Първи доклад за руската ваксина: Имунна реакция, антитела и липса на сериозни странични ефекти Снимка: © Getty Images

Руските учени публикуваха своя първи доклад за ваксината срещу коронавирус, която бе одобрена в страната миналия месец. Резултатите от ранните тестове показват сигнали на имунна реакция. Всеки участник в тях е развил антитела и никой не е изпитал сериозни странични ефекти, стана ясно от документа, публикуван в медицинското списание „The Lancet“.

На 11 август президентът Владимир Путин обяви, че Русия става първата държава, която одобрява ваксина срещу Covid-19. Тя е разработена от московския институт „Гамалея“ и получи лиценз за употреба на територията на страната. Държавният глава обяви, че една от дъщерите му е участвала в тестовете и каза, че ваксината е безопасна, но до момента нямаше никакви реални данни от изпитанията.

Русия одобри първата в света ваксина срещу Covid-19

От доклада в „The Lancet“ става ясно, че в периода 18 юни - 3 август са били извършени два теста на ваксината „Спутник V“. Във всеки от тях са участвали по 38 доброволци на възраст между 18 и 60 години. Три седмици след като са получили първата доза, им е била дадена още една.

Учените са наблюдавали пациентите в продължение на 42 дни. Резултатите показват, че всички от тях са развили антитела в рамките на три седмици. Най-сериозните странични ефекти са били главоболие и болки в ставите и мускулите.

Клиничните тестове не са включвали плацебо, което означава, че доброволците са били напълно наясно, че се имунизират със „Спутник V“.

„За да се осигури безопасността и ефективността на ваксината срещу коронавирусна инфекция, са нужни по-широкообхватни, по-дълготрайни тестове, включващи плацебо, както и допълнителен мониторинг“, пише в доклада на учените от „Гамалея“.

Оттук нататък предстои трета фаза на клинични тестове. Тя ще включва 40 хиляди доброволци на „различна възраст“, включително и такива от „рисковите групи“. Руската ваксина е базирана на преработени щамове на аденовируса – този, който обикновено причинява настинка. Целта е по този начин да се активира имунната реакция.

Председателят на Руския инвестиционен фонд – носещ финансова отговорност за ваксината – Кирил Дмитриев, каза, че докладът е „мощен отговор на скептиците, които необосновано критикуваха ваксината“. Добави, че за следващата фаза от тестовете вече са записани 3000 доброволци.

Руският здравен министър Михаил Мурашко съобщи, че страната ще започне имунизациите през ноември или декември, като ще се фокусира върху групите с най-висок риск от зараза.

Путин обещал руската ваксина първо на Лукашенко

Експертите обаче предупреждават, че все още предстои дълъг път, преди „Спутник V“ да се докаже като ефективна. Отбелязват липсата на резултати за хората над 60 години, които не са обхванати като група в публикуваното изследване. Добавят още проблема за липсата на достатъчен брой доброволци, както и липсата на прозрачност от страна на Русия. Професор Брендън Уен от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина съобщи пред „Ройтерс“, че докладът все пак показва добри резултати, но само „засега“.

Според данните на Световната здравна организация – в света се разработват 176 потенциални ваксини срещу коронавируса. 34 от тях в момента се прилагат при тестове върху хора, а осем са в последната, трета фаза на клинични тестове.


Прочетете още:

Историята показва, че прибързаното одобрение на ваксина може да е "колосална глупост"

Антъни Фаучи: Не форсирайте ваксина срещу Covid-19 без сигурни данни

Ако ваксината на AstraZeneca е успешна, ще бъде безплатна за българските граждани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023