Снимка: © Getty Images

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз се срещат този петък за пръв път на живо, откакто започна пандемията Covid-19, а очакванията за сделка на стойност 750 милиарда евро за възстановяване от кризата са ниски.

Основният въпрос, по който ще се работи на Европейския съвет в Брюксел през следващите два дни, е каква част от фонда за възстановяване ще представлява грантове и колко средства ще бъдат отпуснати за заеми. Лидерите трябва да постигнат и съгласие за бюджета на ЕС до 2027 г., който се предполага, че ще е около 1,07 трилиона евро.

На срещите ще присъства и премиерът на България Бойко Борисов. Той сподели, че има Борисов свиква среща с "Патриотите", призова опозицията за консолидация , но ще го обяви именно след Европейския съвет. "Изключително важен съвет за многогодишната финансова рамка, Кохезионния фонд, Общата селскостопанска политика, грантове, заеми... Искрено се надявам, въпреки различията, да има постигнато днес споразумение", каза министър-председателят при пристигането си за срещата на върха.

Той разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“. "Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единство. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Covid-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви Борисов.

Немският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата, че „позициите" на различните държави "все още се разминават“. Френски представител, цитиран от BBC, сподели, че вероятността да се стигне до окончателна сделка този уикенд е малка, но консенсус трябва да бъде постигнат до края на лятото.

Южните държави като Италия и Испания настояват за бързи и спешни решения. Те трябва да съживят икономиките си, след като коронавирус пандемията отне съответно 35 хиляди и 28 хиляди живота в тези страни.

Планът за възстановяване, който ще гарантира на държавите членки 500 милиарда евро под формата на грантове и още 250 млрд. като заеми, е Меркел и Макрон договориха помощен фонд за €500 млрд. Против него обаче са представителите на "Пестеливата четворка": Фондът на Меркел и Макрон срещна съпротива – Австрия, Дания, Швеция, Нидерландия, а отчасти и Финландия. Те не искат общ дълг и увеличаване на бюджета на ЕС, а въвеждане на еднократни заеми като спешна помощ за най-засегнатите от кризата. А голяма част от предложения от Меркел и Макрон фонд предвижда да стимулира инвестициите в екологични проекти и дигитален преход.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди страните членки да действат бързо за постигане на „амбициозен пакет“. Тя обяви, че несигурността остава голяма и това бави възстановяването на икономиките.

ЕЦБ потвърди, че програмата за еврооблигации на стойност 1,35 трилиона евро ще действа до юни 2021, за да помогне на правителствата, банките и бизнеса.


Прочетете още:

Бюджетът на ЕС и спасението на давещите се


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект