Подсъзнанието ви избира храна вместо вас. Пътят на Световната купа до Аржентина: краят на рекламния фестивал Cannes Lions наближава Снимка: © Cannes Lions

Краят на 70-ото издание на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions е близо. В него кампаниите са оценени по критериите творчество, ефективност и иновация в глобалната рекламна, маркетингова и комуникационна индустрия.

Ето и тазгодишните победители от четвъртия и предпоследен ден на фестивала в съответните категории:

Търговия (Creative Commerce Lions)

Категория, отбелязващата иновативния подход към онлайн и офлайн търговията, решенията за плащане и транзакционните пътувания.

420 кандидати, 30 в шортлиста, 8 кампании, отличени с "Бронзов лъв", 4 със "Сребърен лъв", 4 със "Златен лъв" и голямата награда (Grand Prix).

Големият победител е "The Subconscious Order" на арабския уебсайт за поръчки на храна HungerStation. Агенцията е Wunderman Thompson Саудитска Арабия.

,,Choice overload" – когато имаме твърде много възможности и не можем да решим какво да направим, или в този случай, да поръчаме. HungerStation се заема да се справи със 132-те часа безкрайно "скролване", които хората губят в чудене какво да ядат. Така платформата и Wunderman Thompson Саудитска Арабия, решават да разработят технология, която поръчва вместо вас. Като разпознава начина, по който скролвате и проследява погледа ви, тя ви дава опции, за да стесни възможностите за избор и да ви каже какво точно подсъзнанието ви иска.

„Кампанията поставя нов стандарт за търговията. Тя показа пътя напред в това как марките могат да премахнат болезнените точки в момент на покупка, като същевременно добавят значима стойност", коментира президентът на журито на категорията Нанси Крими-Ламана.

Ефективност (Creative Effectiveness Lions)

Категория, почитаща измеримото въздействие на дадена творческа работа.

253 кандидати, 17 в шортлистата, 7 с бронз, 5 със сребро, 3 със злато и голямата награда.

"Shah Rukh Khan-My-Ad" на шоколадовите бонбони Cadbury Celebrations взе голямата награда. Агенцията е Ogilvy Индия.

Известно е, че малките предприятия все още усещат тежестта на финансовите борба след пандемията. Сладкарската компания Cadbury се рещава да подкрепи аутсайдерите. Тя осигурява машинно обучение чрез сътрудничество с технологичната медийна компания Wavemaker India. Те използват лицето и гласът на прочутия индийски актьор Шах Рук Хан, като структурират изречения с гласа му, така че да споменава и препоръчва няколко различни търговци на дребно, в зависимост от местоположението на гледане на рекламата.

Стратегия (Creative Strategy Lions)

Как стратегическото планиране може да предефинира марка, да преоткрие бизнеса ѝ и да повлияе на потребителите или по-широка култура.

699 кандидати, 48 в шортлистата, 12 с бронз, 8 със сребро, 4 със злато и голямата награда.

Големият победител тук е "Plug Inn" на Renault и агенцията Publicis Sapient Париж.

С един милион електрически коли по улиците на Франция и само 80 000 станции за зареждане, електрическите превозни средства са изправени пред голямо предизвикателство. Поради липсата на ресурси за създаване на достатъчно зареждащи станции в цялата страна Renault и Publicis Sapient Париж правят еквивалент на Airbnb за автомобили, наречен "Plug Inn“. Приложението позволява на хора да отворят домовете си като точки за електричество и да подкрепят шофьорите на електрически автомобили, докато пътуват из страната. Отдаващите си генерират и доход по този начин.

31 000 души във Франция са възприели схемата и сега има повече достъп от всякога.

,,Стратегия, която предефинира продуктовата категория, отваря изцяло нови модели за приходи за марките, доставя реална стойност за индивидите, решава инфраструктурни проблеми и може да се приложи в глобален мащаб.", каза председателят на журито на категорията, Амрита Рандхава.

Бранд преживяване и активация (Brand Experience & Activation Lions)

1992 кандидати, 158 в шортлистата, 32 с бронз, 25 със сребро, 11 със злато и голямата награда.

"FIFA 23 x Ted Lasso" на компанията за спортни видеоиги EA Sports и Apple е големият победител. Идеята е на вътрешномаркетинговия екип на Apple.

