Politico: България е изправена пред 4-ти поредни избори. Кой печели от това?

Правителството на Кирил Петков е изправено пред опасност да изгуби вота на недоверие, а държавата - да се запъти към четвърти поредни избори след април 2021 г. Това рискува да провали плановете на България за включване в еврозоната до 2024 г. и да облагодетелства ГЕРБ и проруски партии като "Възраждане" и "Български възход".

Това е анализът, с който Politico описва парламентарната криза в страната и евентуалните последици от нея.

Авторът Боряна Джамбазова акцентира върху амбицията на кабинета "Петков" "да изчисти държавата от ендемичната корупция и върху неговата "необичайно силна позиция срещу Русия".

"Въпреки силните исторически връзки на България с Москва, Петков направи впечатление с готовността си да преследва по-ясен пронатовски дневен ред и отстрани своя министър на отбраната (Стефан Янев, б.р.), когато той преповтори кремълските опорни точки непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна", пише тя.

Намерението на премиера да покаже сериозно отношение към ангажимента си за борба с корупцията обаче беше компрометирано от скандала с ареста на Бойко Борисов, който не само беше атакуван "от силно противоречивия главен прокурор", както Politico описва Иван Гешев, но и беше обявен за незаконен от съда в София заради процедурни дефекти.

Вотът на недоверие беше предшестван от внезапното оттегляне на подкрепата на Слави Трифонов - "бившия водещ на телевизионно токшоу, който се превърна в политик".

"Трифонов твърди, че не е съгласен с управлението на бюджета и обвинява Петков за това, че държи прекалено мека линия по отношение на Северна Македония, допускаща страната да започне преговори за членство в ЕС.

"Голяма част от политическия дебат обаче се фокусира върху това дали Трифонов не се опитва да свали правителството поради причини, свързани с влиятелната олигархична мафия в България, която би била ощетена, ако Петков изпълни обещанието си за битка срещу корупцията. Тази интерпретация се възприема от няколко депутати от групата на Трифонов, които вече подкрепят Кирил Петков именно защото казват, че собствената им партия застава на страната на мафията", пише още в анализа на Джамбазова.

Вотът на недоверие срещу кабинета "Петков": Всичко, което трябва да знаем

Дори с помощта на отцепниците от ИТН обаче коалицията на Петков има 6 гласа по-малко от абсолютното мнозинство. Politico цитира политолога Даниел Смилов, според когото "на този етап изглежда слабо вероятно кабинетът на Кирил Петков да оцелее след вота на недоверие".

Петков се опитва да покаже, че не се страхува от евентуална загуба и не се е отказал от желанието да открие допълнителни гласове сред депутатите до сряда.

Вотът на недоверие беше предложен от ГЕРБ - партията на бившия премиер Бойко Борисов, който управляваше държавата в по-голямата част от миналото десетилетие. Сега той обвинява правителството на Петков, че не успява да се справи с инфлацията и критикува финансовата му плолитика.

Евентуални нови избори вероятно биха облагодетелствали ГЕРБ, както и проруски политически партии като "Възраждане" или новосформираната "Български възход".

"ГЕРБ и ДПС може да се опитат да извлекат полза от поляризацията в българското общество и да се позиционират като антикремълски алтернативи спрямо проруските партии", коментира Смилов.

Той обаче предупреждава, че желанието за антикорупционна политика не бива да се подценява.

"Хората не са забравили протестите от 2020 г. срещу кабинета на Борисов и може да използват тези избори за ясно заявяване на разочарованието им от статуквото", казва още той.

Неспособността на държавата да отбележи какъвто и да е напредък срещу масово разпространената корупция (която често се захранва с пари от еврофондовете) е един от основните проблеми за българските избиратели, коментира още изданието.

Дубльорът на ДПС само чакаше знак


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски провел "откровен" разговор с Орбан на "случайна" среща в Аржентина

Размяната на мнения се случва в навечерието на седмица, която може да се окаже решаваща за военните действия в Украйна,

07:53 - 11.12.2023
Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023