Плановете са безсмислени, но планирането е задължително. С тази мисъл на ген. Дуайт Айзенхауер започва анализът на проф. Скот Галоуей за това, което предстои да се случи в света на технологиите и бизнеса през 2020 г. Галоуей е преподавател по маркетинг в NYU, предприемач, автор на книгите "The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google" и "The Algebra of Happiness". 

В последните две години Скот Галоуей е ко-водещ на подкаста "Pivot", който прави заедно с журналистката от Recode Кара Суишър, a някои от прогнозите им за привидно непредсказуемите "балони" и успехи в IT-индустрията доста често се оказват верни. 

"Прогнозите са важни заради стратегиите и данните, които стоят зад тях. Сами по себе си, те са безсмислени, но планирането на възможните сценарии е безценно", пише Галоуей в блога си No Mercy / No Malice, където публикува новите си идеи за бъдещето на бизнеса през 2020 г.

Ето и кои са неговите предположения: 

1) 2020 г. ще бъде годината на здравните технологии

Галоуей сравнява експерименталния подход на Amazon спрямо AWS ("най-впечатляващата и най-ценна част от бизнеса на компанията") с този спрямо технологиите на здравеопазването. Amazon e вторият по големина работодател в САЩ и вече предлага здравни услуги на служителите си. Предполагаемите годишни разходи на компанията за здравеопазване възлизат на между 3 и 4 млрд. долара, а фините настройки на евентуалната нова система на Amazon се улеснява благодарение на използването на собствените работници за база. 

"Времето, с което разполагаме на земята, е ограничен ресурс, а компаниите и услугите, които увеличават най-много стойността си в бъдеще, ще са онези, които удължават или подобряват това време", пише той, като прогнозира, че "Аmazon ще съкрати и огромното време, което човек обикновено инвестира в грижата за личното здраве или за здравето на близките". 

"Да се грижиш за дете, болно от диабет, изисква средно 192 минути на ден, което се равнява на 4 години от живота ви в следващите три десетилетия. Здравеопазването е сектор, който е узрял за промяна. Amazon ще надмине пазарна капитализация от 1 трилион долара и ще поеме към 2-рия трилион, а фармацевтичният и застрахователният сектор ще започнат да губят стойност в полза на Amazon", пише още Скот Галоуей. 

2) Войната на егото 

Колкото по-малко ресурси се контролират от националните държави заради концентрирането на бейби-бумърите върху собственото им финансово благосъстояние, толкова повече ще се увеличават прокси-войните между отделни личности, които разполагат с повече сръчност (и с лично богатство, сравнимо с икономиката на малка държава) и по-малко контрол. Първият пример? Мохамед бин Салман срещу Джеф Безос

3) Блумбърг или Будиджъдж ще спечелят президентската номинация на Демократите

Най-важният въпрос за Демократическата партия е: кой може да победи Доналд Тръмп. А стратегията за победа срещу действащ президент разчита на два основни фактора: мобилизиране на собствените симпатизанти и привличане на гласове от политическия център. 

Тръмп действа като мобилизираща сила за симпатизантите на Демократите. Това, от което опозицията има нужда, е да намери привлекателен кандидат за колебаещото се мнозинство. 

"В тази икономическа среда, социопатът ще победи социалиста 7 дни в седмицата и два пъти - в неделя", пише Галоуей, като обяснява защо фаворитите на прогресивното крило в Демократическата партия Елизабет Уорън и Бърни Сандърс нямат шанс срещу Доналд Тръмп. 

"Тръмп и Блумбърг ще пуснат реклами на Супер Боул. Разполагаме с риалити-президент, а зрителите превеждат видяното на телевизионните екрани към реалния живот. Цяла Америка ще видят рекламния сблъсък между Тръмп и Блумбърг. Ще започнат да вярват, че това е сблъсъкът на изборите. Останалите кандидати ще се борят в Айова и Ню Хемпшир, без да могат да излъчат ясен фаворит. Ще се явят на предварителните избори във Супер вторника с малко пари. А един милиардер ще е изкупил най-добрите места", пише Скот Галоуей. 

4) Акциите на компаниите за киберсигурност ще поскъпнат през 2020 г. 

САЩ е изложена на повече външни кибератаки от всяка друга страна по света. Тази агресивна тенденция ще се засили особено много в периода преди президентските избори през ноември. Затова Галоуей прогнозира около 20-30-процентен ръст в пазарната оценка на фирмите, които предоставят услуги за защита на IT-системи. 

5) Apple ще разширява влиянието си 

Ако 90% от 500-те най-големи компании в света (според класацията на Fortune) работят с платформите на Microsoft, през 2020 г. Apple ще опита да постигне подобно обвързване между постоянен абонамент и предоставяне на разнообразни услуги през един и същи доставчик. Галоуей предполага, че това ще стане чрез "привличане на най-богатите хора на планетата, които ще ползват техните телефони, часовници, музикални устройства и услуги, лаптопи, новини и легитимиране на ролята им на апостолите на икономиката - богати хора, които мислят различно". 

Сред останалите прогнози от Скот Галоуей влизат още предположения, че: 

- компанията за висококачествена аудиотехника Sonos може да бъде придобита (най-вероятно от някоя от четирите най-големи технологични компании Amazon, Apple, Facebook, Google), 

- може да се появи нова криптовалута, подобна на Libra, но от компания с по-високо доверие от Facebook; 

- или че основателят на WeWork Адам Нюман и на Facebook Марк Зукърбърг може да бъдат обвинени за престъпна дейност...

Колко от тези хипотези ще се окажат верни, ще се разбере до 12 месеца. Но както казва професорът - прогнозите не са само предположения, а катализатор за размисъл. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"