Проверка без край "виси" над кметовете на Варна и София, докато 10 градове и села ще повтарят изборите Снимка: © Благомир Коцев

Вече пети месец Общинската избирателна комисия във Варна не може да реши дали кметът Благомир Коцев има право да заема позицията, за която беше избран на 5 ноември 2023.

Срещу него беше подаден сигнал от "дежурен" жалбоподател срещу кметовете на ПП-ДБ заради наличие на стари фирми, регистрирани на негово име в Малта - с твърдението, че Коцев е в несъвместимост с поста си на кмет.

"Дневник" съобщава, че както ДАНС, така и частна адвокатска компания са предоставили справки на Общинската избирателна комисия, според които Благомир Коцев не участва в действащи компании - те са заличени още през 2021 г., преди той да влезе в политиката.

Документът от ДАНС е внесен преди повече от един месец - на 11 март.

Въпреки това ОИК не желае да вземе решение, а изчаква допълнителна информация.

"Все още не сме получили точно това, което ни трябва. Това е срокът, в който се случват нещата и в какво качество е Коцев в съответните фирми. Това, което по неофициална информация очакваме още да бъде входирано от негова страна е информация, която ние ще съберем и ако е достатъчна ще вземем решение. Ако не е - ще потърсим още", казва председателят на комисията Велин Жеков пред "Дневник" (квота на ГЕРБ в ОИК).

Никой не оспорва фактът, че дружествата са с преустановена дейност от повече от 2 години. Изглежда, спорът е за датата, от която важи заличаването на компанията по малтийското законодателство.

Казусът е сходен с този при кмета на София Васил Терзиев, който трябваше да доказва, че е напуснал управителните органи на фирмите си, преди да положи клетва.

Подателят на сигнала бе същият като срещу Коцев - Александър Долев, бивш зам.-кмет на Пловдив от времето на Славчо Атанасов, който се представя пред институциите чрез името на сайта си "Радио и телевизия Истина и свобода".

Същият човек беше направил опит да анулира изборите за общински съветници в София, но там комисията се произнесе за по-малко от 2 седмици.

ОИК София обаче не е обявила своето решение по случая с Терзиев - а междувременно Административният съд се бави с произнасянето си по искането на Ваня Григорова за касиране на изборите.

Междувременно активисти на ГЕРБ и "Възраждане" правят опити да отстранят "по служебен път" друг районен кмет на ПП-ДБ Емил Бранчевски, на чието име се появи фиктивна регистрация на търговско дружество във Великобритания.

Така две от най-големите и стратегически важни общини в България не знаят с месеци дали няма да се стигне до смяна на вече избрани кметове.

През това време те управляват администрациите си, предлагат годишни бюджети, правят кадрови назначения и т.н., докато са под риск да бъдат отстранени с решение на ОИК и да се наложи да защитават правата си по съдебен път.

София и Варна не са единствените градове, в които местната власт е поставена в подобна несигурност.

  • На 23 юни са насрочени нови избори за общински съветници в Борован заради заснетите манипулации при отчитането на гласовете в една от секциите.
  • Нов избор на кмет ще има за община Панагюрище, след като победеният Никола Белишки (ГЕРБ) спечели дело срещу победителя Желязко Гагов (независим) заради "опорочаване на изборния процес" в балотаж, решен с по-малко от 30 гласа разлика.
  • Още седем малки кметства ще гласуват на 23 юни за нови кметове след отмяна на резултата от редовните избори.
  • В Хасково също трябва да се проведе ново гласуване за общински съветници, но датата все още не е определена.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024