"Позициите се разминават": Лидерите на ЕС започват договаряне на бюджета и фонда за възстановяване Снимка: © Getty Images

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз се срещат този петък за пръв път на живо, откакто започна пандемията Covid-19, а очакванията за сделка на стойност 750 милиарда евро за възстановяване от кризата са ниски.

Основният въпрос, по който ще се работи на Европейския съвет в Брюксел през следващите два дни, е каква част от фонда за възстановяване ще представлява грантове и колко средства ще бъдат отпуснати за заеми. Лидерите трябва да постигнат и съгласие за бюджета на ЕС до 2027 г., който се предполага, че ще е около 1,07 трилиона евро.

На срещите ще присъства и премиерът на България Бойко Борисов. Той сподели, че има Борисов свиква среща с "Патриотите", призова опозицията за консолидация , но ще го обяви именно след Европейския съвет. "Изключително важен съвет за многогодишната финансова рамка, Кохезионния фонд, Общата селскостопанска политика, грантове, заеми... Искрено се надявам, въпреки различията, да има постигнато днес споразумение", каза министър-председателят при пристигането си за срещата на върха.

Той разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“. "Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единство. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Covid-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви Борисов.

Немският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата, че „позициите" на различните държави "все още се разминават“. Френски представител, цитиран от BBC, сподели, че вероятността да се стигне до окончателна сделка този уикенд е малка, но консенсус трябва да бъде постигнат до края на лятото.

Южните държави като Италия и Испания настояват за бързи и спешни решения. Те трябва да съживят икономиките си, след като коронавирус пандемията отне съответно 35 хиляди и 28 хиляди живота в тези страни.

Планът за възстановяване, който ще гарантира на държавите членки 500 милиарда евро под формата на грантове и още 250 млрд. като заеми, е Меркел и Макрон договориха помощен фонд за €500 млрд. Против него обаче са представителите на "Пестеливата четворка": Фондът на Меркел и Макрон срещна съпротива – Австрия, Дания, Швеция, Нидерландия, а отчасти и Финландия. Те не искат общ дълг и увеличаване на бюджета на ЕС, а въвеждане на еднократни заеми като спешна помощ за най-засегнатите от кризата. А голяма част от предложения от Меркел и Макрон фонд предвижда да стимулира инвестициите в екологични проекти и дигитален преход.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди страните членки да действат бързо за постигане на „амбициозен пакет“. Тя обяви, че несигурността остава голяма и това бави възстановяването на икономиките.

ЕЦБ потвърди, че програмата за еврооблигации на стойност 1,35 трилиона евро ще действа до юни 2021, за да помогне на правителствата, банките и бизнеса.


Прочетете още:

Бюджетът на ЕС и спасението на давещите се


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив - проследете събитието на живо

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024