След като сериалът "Ted Lasso“ на Apple TV, посветен на измисления футболен отбор AFC Richmond пожъна такъв успех, феновете възприеха "Хрътките" от Ричмонд като истински отбор. За да направи крачка напред в преживяването на верните зрители, екипът на Apple, съвместно с EA Sports, реши да вкара AFC Richmond в най-голямата футболна видеоигра - FIFA. С пускането на първия по рода си измислен отбор на платформата, FIFA 23 насърчи геймърите да взаимодействат с франчайза на "Ted Lasso" по различен начин. Това го направи 17-ият най-избиран отбор за игра от 700 възможности за избор.

Две марки, и двете гениални в това, което правят, се обединиха, за да създадат изживяване, по-добро от това, което всяка от тях би могла да предложи самостоятелно.“, каза президентът на журито на категорията, Ари Вайс.

Иновация (Innovation Lions)

131 кандидати, 13 в шортлистата, 3 с бронз, 1 със сребро, 1 със злато и голямата награда.

Победителят тук е "MouthPad" на стартъп технологичната компания Augmental. Агенцията е Wunderman Thompson Лима.

MouthPad е уникален интерфейс, който подпомага на хора с увреждания на гръбначния мозък. Той им дава възможност за управление на компютри, смартфони или таблети чрез език. Устройството се свързва чрез Bluetooth. Иновацията на Augmental използва най-новите постижения в 3D печата, електронното капсулиране и стоматологичните материали. Небцето влиза в ролята на тъчпад, като дава възможност на индивидите да имат повече автономия при взаимодействието си с дигиталните устройства.

„Съдействащата технология често се свежда до най-важното, но MouthPad отива отвъд това, като позволява на парализиран човек да управлява инвалидна количка, да играе видео игра, да изпраща текстово съобщение сам (вместо да използва гласово активиране), да работи на компютър, да включи секс играчка и стотици други неща, които здравите хора приемат за даденост", коментира президентът на журито на "Иновация", Грейс Франсис.

Мобилно приложение (Mobile)

308 кандидати, 24 в шортлистата, 6 с бронз, 3 със сребро, 2 със злато и голямата награда.

Голямата награда отиде при "World Cup Delivery" на уругвайската мултинационална онлайн услуга за поръчка и доставка на храна PedidosYa. Агенцията е GUT Буенос Айрес.

Когато Аржентина спечели Световната купа по футбол, услугата за доставка на храна PedidosYa подмами аржентинците с известие, което в крайна сметка достига повече хора от публикацията на Меси в Twitter. PedidosYa и GUT Буенос Айрес изпращат фалшиво известие до 6 милиона души, в което се твърди, че доставката им е на път. Никой обаче не е поръчвал нещо. Хората са удовлетворени, когато разбират, че не храната им е на път, а Световната купа, която пътува към Катар - до дома на новите шампиони.

Набъбнала от национална гордост, кампанията достигна повече от половината страна с инвестиция от $0.

Бизнес трансформация (Creative Business Transformation Lions)

215 кандидати, 23 в шортлистата, 4 с бронз, 3 със сребро, 2 със злато и голямата награда.

Голямата награда отиде при "ADLaM - An alphabet to preserve a culture". Кампания на Microsoft и агенцията McCann Ню Йорк, която преди два дни стана и големият победител в "Дизайн".

Пулаар, езикът на народа Фулани от Западна Африка, се говори от над 40 милиона души, но през по-голямата част от историята той не е имал азбука. Решени да запазят родния си език, през 1989 г. братята Ибрахима и Абдулайе Бари създават ранна версия на азбука, която наричат ADLaM - в ръкописна форма. И все пак остава необходимостта от дигитализиране на азбуката, за да може да се използва за комуникация чрез технологии, давайки възможност на хората от Фулани да прогресират в бизнес и личната комуникация.

Така братята Бари започват да работят с Microsoft през 2018 г., което през април 2023 г. води до обновяването на азбуката в ADLaM Display, еволюцията на Пулаар, разработена в партньорство с McCann Ню Йорк и достъпна в пакета Microsoft 365.

Cannes Lions рекламен фестивал Букети със секс играчка. Gen Z, които мразят рекламите, ги търсят: още победители от рекламния фестивал Cannes Lions

Cannes Lions 2023, рекламен фестивал в Кан, победители Първата дигитална държава. Последните снимки на хора преди самоубийство са "щастливи": краят на рекламния фестивал Cannes Lions

Рекламен фестивал Cannes Lions 2023, победители ден 2 Незрящ става спортен коментатор, дигитализирана африканска азбука: още победители от рекламния фестивал Cannes Lions

Cannes Lions, рекламен фестивал в Кан 2023 победители, радио, принт, външна реклама, фарма, здраве Вестник във вестника, иновативно приложение за болни от Паркинсон: първите наградени на рекламния фестивал Cannes Lions


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Зелен булевард

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024