Снимка: © Getty Images

Инспекторът на Военноморските сили на Германия Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка след коментара си, че Крим никога няма отново да стане част от Украйна. Вицеадмиралът заяви още, че не вярва Русия да нападне съседката си, а Владимир Путин „заслужава уважение“.

Позицията на 56-годишния Шьонбах за Крим е в пълно противоречие с тази на германското правителство и неговите партньори. След проведен разговор с министъра на отбраната той е осъзнал „грешката си“ и е подал моментална оставка, пише Der Spiegel.

Всички тези събития се случват в момент, в който редица страни от Европа, както и САЩ, изпращат военна помощ за Украйна заради струпването на над 100 хиляди руски военни около границата. Германия обаче отказва да снабди Киев с оръжие и според Wall Street Journal дори е блокирала опитите на Естония да изпрати помощни средства на Украйна.

Защо Германия отказва военна помощ на Украйна

Русия отрича, че ще нахлуе в страната и иска НАТО да спре разширяването си на изток, както и да не увеличава военното си присъствие в държавите от Източна Европа, включително България и Румъния.

Стефан Янев омаловажи хода на Русия с искането за изтегляне на НАТО от България

По време на посещение в Индия вицеадмирал Шьонбах заяви, че Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., е „загубен“. „Той няма повече да се върне (б.а. – към Украйна) и това е факт“.

Той описа себе си като „много радикален католик“ и каза, че е добре да се разчита на „християнска Русия“ като съюзник срещу Китай. Според него – дори Русия да не е демокрация, е нужен двустранен партньор на Германия.

Относно Путин - вицеадмиралът заяви: "Лесно е да му дадеш уважението, за което настоява - и което може би заслужава".

Коментарите на Шьонбах веднага предизвикаха остри реакции в германското Министерство на отбраната и в Министерството на външните работи, а думите му нямаше как да останат без последствия. Министърът на отбраната Кристин Ламбрехт е организирала спешна среща с началника на вицеадмирала – Ерберхард Цорн.

Кай-Ахим Шьонбах вече се е завърнал в Германия и е уведомил Ламбрехт за оставката си. Той беше инспектор на Военноморските сили от март 2021 г.

„Току-що поисках от федералния министър на отбраната незабавно да ме освободи от задълженията ми като инспектор на Военноморския флот. Необмислените коментари, които направих в Индия, относно нашата политика по сигурността, са със значителна тежест. За да предотвратя още повече щети, смятам, че тази стъпка, която правя, е наистина нужна“, каза вицеадмиралът.

В Twitter той призна: „Това беше абсолютна грешка. Беше личното ми мнение. Не прецених ситуацията правилно“.

Политиците в Германия го атакуваха след необмислените коментари. Мари-Агнес Щрак-Цимерман от Свободните демократи заяви: „Аз съм приятелски настроена към ясните послания - особено когато става въпрос за военни съвети. Разбира се, обаче те трябва да са базирани на нашите демократични ценности. Със своите твърдения вицеадмирал Шьонбах постави под въпрос европейската сигурност и международното право. Оставката му е логична“.

Хенинг Оте от Християндемократическия съюз също определи оттеглянето на Шьонбах като неизбежно. „Всеки, който обявява разбиране и уважение към Путин в тази напрегната ситуация, е човек с погрешна преценка“, смята той.


Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията