Резултатите от изборите на живо: Почти всички протоколи са обработени, 6 партии влизат в НС

"Булевард България" ще проследи на живо всичко най-интересно след деня на парламентарните избори и ще обновява данните от гласуването. Вижте какво се случи на 4 април ТУК.


7:20 ч. - ЦИК обяви, че е обработила 98,93% от изборните протоколи, а промяна в позициите на партиите няма

ГЕРБ-СДС има 26,14% подкрепа, а партията на Трифонов бележи още един лек спад - 17,73%. БСП е трета политическа сила с 15,02 на сто от гласовете.

Разликата между ДПС и "Демократична България" се е увеличила на 18 хиляди гласа, като Движението за права и свободи е четвърта политическа сила с 10,34%. ДБ има 9,52% подкрепа.

„Изправи се! Мутри вън!“ е с 4,74% и е последната формация, която попада в парламента. ВМРО остава с 3,65 на сто. Лидерът на патриотичната партия Красимир Каракачанов вече призна загубата.


19:45 ч. - Лидерът на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова, която влиза в новия парламент заедно с „Отровното трио“, обяви, че формацията няма да участва в съставянето на каквото и да е правителство, защото има друга мисия – да бъде „парламентарен омбудсман“.

„Ние нямаме ангажимент да се занимаваме с политическо инженерство и да участваме в сглобяване на каквото и да е правителство, защото българският народ ни отреди друга роля в този парламент – да бъдем парламентарната група на гражданите, парламентарен омбудсман, който да се грижи за хората. Ние ще се занимаваме именно с това“, каза Манолова.

Вижте още:

Мая Манолова: Няма да сглобяваме правителство, ние сме само "парламентарен омбудсман"


18:55 ч. - ЦИК обяви, че е обработила 92,95% от изборните протоколи, а основните позиции на партиите се запазват

ГЕРБ-СДС има 26,02% подкрепа, а партията на Трифонов бележи още един лек спад - 17,9%. БСП е трета политическа сила, но пада под 15 на сто и е с 14,99% от гласовете.

Разликата между ДПС и "Демократична България" е 7200 гласа, като Движението за права и свободи засега е четвърта политическа сила с 9,94%. ДБ има 9,69% подкрепа.

„Изправи се! Мутри вън!“ е с 4,81% и е последната формация, която попада в парламента. ВМРО остава с 3,59 на сто. