Проверка без край "виси" над кметовете на Варна и София, докато 10 градове и села ще повтарят изборите Снимка: © Благомир Коцев

Вече пети месец Общинската избирателна комисия във Варна не може да реши дали кметът Благомир Коцев има право да заема позицията, за която беше избран на 5 ноември 2023.

Срещу него беше подаден сигнал от "дежурен" жалбоподател срещу кметовете на ПП-ДБ заради наличие на стари фирми, регистрирани на негово име в Малта - с твърдението, че Коцев е в несъвместимост с поста си на кмет.

"Дневник" съобщава, че както ДАНС, така и частна адвокатска компания са предоставили справки на Общинската избирателна комисия, според които Благомир Коцев не участва в действащи компании - те са заличени още през 2021 г., преди той да влезе в политиката.

Документът от ДАНС е внесен преди повече от един месец - на 11 март.

Въпреки това ОИК не желае да вземе решение, а изчаква допълнителна информация.

"Все още не сме получили точно това, което ни трябва. Това е срокът, в който се случват нещата и в какво качество е Коцев в съответните фирми. Това, което по неофициална информация очакваме още да бъде входирано от негова страна е информация, която ние ще съберем и ако е достатъчна ще вземем решение. Ако не е - ще потърсим още", казва председателят на комисията Велин Жеков пред "Дневник" (квота на ГЕРБ в ОИК).

Никой не оспорва фактът, че дружествата са с преустановена дейност от повече от 2 години. Изглежда, спорът е за датата, от която важи заличаването на компанията по малтийското законодателство.

Казусът е сходен с този при кмета на София Васил Терзиев, който трябваше да доказва, че е напуснал управителните органи на фирмите си, преди да положи клетва.

Подателят на сигнала бе същият като срещу Коцев - Александър Долев, бивш зам.-кмет на Пловдив от времето на Славчо Атанасов, който се представя пред институциите чрез името на сайта си "Радио и телевизия Истина и свобода".

Същият човек беше направил опит да анулира изборите за общински съветници в София, но там комисията се произнесе за по-малко от 2 седмици.

ОИК София обаче не е обявила своето решение по случая с Терзиев - а междувременно Административният съд се бави с произнасянето си по искането на Ваня Григорова за касиране на изборите.

Междувременно активисти на ГЕРБ и "Възраждане" правят опити да отстранят "по служебен път" друг районен кмет на ПП-ДБ Емил Бранчевски, на чието име се появи фиктивна регистрация на търговско дружество във Великобритания.

Така две от най-големите и стратегически важни общини в България не знаят с месеци дали няма да се стигне до смяна на вече избрани кметове.

През това време те управляват администрациите си, предлагат годишни бюджети, правят кадрови назначения и т.н., докато са под риск да бъдат отстранени с решение на ОИК и да се наложи да защитават правата си по съдебен път.

София и Варна не са единствените градове, в които местната власт е поставена в подобна несигурност.

  • На 23 юни са насрочени нови избори за общински съветници в Борован заради заснетите манипулации при отчитането на гласовете в една от секциите.
  • Нов избор на кмет ще има за община Панагюрище, след като победеният Никола Белишки (ГЕРБ) спечели дело срещу победителя Желязко Гагов (независим) заради "опорочаване на изборния процес" в балотаж, решен с по-малко от 30 гласа разлика.
  • Още седем малки кметства ще гласуват на 23 юни за нови кметове след отмяна на резултата от редовните избори.
  • В Хасково също трябва да се проведе ново гласуване за общински съветници, но датата все още не е определена.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:43 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024