По-малко от две години затвор за собственика на автобуса, който изгоря на АМ "Струма" Снимка: © Getty Images

Съдът в Скопие осъди на година и осем месеца затвор Беким Хаджиу, собственик на "Беса Транс" - компанията, свързана с автобуса, който се запали преди 3 години на автомагистрала "Струма".

На фирмата са наложени още глоба в размер на 13 000 евро и четиригодишна забрана за извършване на международен обществен транспорт.

Автобусът катастрофира и изгоря на АМ "Струма" при завръщането си от пътуване до Истанбул и София в посока Скопие на 23 ноември 2021 г., като 45 души загинаха на място, включително 12 деца.

Това е най-смъртоносният пътен инцидент в историята на България и в Европа през последното десетилетие.

През ноември 2021 г. македонският министър на транспорта Благой Бочварски каза пред bTV, че "Беса транс" е разполагала с лиценз до 2022 г. за туристическа дейност, но конкретният автобус не е бил регистриран в базата данни на ведомството за извършване на вътрешен или международен транспорт.

Срещу Хаджиу и фирмата бяха повдигнати обвинения за многократно фалшифициране на документи, с цел улесняване преминаването на автобуса през македонско-българската граница без необходимото разрешение.

Автобусът е преминавал 113 пъти границата без валидно разрешително, пише БНТ.

В Република Северна Македония съдебното производство е насочено единствено към действията на дружеството, докато българските власти стигнаха до заключението, че то е в резултат на грешка на водача.

Катастрофата на македонския автобус на АМ "Струма" обаче освети серия от проблеми у нас, свързани както с проектирането на проблемната отсечка от магистралата, така и с неадекватната й поддръжка.

Автомобилният състезател Димитър Илиев направи нагледен анализ, от който се вижда, че маркировката е изтъркана или подвежда шофьорите, предупредителните знаци липсват, светлоотразителните елементи липсват или са закрити от рекламни лепенки.

Адвокатът на защитата заяви, че ще обжалва присъдата на Хаджиу, твърдейки, че престъплението се отнася единствено до дейността на дружеството и не е свързано с инцидента в България.


Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)

Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

Катастрофата на АМ "Струма": Наказания в македонските митници заради автобуса на "Беса транс"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024