Първото заседание на новия парламент: "Който е "за", да вдигне ръка"

Днес 45-ото Народно събрание проведе своето първо заседание. То започна от 9 ч., след което новите депутати положиха клетва и официално встъпиха в длъжност. Тържественото откриване бе в старата сграда на парламента.

В 45-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС разполага със 75 народни представители, „Има такъв народ“ е втора политическа сила с 51, БСП е с 43, ДПС – с 30, ДБ разполага с 27 депутати, а „Изправи се! Мутри вън!“ – с 14.

"Булевард България" проследи всичко най-интересно около първото заседание:


13:20 ч. - Първото заседание на 45-ото Народно събрание беше закрито. То продължи малко над 4 часа.

13:00 ч. - Депутатите избраха комисията, която трябва да напише правилника за организацията и дейността на 45-ото Народно събрание. В нея ще има равен брой депутати от всички парламентарни групи.

Сформирани бяха и парламентарните групи - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, на ИТН - Тошко Йорданов, на БСП - Корнелия Нинова, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на ДБ - Христо Иванов, и на ИСВП - Мая Манолова.

12:28 ч. - Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Народното събрание

„За“ Митева гласуваха 163 народни представители, 75-те депутати от ГЕРБ се въздържаха, а нито един не даде глас "против" номинацията на втората политическа сила.

Ива Митева е председателят на 45 Народно събрание

Предложената от ГЕРБ Цвета Караянчева получи само гласовете на своята парламентарна група. Против нея гласуваха депутатите от БСП, ДПС, "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се! Мутри вън".

"Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство ще бъдат зачитани в това Народно събрание. От нашите действия зависи България да бъде демократична и правова държава. Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи норми в това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си, да търсим решения заедно", каза Митева в първата си реч в парламента.

За зам.-председатели бяха избрани Цвета Караянчева (ГЕРБ), Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (Демократична България), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").


12:05 ч. Парламентът започва избора на свой председател, отхвърлено беше предложението на ГЕРБ за поименно гласуване

ГЕРБ предложи Цвета Караянчева да поеме ръководството на парламента като представител на най-голямата по големина група.

Ива Митева Рупчева беше предложена за председател от "Има такъв народ" - доскорошен директор "Законодателна дейност и право на ЕС" в Народното събрание, юрист с дългогодишен опит, преподавател по право в НБУ.

11:20 ч. - Мая Манолова: Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението

"Не може да ви забранят да заявите подкрепа за партиите на протеста, но не си въобразявайте, че ще задушите тяхното управление в токсична прегръдка" - с тези думи Мая Манолова ("Изправи се! Мутри, вън") се обърна към депутатите от ГЕРБ в първата си реч към парламента.

Манолова обяи като приоритет смяна на правителството, но и смяна на главния прокурор и избор на нов състав на регулаторните органи.

"Втората стъпка е търсенето на отговорност - пълна ревизия на корумпираното управление. Внасяме проект за създаване на комисия по ревизията. Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието, защото така изисква справедливостта. Ще променим правилата така, че в бъдеще мутренско управление да не бъде възможно. Дължим го на бъдещите поколения", каза тя.

Манолова се обяви за промени в Изборния кодекс - изцяло машинно гласуване, дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за сънародниците зад граница, въвеждане на активна регистрация за гласоподавателите за изчистване на списъците от мъртви души. Коалицията й ще настоява и за смяна на СЕМ и ръокводството на БНТ, "които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания".

ИСМВ ще внесат промени в Закона за личната помощ, както и нови законопроекти за колекторите и частния фалит. Ще настояват и за незабавно публикуване на плана за възстановяване и устойчивост с изслушване от премиера Бойко Борисов.

Ще бъдат предложени промени във ваксинационния план, в който приоритет да имат възрастните и болните.

"Никой партиен лидер не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си го позволи лидерът на управляващата през последните години партия ГЕРБ. Очаквано е и е видимо, че той отново отсъства. Борисов не е тук дори когато внася оставката на правителството. Къде ви е лидерът? Защо се крие? Парламентът е най-важната институция на България. Без да функционира нормално парламентът, няма демокрация. Без демокрация няма свобода и бъдеще. Тук трябва да е храмът на истината, храмът на словото и закона. Трябва да бъде и ще бъде, защото всичко това е народът", каза на финала Манолова.

