Прокуратурата vs. МВР: "Не може да се месите по делото за "Хемус" и да проверявате дейността ни"

Ден след като Бойко Рашков атакува прокуратурата, че бави делото по АМ „Хемус“ и че не е разпитала бившите ръководители на ДАНС за изтеглените милиони, държавното обвинение контраатакува с думите, че МВР не може да се намесва в разследването.

От Софийска градска прокуратура се противопоставиха още на думите на вътрешния министър, че са се забавили с над година и половина с началото на проверката на пачките евро и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов.

Пред БНР на 23 декември Рашков заяви, че прокуратурата „неглижира желанието на някои лица да направят самопризнания, които да се ползват за скъсяване на пътя за разкриване до истината“ по делото за АМ „Хемус“. Добави, че проверката е непълна, заради което МВР проверява действията на държавното обвинение.

„Според мен целта е да не приключи разследването и да не стигне до съдебната зала, ако то касае някого от бившите управляващи. За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай“, добави още той.

В право на отговор от СГП припомнят чл. 15 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР), съгласно който горестоящите ръководители на разследващите органи, в това число и министърът на вътрешните работи, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването".

Цитират също и разпоредбата на чл. 46, ал. 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), съгласно която „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“. СГП напомня и регламента на чл. 198, ал. 1 от НПК, че „материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“.

„Относно заявеното, че в МВР се извършва проверка с оглед на това, че прокурорска проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е била непълна, заявяваме, че твърдението относно непълнота на проверката на прокуратурата е невярно, както и че МВР няма никакви законови правомощия да проверява дейността на прокуратурата“, пишат от прокуратурата.

Според съобщението им – при наличие на данни за извършени нарушения от прокуратурата, компетентна да вземе отношение е КПКОНПИ, а при данни за престъпление на магистрат, компетентна да вземе отношение е Специализирана прокуратура, респективно Софийска градска прокуратура, в зависимост от вида на престъплението.

Прокуратурата наистина се задейства по снимките от спалнята на Бойко Борисов над година и половина след появата им в медиите, която стана през лятото на 2020 г., както твърдеше Бойко Рашков. Държавното обвинение поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките преди седмица.

Според СГП обаче прокуратурата се самосезирала „още на 9 ноември 2021“. „Безпочвен е и опитът за внушение, че проверката е във Върховна касационна прокуратура (ВКП). Отделно, обръщаме специално внимание, че не става въпрос за проверка, а за досъдебно производство. В хода на разследването по него са назначени експертизи и са извършени множество други действия за събиране и проверка на доказателства с оглед разкриване на обективната истина”, пишат от държавното обвинение.

Пред „24 часа“ Бойко Борисов коментира темата с думите: „Никога не съм имал кюлчета. Аз се радвам, че искат да проверят, защото ще отидат в банката и ще видят. Много пъти сме се шегували с приятели, че ако съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат – чистачи, градинари, кой ли не (б.а. – резиденцията в Бояна)“.

Бойко Борисов: Ако Рашков ме арестува, ГЕРБ ще ме канонизират

Според държавното обвинение Бойко Рашков целял „да заблуди българската общественост“ с изказванията си. Прокуратурата призова МВР да ѝ бъде „естествен съюзник“, защото в противен случай имало „потенциална възможност за затрудняване на разследванията по висящи досъдебни производства и избягване на наказателна отговорност за извършителите на престъпления“.


Аферата АМ "Хемус": Как един строител се оказал свързан с "куха фирма", без да подозира

Иван Гешев подпомогнал с лични средства изграждането на параклис в Съдебната палата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024