има кариера в ЧЕЗ, председател на електроенергийния системен оператор - лично с благословията на Борисов и неговите хора. Радев няма да се кара с големи олигарси, които са забъркани около този проект и няма да се опитва да проблематизира въпроса за непропорционалните и несиметричните ни отношения с Русия. За мен това е много силен акт“, добавя Гарнизов.

Той свърза с пряко одобрение от Бойко Борисов и министъра на финансите Асен Василев, който беше министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков от 2013, назначено от Росен Плевнелиев.

„Очаквам от него професионална работа по бюджета, но не очаквам някаква особена ревизия на предшествениците му. Още повече, че темата за хазарта и корупционните схеми вече бяха консумирани на една по-ранна фаза и бяха приключени с уволняването на Владислав Горанов. Хазартният бос Божков се оказа и част от протеста, сега може да се окаже, че хора от неговата партия са включени в правителството. Тази тема не очаквам да бъде публично дискутирана, по-скоро ще се решава зад кулисите“, смята доц. Гарнизов.

Той говори за една от учредителките на партията на Васил Божков „Българско лято“ – Елена Фичерова-Караиванова, която е предложена да оглави политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков. Кандидатурата ѝ трябва да премине през одобрение от Министерски съвет.

По думите на доц. Гарнизов – министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е започнала опит за ревизия относно програмата за саниране – друг пункт, който предизвика скандали в Комисията "Манолова" заради предполагаемо източване на средства. Тази точка е заложена и в Плана за възстановяване и развитие, по който България трябва да получи значително европейско финансиране за справяне с кризата, предизвикана от пандемията.

„Мисля, че тя ще работи още по Оперативна програма „Регионално развитие“, където също има съмнения за корупция. Очакванията, които Радев обаче възлага на министрите, са нереалистични. Крайно малко е времето, за да можеш да събереш достатъчно качествена информация и да получиш подкрепа от страна на прокуратурата“, казва Гарнизов.

Той определя служебното правителство като „една доста двусмислена институция“, която е непозната за много национални политически системи. „То е наше изобретение, за да отговори на един определен исторически момент – когато трябваше да се демонтира единната комунистическа система. От служебния кабинет, изглежда, няма много голяма полза. Но ако има полза – основното, което може да направи за 2 месеца, е да се концентрира върху честността на изборите“.

„Две-три ключови сделки и възлите им да бъдат разсечени и показани на обществото с цялата низост и корупция отвътре, от това всички ще спечелим. Но ми се иска да отидем спокойно на избори. Да знаем, че не отиваме на битка, в която някой ще краде, ще манипулира и пак ще купува избори, че накрая ще имаме един скалъпен вот - уж прозрачен, а всъщност нова машинация на задкулисното статукво“, добавя политологът.

На въпрос дали това също не е прекалено голямо очакване към служебния кабинет, защото схемите с купения и контролиран вот не стават публично, Гарнизов отговаря, че „във всяко РПУ през последните 30 години се знае кои са изборните брокери – хората, които ходят при кандидат-депутатите и политическите партии и продават гласове“. „Това не може да бъде спряно, ако не се овладее системата на МВР – тоест Бойко Рашков трябва да смени веднага всички ръководители на РДВР-та и да се стигне до ръководители на РПУ“.

Вътрешният министър вече „пенсионира“ административния секретар на МВР Бойко Славчев, който заемаше тази позиция от 6 години, беше и началник на кабинета на Цветан Цветанов.

„За последните 15 години, в които Борисов се върти около властта, цялата система на МВР е като един шлейф. Тук ще се иска един много голям дипломатически акт – някакви хора, които са били зам.-шефове да се презакълнат, както стана навремето – червените полковници станаха сини генерали. Знаем си, че по душа са комунисти, но декларираха подкрепа към НАТО и ЕС и си свършиха работата. Същото трябва да стане сега в системата на МВР. Обаче времето няма да им стигне. Ти махаш шефовете на РДВР, обаче зам.-шефовете, шефовете на отдели – цялата верига надолу – са се подбирали много дълго време и са навързани по един много лош начин“, твърди Гарнизов.

„Дали ще успее Бойко Рашков, не мога да кажа. Важно е какво ще направят Радев, Рашков и министърът на правосъдието (Янаки Стоилов) за отношенията си с главния прокурор. Ако те го убедят да смени отношението си към Борисов и неговата клика, могат да настъпят такива промени за два месеца, че много хора да се откажат от лоялността си към ГЕРБ. Това е много сложна задача“, казва той.

Отношенията между Иван Гешев и Румен Радев са още по-влошени след нахлуването на прокуратурата в президентството през 2020 г. Отделно главният прокурор беше обявил, че само чака президентът да приключи мандата си, за да му повдигне обвинение. Според доц. Гарнизов обаче – без прокуратурата много трудно могат да се проведат истински и честни избори.

„В момента, след като станаха скандалите със Светослав Илчовски в комисията „Манолова“, лично аз, а и много други хора, получават сигнали от бизнесмени, които могат да свидетелстват. Обаче ще свидетелстват само ако получат знак от прокуратурата. Хората са готови да говорят за рекет, че са плащали заради рекет, че стойността му се е увеличавала непропорционално, докато е станал хищнически. Обаче ще излязат да говорят само ако са сигурни, че прокуратурата няма тях да ги погне“, казва Гарнизов.

„Абсолютно сигурно е, че тези хора са били участници в корупционни сделки, обаче целият бизнес в България беше поставен през последните 10-15 г. в ситуация или участваш в нелегитимни трансакции с хората, които имат власт, или просто отпадаш от бизнеса. Прокуратурата беше използвана да разбие бизнеса на много хора, някои от които известни, други – по-малко известни“, допълва той.

„Тук е за мен най-голямата неизвестна. Обикновено главният прокурор взима завоя след изборите – и при Жан Виденов, и при Иван Костов беше така, и със Сотир Цацаров, който няколко пъти промени позицията си по ключови въпроси за страната. Сега въпросът е ще чака ли Гешев да минат изборите да види колко гласа е взел Борисов, за да си промени коалиционната връзка с него, или ще действа по време на самите избори – тоест ще бърза да вземе завоя предварително. Мисля, че той би имал желание да направи второто. Това би било прецедент в българската политика“, смята политологът.


Прочетете още:

The Economist за скандала с Илчовски: Прилича на гангстерски филм, но босът е Бойко Борисов

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Кадрова смяна в Агенцията за инвестиции провокира обвинения в "мутренско" поведение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"