11:15 ч. - „Демократична България“ събира подписи за промени в Конституцията, с които си поставят за цел ясна отчетливост на главния прокурор пред парламента. От ДБ искат предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста му.

ДБ е внесла промени за закриване на специализираните съдилища, събира подписи срещу Гешев

Това обяви съпредседателят Христо Иванов пред парламента. Той добави, че от коалицията работят за окончателна реформа на Висшия съдебен съвет, за въвеждане на пряка конституционна жалба, внесли са и изменения за закриване на специализираните съдилища и специализираната прокуратура.

Предстои да внесат изменения за ликвидирането на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид, което ще означава освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров. Предвиждат и промяна в изборния процес.

„Като си подадох оставката като правосъден министър, казах, че България се превръща в прокурорска република. Главният прокурор решава на кого да даде имунитет, кой да бъде поставен под натиск - тук има хора, които са минавали през тази цедка. Излизат скандални записи и снимки, а това не се преследва. Искаме да сложим край“, каза Иванов.

„Искаме да бъде въведена пряка конституционна жалба и така необходимата лустрация. Внесли сме пакет от изменения да се закрият специализираните съдилища и специализираната прокуратура.

„Тези институции, които бяха създадени под надслова за решителна борба с корупцията, са олицетворение на избирателно прилагане на държавна репресия за едни и затваряне на очи за други“, каза Иванов.

„Внасяме днес поредица от изменения за по-прозрачен изборен процес. В тези изменения предвиждаме видеонаблюдение, възможност за дистанционно гласуване, създаване на район „Чужбина“, премахване ограничението на секциите в чужбина (максимум 35 за страна извън ЕС). Предвиждаме и електронно управление“.

Христо Иванов добави, че ако от „Има такъв народ“ поискат подкрепата на ДБ, коалицията ще влезе в разговор за това какво управление може да бъде излъчено с мандат на ИТН. „Не бихме подкрепили управление на ГЕРБ. Нас не ни е страх от предсрочни избори“, добави той.


10:50 ч. - ДПС постави своите условия за подкрепа на кабинет на "новите" партии

"Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. По-близо сме до тази перспектива и ние категорично сме готови за нови избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в съвкупност от няколко кризи, а ако добавим към тях и политическа криза, ще сбъркаме сериозно", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той потвърди, че ДПС е готово да подкрепи съставянето на кабинет от трите нови парламентарно представени сили, като постави няколко изисквания за тази цел:

- план за излизане от пандемичната криза, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически мерки

- изготвяне на нов план за възстановяване и устойчивост. "Досегашните варианти на този план не отговарят на интерсите на страната".

- консенсусно приемане на програма за ускорено икономическо развитие на страната

- достойно членство в евроатлантическите структури.

"Този парламент изисква много по-широко съгласие, пластично управленско решение, което изключва кабинети, оглавявани от партиен лидер или партийна фигура. Категорично заявяваме, че плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма с цели, средства и срокове", каза Мустафа Карадайъ.

10:42 ч. - БСП: Не преговаряме със задкулисието, бихме подкрепили ИТН

Корнелия Нинова обяви, че БСП не „преговаря със задкулисието“ с власт и пари, не прави „скрити договорки“ нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент.

„Ние сме за открито, честно управление, за разграждането на паралелната държава. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Ако искахме, можехме преди 4 години“, каза Нинова.

„Бихме подкрепили правителство на втората сила - на ИТН – по политики за разграждане на порочния модел на управление. Ако те не предложат правителство, ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави“.

Нинова е готова да даде гласове за управление, излъчено от новите формации в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"

Тя иска спешни мерки срещу икономическите последствия от Covid-кризата: помощ за малкия и средния бизнес, помощ за домакинствата и младите семейства, преизчисляване на пенсиите.


10:40 ч. - Тошко Йорданов: "Няма нужда да се лъжем, че този парламент ще изкара целия си мандат"

"Има такъв народ" ще внесе свои предложения за промяна в Изборния кодекс и Закона за политическите партии, с които ще се премахнат ограниченията за гласуване в чужбина, а партийните субсидии ще се снижат от 8 лв. на 1 лв.

