Politico: България е изправена пред 4-ти поредни избори. Кой печели от това?

Правителството на Кирил Петков е изправено пред опасност да изгуби вота на недоверие, а държавата - да се запъти към четвърти поредни избори след април 2021 г. Това рискува да провали плановете на България за включване в еврозоната до 2024 г. и да облагодетелства ГЕРБ и проруски партии като "Възраждане" и "Български възход".

Това е анализът, с който Politico описва парламентарната криза в страната и евентуалните последици от нея.

Авторът Боряна Джамбазова акцентира върху амбицията на кабинета "Петков" "да изчисти държавата от ендемичната корупция и върху неговата "необичайно силна позиция срещу Русия".

"Въпреки силните исторически връзки на България с Москва, Петков направи впечатление с готовността си да преследва по-ясен пронатовски дневен ред и отстрани своя министър на отбраната (Стефан Янев, б.р.), когато той преповтори кремълските опорни точки непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна", пише тя.

Намерението на премиера да покаже сериозно отношение към ангажимента си за борба с корупцията обаче беше компрометирано от скандала с ареста на Бойко Борисов, който не само беше атакуван "от силно противоречивия главен прокурор", както Politico описва Иван Гешев, но и беше обявен за незаконен от съда в София заради процедурни дефекти.

Вотът на недоверие беше предшестван от внезапното оттегляне на подкрепата на Слави Трифонов - "бившия водещ на телевизионно токшоу, който се превърна в политик".

"Трифонов твърди, че не е съгласен с управлението на бюджета и обвинява Петков за това, че държи прекалено мека линия по отношение на Северна Македония, допускаща страната да започне преговори за членство в ЕС.

"Голяма част от политическия дебат обаче се фокусира върху това дали Трифонов не се опитва да свали правителството поради причини, свързани с влиятелната олигархична мафия в България, която би била ощетена, ако Петков изпълни обещанието си за битка срещу корупцията. Тази интерпретация се възприема от няколко депутати от групата на Трифонов, които вече подкрепят Кирил Петков именно защото казват, че собствената им партия застава на страната на мафията", пише още в анализа на Джамбазова.

Вотът на недоверие срещу кабинета "Петков": Всичко, което трябва да знаем

Дори с помощта на отцепниците от ИТН обаче коалицията на Петков има 6 гласа по-малко от абсолютното мнозинство. Politico цитира политолога Даниел Смилов, според когото "на този етап изглежда слабо вероятно кабинетът на Кирил Петков да оцелее след вота на недоверие".

Петков се опитва да покаже, че не се страхува от евентуална загуба и не се е отказал от желанието да открие допълнителни гласове сред депутатите до сряда.

Вотът на недоверие беше предложен от ГЕРБ - партията на бившия премиер Бойко Борисов, който управляваше държавата в по-голямата част от миналото десетилетие. Сега той обвинява правителството на Петков, че не успява да се справи с инфлацията и критикува финансовата му плолитика.

Евентуални нови избори вероятно биха облагодетелствали ГЕРБ, както и проруски политически партии като "Възраждане" или новосформираната "Български възход".

"ГЕРБ и ДПС може да се опитат да извлекат полза от поляризацията в българското общество и да се позиционират като антикремълски алтернативи спрямо проруските партии", коментира Смилов.

Той обаче предупреждава, че желанието за антикорупционна политика не бива да се подценява.

"Хората не са забравили протестите от 2020 г. срещу кабинета на Борисов и може да използват тези избори за ясно заявяване на разочарованието им от статуквото", казва още той.

Неспособността на държавата да отбележи какъвто и да е напредък срещу масово разпространената корупция (която често се захранва с пари от еврофондовете) е един от основните проблеми за българските избиратели, коментира още изданието.

Дубльорът на ДПС само чакаше знак


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024