Пеевски подкрепи Борисов в спора за МВнР и заговори за предсрочни избори Снимка: © Screenshot

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски зае ясна позиция в спора между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС кой да ръководи външното министерство след ротацията.

Пред журналисти Пеевски каза, че не вижда къде е проблемът - единственото, което трябва да се направи, е: "Денков да си отиде в Министерството на образованието, а ГЕРБ да решат кой да бъде в МВнР".

Санкционираният по закона "Магнитски" депутат вижда в цялата ситуация опит на ПП-ДБ да "изопачат" нещата. По думите му те имали "прекомерно желание" да вземат още едно министерството, с което да "вземат всичко", а това ще обезмисли ротацията.

От няколко дни ГЕРБ и ПП-ДБ спорят кой да е министър на външните работи след ротацията. Борисов първо поиска Габриел да остане и да съвместява МВнР с премиерския пост. Съпредседателят на ПП Кирил Петков настоя министър да е Денков. Ден по-късно Борисов склони да е трети човек, но от ГЕРБ. В петък потвърди последното и в случай на неразбирателство допусна нови избори.

По-рано тази сутрин по темата се сблъскаха и депутатите от двете партии - Никола Минчев и Росен Желязков. От казаното от тях стана ясно, че засега нито една от двете формации не е склонна да направи отстъпка.

Сега Пеевски също заговори за евентуални предсрочни избори през юни заедно с европейските: "Зависи от ПП-ДБ. Ако си изпълнят написаното, ще имаме само европейски избори. Ако не го изпълнят, вече ГЕРБ и г-н Борисов ще решават".

Пеевски на практика подкрепи Борисов в спора, като изтъкна, че председателят на ГЕРБ е направил "огромна отстъпка", като е поискал минимални корекции при ротацията.

"ГЕРБ нямат никакви претенции, а [ПП-ДБ] претендират да вземат едничкото малко министерство на ГЕРБ", оплака се той.

Съредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обаче вярва, че кабинетът ще оцелее и след 6 март ще има правителство в този формат. Изказването му обаче показва, че формацията все още не е променила позицията си и държи Николай Денков да заеме поста на външен министър.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел. Наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а Никой Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", посочва Петков, цитиран от Nova.

Той не вижда в смисъл в Министерството на външните работи да се вкарва нов министър и смята, че най-разумното решение е Габриел и Денков просто да разменят постовете си.

Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024