Прочетете още тук:

"Има такъв народ" внася промени в Изборния кодекс и сваляне на субсидията до 1 лв

10:20 ч. - "Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това"

Из речта на Десислава Атанасова, ГЕРБ:

"837 707 български граждани гласуваха за ГЕРБ. Нито една от присъстващите партии не се доближава до този резултат. Колкото и анализи, аритметични упражнения да бъдат направени, победителят е само един и това е ГЕРБ. Поне е редно да го признаете.

Победителят се поздравява. Това зависи не само от възпитанието и културата, но и от политическия опит на всички вас. Продължителните управления уморяват. Но суверенът ни поставя на първо място. Хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, която да ни бие по резултат.

Получихме доверието на голяма част от гражданите и сме длъжни да го оправдаем. Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове са готови да се заемат веднага с предизвикатеслтвата пред страната ни.

Ако някой смята, че може да заобиколи мнението на 1/4 от българските граждани при вземането на тези решения, нито разбира, нито осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация.

Говоренето за нови избори в средата на лятото е най-видимият симптом за това неразбиране. На изборите хората казаха своята дума, а ние да им отговорим с решения. Безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани. Тази цена ще се състои в задълбочаване на икономическите проблеми, невъзможност на държавата да помогне на всеки пострадал от кризата и по-бавно възстановяване от нея.

Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това. Вие дължите този отговор не на нас, а на всички българи и най-вече на онези, които са ви подкрепили. Единственото, което видяхме, е, че в тази тежка обстановка парламентът започна работата си със закани за реваншизъм

Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите и поздравления. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани. Политиката изисква смелост и решителност. А днес най-висшата форма на смелост е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас".

10:00 ч. - Президентът Румен Радев се обърна към народните представители:

Държавният глава призова за демонтаж на управлението на ГЕРБ и нов вид власт, която да изведе страната от "последните места в ЕС" по стандарт и качество на живот. Той се обърна към народните представители при откриването на 45-ото Народно събрание и поиска създаване на стабилно правителство, овладяване на кризата с Covid-19, реформа на изборния закон, ефективно правосъдие, пресичане на корупцията, разделение на властите и свободни медии.

Радев: Нужен е демонтаж на модела ГЕРБ и нов вид власт, за да изпълним националните цели

"Искам да се обърна към народните представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българите ви възложиха – да отстоявате правата и интересите на народа. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара през 2016, чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава.

Някои използват опита си да търгуват с общественото доверие, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. Избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката, поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен. Но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография. Приемете липсата на опит като възможност.

В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално".


09:30 ч. - Народното събрание реши да приеме правила за дистанционно участие по електронен път, включително полагане на клетва, на народните представители, поставени под карантина поради Covid-19. Така изолираните депутати могат да се включват онлайн в това и следващите заседания.

Един от тях е лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който преди дни обяви, че е заразен с Covid-19 и се намира под карантина. Той и още петима народни представители положиха клетва дистанционно, след което депутатите се изправиха на фона на химна на Република България.

09:25 ч. - Депутатите положиха клетва

Народните представители официално положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

09:00 ч. - Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри първото заседание на 45-ото НС

Тъй като техниката беше преместена в новата сграда на парламента, депутатите трябваше да отчитат присъствието си с вдигане на ръка. Зайкова започна четенето на 240-те имена, за да разбере дали членовете на шестте парламентарни групи са в залата и дали ще има кворум.


09:00 ч. - Пред сградата са се събрали няколко протестиращи, желаещи служебно правителство, а депутатите от "Има такъв народ" им ръкопляскаха, докато влизаха в залата.


09:00 ч. - След като беше предложен за премиер от Бойко Борисов, Даниел Митов от ГЕРБ-СДС каза, че „един политик не може да бяга от подобна отговорност“. „Премиерът ме помоли да поема тази отговорност, а аз се съгласих“, допълни той на влизане в сградата на парламента.


08:30 ч. - Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Днес трябва да бъдат избрани председател и зам.-председатели на парламента. ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева, а по неофициална информация – кандидатът на ИТН ще е Ива Митева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024