Букети със секс играчка. Gen Z, които мразят рекламите, ги търсят: още победители от рекламния фестивал Cannes Lions Снимка: © Cannes Lions

Вече са ясни победителите от третия ден на 70-ото издание на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions. Рекламите са оценени по критериите творчество, ефективност и иновация в глобалната рекламна, маркетингова и комуникационна индустрия.

Ето и тазгодишните победители в съответните категории:

ПР (PR Lions)

Категория, почитаща стратегията и творчеството в публичните комуникации.

1436 кандидати, 111 в шортлистата, 26 кампании, отличени с "Бронзов лъв", 17 със "Сребърен лъв", 8 със "Златен лъв" и голямата награда (Grand Prix).

Победителят тук е "Self love Bouquet" на платформата за доставки на храна Doordash. Агенцията е GUT.

Въпреки опитите за дестигматизиране на мастурбацията, проучвания в САЩ показват, че тя все още е тема табу до голяма степен - 69% от жените се чувстват неудобно да обсъждат ,,любовта към себе си". Въпреки това, както вярват DoorDash и GUT, оргазмите не трябва да принадлежат само на хората във връзки - особено на Свети Валентин.

Като обръща внимание на факта, че 42% от потребителите на Doordash са необвързани, компанията за онлайн поръчка на храна създава "Букет - любов към себе си" - 11 рози, от която една е секс играчка. Резултатът? Букетът се разпродава в големите градове на страната. Експлозивна кампания до край.

Творческо боравене с данни (Creative Data Lions)

Взаимодействието на идеи и информация. Състезаващите се в тази категория трябва да демонстрират как комуникация е задвижена или подобрена от творческата употреба, интерпретация, анализ или приложение на данни.

373 кандидати, 28 в шортлистата, 7 с бронз, 5 със сребро, 2 със злато и голямата награда.

Големият победител е "The Artois Probability" с рекламодател Anheuser-Busch Inbev за Stella Artois. Шедьовър на агенцията GUT Буенос Айрес.

Бирата изненадващо е често срещано явление в много картини. Замисляли ли сте се някога точно каква бира пият изобразените хора? Почти никой не би. В ерата на изящното изкуство не е имало марки. Това обаче е въпросът, който вдъхновява GUT Буенос Айрес и Stella Artois да "копаят" дълбоко.

Позовавайки се на изкуството, създадено между 1366 г. (годината на основаване на пивоварната) и днес, двете компании си сътрудничат с един от големите музеи за изящните изкуства, за да анализират всичко - от маршрутите за разпространение през видовете стъкло до точния цвят. С тези данни те определят до колко изобразената напитка в конкретна картина е Stella Arois.

Директен маркетинг (Direct)

Категория, оценяваща целенасочената комуникация с висок отклик.

1742 кандидати, 132 в шортлистата, 30 с бронз, 19 със сребро, 10 със злато и голямата награда.

Голямата награда грабна "Runner 321" на adidas и агенцията FCB Торонто.

В историята на спорта е имало много числа, свързани с конкретен спортист, които са вдъхновение за фенове по целия свят. Нито един от тези спортисти обаче не е имал синдром на Даун, което досега означаваше, че не се постига истинско многообразие и представяне.

FCB Торонто и adidas се обединяват, за да създадат нов емблематичен номер в най-достъпния спорт в света - бягането. 321 е хромозомата, която причинява синдрома на Даун. Спортният бранд не само изведе първия си атлет със синдром на Даун, но работи с маратони по целия свят (включително спонсорирани от съперници), за да запази номера 321 на всяко събитие за бегач със синдром на Даун. Така всички зрители по света получават шанса да видят себе си, представени смислено.

Влияние в социалните мрежи (Social and Influencer Lions)

1311 кандидати, 100 в шортлистата, 25 с бронз, 15 със сребро, 8 със злато и голямата награда.

Големият победител тук е "Flipvertising" на Samsung и Chep Network.

Как да накарате Gen Z - поколение, което исторически мрази рекламите - да се интересува от тях, че дори да ги търси отчаяно? Раздаването на безплатни награди със сигурност е ефективно решение.

Samsung информира хората по целия свят, че могат да спечелят безплатен смартфон от сгъваемата Flip 4 серия, като гледат правилните реклами. Глобална общност от непознати се обединява, за да си помага взаимно в определянето на правилните ключови думи, за да приспособят алгоритмите на всеки към Samsung - всичко с надеждата да видят печелившата реклама.

Чували ли сте, че, ако на някого не му харесва, когато го преследвате, просто трябва да го накарате да преследва вас?

Медия (Media Lions)

1664 кандидати, 125 в шортлистата, 32 с бронз, 17 със сребро, 10 със злато и голямата награда.

#TurnYourBack на Dove и агенциите Ogilvy (Северна Америка и Великобритания) и DAVID Мадрид е големият победител.

Нереалистичните стандарти за красота са чума. „Купете Х продукт, за да постигнете този външен вид“. „Хубава си само ако отговаряш точно на това, това и това..". Когато TikTok реши да въведе филтър, който използва AI, за да регенерира всяка лицева клетка за „перфектна“ красота, на интернет му преля чашата. Водени от Dove, Ogilvy и DAVID, работят заедно, за да започнат движение, приканващо хората да попречат на филтъра да използва лицата им. Буквално - като обърнат гръб.

,,#TurnYourBack“ е навременен пример за това как нашата индустрия може да използва силата на медиите, за да защити младите хора и да им даде възможност да отхвърлят натиска, който изпитват, за да се придържат към изкуствените стандарти и да бъдат уверени в тяхната истинска, нефилтрирана същност.“, каза президентът на журито в категорията, Кристиан Юл.

Бизнес към бизнес (Creative B2B Lions)

400 кандидати, 30 в шортлистата, 8 с бронз, 5 със сребро, 2 със злато и голямата награда.

"B3 Stock Exchange and United Nations Global Compact" взе голямата награда. Рекламодател е Бразилската фондова борса (Global Compact Brazil Network), агенцията е AlmapBBDO.

Няма съмнение, че Земята е в опасност. Независимо дали става дума за климатичната криза, икономическите проблеми, пренаселването, природните катастрофи, алармите на планетата звънят и прозорецътда се направи нещо по въпроса бързо се затваря.

Поради тази причина Бразилската фондова борса и AlmapBBDO осъзнават, че най-добрият начин да привлекат вниманието към проблема е като превърнат планетата в IPO (на публично предлагане) и я пуснат на фондовата борса. Кампанията "Terr4“ ( или "Eart4“) превърна социалното неравенство в неравномерно разпределение на дивиденти, а загубата на биоразнообразие в лошо управление на активи. Ефектът е толкова силен, че Глобалния договор на ООН подкрепи кампанията.

Cannes Lions 2023, рекламен фестивал в Кан, победители Първата дигитална държава. Последните снимки на хора преди самоубийство са "щастливи": краят на рекламния фестивал Cannes Lions

Рекламен фестивал Cannes Lions 2023, победители ден 2 Незрящ става спортен коментатор, дигитализирана африканска азбука: още победители от рекламния фестивал Cannes Lions

Cannes Lions, рекламен фестивал в Кан 2023 победители, радио, принт, външна реклама, фарма, здраве Вестник във вестника, иновативно приложение за болни от Паркинсон: първите наградени на рекламния фестивал Cannes Lions

Cannes Lions, лъвове, рекламен фестивал в Кан Подсъзнанието ви избира храна вместо вас. Пътят на Световната купа до Аржентина: краят на рекламния фестивал Cannes Lions наближава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024