Първият внесен законопроект в 45 Народно събрание: Промяна в конституцията Снимка: © Булевард България

Началото на новия парламент беше белязано от внасянето на два знакови проекта за законови промени - на конституцията и на Изборния кодекс. Вносителите им са депутатите от "Демократична България", но заявка за изменения на Изборния кодекс вече направиха и още няколко други парламентарни групи.

В предложенията за промяна на конституцията се предвиждат:

- реформа на Висшия съдебен съвет и редуциране на парламентарната квота до 1/3 състава му и изваждане на прокурорската колегия в отделна институция; промяна в процедурата по предлагане на председателите на ВКС и ВАС със задължително условие те да са действащи съдии в съответния съд към момента на избора; водеща роля на Конституционния съд при отстраняването на председателите на двете върховни съдилища.

- избор на главния прокурор от Народното събрание с мнозинство от 144 гласа (3/5 от депутатите) по предложение на министъра на правосъдието; намаляване на мандата на главния прокурор на 5 г.; импийчмънт на главния прокурор по искане на министъра на правосъдието или на 1/5 от депутатите, с водеща роля на КС или президента при отстраняването му;

- въвеждане на пряка индивидуална конституционна жалба;

- въвеждане на възможност за законодателна гражданска инициатива по предложение на 10 000 граждани, наравно с проектите на народните представители и Министерски съвет;

- лустрация на висши публични длъжности в секторите на националната сигурност, отбраната, вътрешния ред и правосъдието за лица, които са установени като сътрудници на бившите репресивни служби на тоталитарния режим; с възможност за изключения, ако лицето "приеме да се извърпи цялостна проверка на неговия интегритет, вкл. на лоялност към демократичните ценности и принципи, и покрие определените стандарти".

Целият текст може да се прочете тук.

За да бъдат направени промени в конституцията, се изисква подкрепа на мнозинство от 3/4 от всички народни представители в три гласувания в различни дни. Това означава ДБ да привлече поне 180 гласа "за" предложенията си. Ако те получат по-малко от 3/4, но повече от 2/3 от гласовете на всички народни представители, предложенията се поставят на ново разглеждане в срок от 2 до 5 месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Текстът на предложението за промяна на Изборния кодекс от ДБ все още не е публикуван в сайта на Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024