Пресцентърът на МВР спря медийно участие на Живко Коцев по bTV

Главният секретар на МВР Живко Коцев е трябвало да бъде гост в предаването "120 минути" по bTV на 7 април. Това съобщи водещият Светослав Иванов, като уточни, че Коцев е приел отправената покана, но впоследствие от пресцентъра на МВР забранили участието му.

По-рано е бил поканен и вътрешният министър Калин Стоянов, но той е отказал да участва, допълни водещият и подчерта, че поканите остават отворени предвид големия обществен интерес.

Поканата към Коцев е била отправена в петък, непосредствено след съвместния брифинг на Коцев и премиера в оставка Николай Денков, който дойде ден след изненадващата оставка на Коцев като главен секретар на МВР. Впоследствие той обясни, че това е станало под натиск.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че ще сезира прокуратурата по случая, тък като според него „може да става въпрос за престъпление“.

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", заяви акад. Денков по БНР.

Според Денков върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високо поставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван."

Повод за думите на Николай Денков стана сагата около изненадващата оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев. Впоследствие Коцев обяви, че оттегля оставката си, която, по думите му, е била провокирана и подадена "под огромен психологически и морален натиск".

"Капитал" разкри, че на 3 и 4 април и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е имал две срещи с Коцев - една преди да обяви напускането си и една непосредствено след това.

"За какво са били разговорите не е известно, но обстоятелството, че мистериозното подаване на заявление за напускане е "обградено" от общуване с и.ф. главен прокурор изглежда като вид "подбуда" именно към подобно действие", написа медията.

В деня след оставката служебният премиер Димитър Главчев се оправда, че е посочил Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи именно заради оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар Коцев.

Междувременно след акция на ДАНС в Агенция „Митници“ беше арестувана директорката Петя Банкова по подозрение, че е участвала в организирана престъпна група за контрабанда и търговия с влияние. Твърди се, че Живко Коцев имал взаимоотношения с разследваните, но към момента той не е сред обвинените.

Как изглежда картината на нелегалните цигари в България

Прокуратурата извършва престъпление с натиска върху Живко Коцев, смята Лена Бориславова

Живко  Коцев Живко Коцев оттегли оставката си като главен секретар на МВР (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024