Пет прогнози за IT-бизнеса през 2020 г.

Плановете са безсмислени, но планирането е задължително. С тази мисъл на ген. Дуайт Айзенхауер започва анализът на проф. Скот Галоуей за това, което предстои да се случи в света на технологиите и бизнеса през 2020 г. Галоуей е преподавател по маркетинг в NYU, предприемач, автор на книгите "The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google" и "The Algebra of Happiness".

В последните две години Скот Галоуей е ко-водещ на подкаста "Pivot", който прави заедно с журналистката от Recode Кара Суишър, a някои от прогнозите им за привидно непредсказуемите "балони" и успехи в IT-индустрията доста често се оказват верни.

"Прогнозите са важни заради стратегиите и данните, които стоят зад тях. Сами по себе си, те са безсмислени, но планирането на възможните сценарии е безценно", пише Галоуей в блога си No Mercy / No Malice, където публикува новите си идеи за бъдещето на бизнеса през 2020 г.

Ето и кои са неговите предположения:

1) 2020 г. ще бъде годината на здравните технологии

Галоуей сравнява експерименталния подход на Amazon спрямо AWS ("най-впечатляващата и най-ценна част от бизнеса на компанията") с този спрямо технологиите на здравеопазването. Amazon e вторият по големина работодател в САЩ и вече предлага здравни услуги на служителите си. Предполагаемите годишни разходи на компанията за здравеопазване възлизат на между 3 и 4 млрд. долара, а фините настройки на евентуалната нова система на Amazon се улеснява благодарение на използването на собствените работници за база.

"Времето, с което разполагаме на земята, е ограничен ресурс, а компаниите и услугите, които увеличават най-много стойността си в бъдеще, ще са онези, които удължават или подобряват това време", пише той, като прогнозира, че "Аmazon ще съкрати и огромното време, което човек обикновено инвестира в грижата за личното здраве или за здравето на близките".

"Да се грижиш за дете, болно от диабет, изисква средно 192 минути на ден, което се равнява на 4 години от живота ви в следващите три десетилетия. Здравеопазването е сектор, който е узрял за промяна. Amazon ще надмине пазарна капитализация от 1 трилион долара и ще поеме към 2-рия трилион, а фармацевтичният и застрахователният сектор ще започнат да губят стойност в полза на Amazon", пише още Скот Галоуей.

2) Войната на егото

Колкото по-малко ресурси се контролират от националните държави заради концентрирането на бейби-бумърите върху собственото им финансово благосъстояние, толкова повече ще се увеличават прокси-войните между отделни личности, които разполагат с повече сръчност (и с лично богатство, сравнимо с икономиката на малка държава) и по-малко контрол. Първият пример? Мохамед бин Салман срещу Джеф Безос.

3) Блумбърг или Будиджъдж ще спечелят президентската номинация на Демократите

Най-важният въпрос за Демократическата партия е: кой може да победи Доналд Тръмп. А стратегията за победа срещу действащ президент разчита на два основни фактора: мобилизиране на собствените симпатизанти и привличане на гласове от политическия център.

Тръмп действа като мобилизираща сила за симпатизантите на Демократите. Това, от което опозицията има нужда, е да намери привлекателен кандидат за колебаещото се мнозинство.

"В тази икономическа среда, социопатът ще победи социалиста 7 дни в седмицата и два пъти - в неделя", пише Галоуей, като обяснява защо фаворитите на прогресивното крило в Демократическата партия Елизабет Уорън и Бърни Сандърс нямат шанс срещу Доналд Тръмп.

"Тръмп и Блумбърг ще пуснат реклами на Супер Боул. Разполагаме с риалити-президент, а зрителите превеждат видяното на телевизионните екрани към реалния живот. Цяла Америка ще видят рекламния сблъсък между Тръмп и Блумбърг. Ще започнат да вярват, че това е сблъсъкът на изборите. Останалите кандидати ще се борят в Айова и Ню Хемпшир, без да могат да излъчат ясен фаворит. Ще се явят на предварителните избори във Супер вторника с малко пари. А един милиардер ще е изкупил най-добрите места", пише Скот Галоуей.

4) Акциите на компаниите за киберсигурност ще поскъпнат през 2020 г.

САЩ е изложена на повече външни кибератаки от всяка друга страна по света. Тази агресивна тенденция ще се засили особено много в периода преди президентските избори през ноември. Затова Галоуей прогнозира около 20-30-процентен ръст в пазарната оценка на фирмите, които предоставят услуги за защита на IT-системи.

5) Apple ще разширява влиянието си

Ако 90% от 500-те най-големи компании в света (според класацията на Fortune) работят с платформите на Microsoft, през 2020 г. Apple ще опита да постигне подобно обвързване между постоянен абонамент и предоставяне на разнообразни услуги през един и същи доставчик. Галоуей предполага, че това ще стане чрез "привличане на най-богатите хора на планетата, които ще ползват техните телефони, часовници, музикални устройства и услуги, лаптопи, новини и легитимиране на ролята им на апостолите на икономиката - богати хора, които мислят различно".

Сред останалите прогнози от Скот Галоуей влизат още предположения, че:

- компанията за висококачествена аудиотехника Sonos може да бъде придобита (най-вероятно от някоя от четирите най-големи технологични компании Amazon, Apple, Facebook, Google),

- може да се появи нова криптовалута, подобна на Libra, но от компания с по-високо доверие от Facebook;

- или че основателят на WeWork Адам Нюман и на Facebook Марк Зукърбърг може да бъдат обвинени за престъпна дейност...

Колко от тези хипотези ще се окажат верни, ще се разбере до 12 месеца. Но както казва професорът - прогнозите не са само предположения, а катализатор за размисъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023