Първи жертви от коронавирус на Diamond Princess, откриха заразен и на Westerdam Снимка: © getty images
  • Първи два смъртни случая бяха отчетени на круизния кораб Diamond Pricess, който е на пристан в Йокохама, Япония. Броят на заразените на него е 621 - все още второто най-голямо огнище след Китай
  • Откриха първи заразен пасажер от кораба Westerdam, който миналата седмица акостира в Камбоджа. Пътниците бяха допуснати до сушата без сериозни тестове и поеха свободно в различни посоки. Въпросната жена е летяла за Малайзия, когато са открили, че е болна. Пасажерите, останали на кораба, са дали негативни резултати на теста
  • Международната здравна организация изрази притесненията си, че скоро коронавирусът ще стигне до Африка, а е много възможно и това вече да се е случило
  • Само 8 от 47 държави на континента са подготвени за кризисна ситуация, а общият брой на лабораториите с нужната за тестовете проба са едва 17
  • Учени предупреждават, че броят на заразените извън Китай е много по-голям от официалния
  • Заразата на Covid-19 се предава по-лесно от SARS, но не е толкова смъртоносна. Темповете на нейното разпространение в Китай намалят

Починали са двама японци, които са били сред поставените под карантина на круизния кораб Diamond Princess на бреговете на Йокохама. И двамата са били над 80 години, като единият е починал от Covid-19, а другият – от пневмония.

Заразените стигнаха до 621 – най-големият брой отвъд Китай. Стотици, които дадоха негативен тест за заразата, вече напуснаха кораба след приключването на карантината на 19 фервуари, а се очаква и останалите да го сторят в следващите два дни.

Общият брой на пътниците бе 3700 души. Предполага се, че вирусът е бил пренесен от пасажер от Хонконг, който е напуснал кораба по-рано и впоследствие е бил диагностициран с болестта.

Появиха се и критики относно мерките, които Япония е взела за овладяването на вируса на кораба. Професорът по инфекциозни заболявания в Kobe University Кентаро Иуата посети плавателния съд и сподели в Youtube видео, че ситуацията там е била „напълно хаотична“, а действията за предотвратяване на болестта – „неадекватни“.

150 австралийци бяха откарани до Дарвин, 74 британци също се прибраха в страната си, хора от Хонконг също бяха изтеглени, а Индонезия също планира да транспортира гражданите си. Всички те ще преминат нов период на карантина.

Откриха случай на коронавирус и на круизния кораб Westerdam, акостирал в Камбоджа

Случаят с круизния кораб Westerdam изглеждаше като щастливата противоположност на Diamond Princess, но се оказа, че реалността може да не е толкова хубава. След като прекара две седмици в открито море и не получи позволение за пристан в четири страни, Westerdam акостира в Камбоджа.

Бяха взети минимални мерки – от 1 455 пътници и 802 души екипаж, 20 са били прегледани, тъй като са показвали признаци на болест. На останалите са премерили температурата, помолили са ги да попълнят една бланка и голяма част от тях след това са напуснали кораба.

Слизането им на сушата бе отбелязано с тържествена церемония, на която присъстваше и министър-председателят на страната Хун Сен – без маска, както и всички други около него. Това действие бе отбелязано от Международната здравна организация като „пример за международна солидарност“, но последствията от него могат да се окажат много тежки.
83-годишна американка, която е напуснала кораба и след това е взела самолет за Малайзия с още 144 пътници е вдигнала висока температура при приземяването в Куала Лумпур и е дала позитивен тест за CoV-19.

Впоследствие всички пасажери, останали на кораба, са преминали през изследвания и са дали негативни резултати, но е решено корабът да бъде задържан на пристанището още няколко дни, докато и екипажът от 747 души премине тестовете.

Все още няма позитивни резултати и от стотиците, настанени по хотели в града, но мнозина са го напуснали преди да се разбере за наличието на болестта.

Вирусът вече е в Африка?

Междувременно Международната здравна организация изрази притесненията си, че е въпрос на време да бъде потвърден случай на коронавирус в Африка. Много е възможно вече да има заразени там, тъй като в по-голямата си част болните показват много леки симптоми и е лесно да бъдат пропуснати.

Директорът на Лондонското училище за хигиена и тропична медицина Питър Пиот сподели, цитиран от Spiegel:

“Африка има толкова много близки връзки с Китай, трудно е да си представим, че все още няма случаи там. Фактът, че все още няма потвърдени такива там ме притеснява сериозно.“

Само 17 лаборатории в 47-те страни на континента разполагат с проба от вируса, което прави невъзможно провеждането на адекватни тестове за болестта.

Несъмнено допускане на вируса до Африка може да окаже много тежки последствия, тъй като само осем от всички държави там имат нужната подготовка с подобен кризисен период – в много от другите има недостиг на медицински лица, респиратори и дори маски за лице.

Вече има един потвърден случай в Египет, но страната не попада в област "Африка" на Международната здравна организация, а в региона на "Източното средиземноморие".

Много пропуснати случаи извън Китай?

Учените смятат, че случаите на коронавирус извън Китай са много повече от вече откритите. Ръководителят на отдела за проучване на инфекциите на Helmholtz Center в Брауншвайг Герард Краусе сподели, че според него има пропуснати болни дори и в страни като Германия, където в момента официалният брой на заразените е 16.

Епидемолога от University of Oxford Мориц Крамер работи със свои колеги по това да провери къде са пътували вече инфектираните хора, преди да им бъде поставена диагнозата:

„Един от три инфектирани е пътувал, когато вече е показвал симптоми. Това означава, че хиляди болни са разпространили заразата из Китай и света.“

Намалят темповете на заразяване в Китай и вирусът не е толкова смъртоносен, колкото SARS

Все пак има и положителни новини. В основното огнище на заразата Китай темповете на нейното разпространение спадат. В сряда бяха обявени нови 394 потвърдени случая и 114 смъртни такива, след като във вторник новите заразени бяха 1 749.

В същото време една разлика със SARS пражи Covid-19 по-малко смъртоносни. Неговите патогени не се развиват само в дробовете, но и в гърлото, подобно на гриповите болести. Това покачва вероятността от предаване на заразата, но намаля опасността от фатален край. Директорът на Института по вирусология в Берлин Кристиан Дростен сподели по темата:

„За повечето хора коронавирусът е нещо като обичайна настинка, а децата са засегнати много рядко.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024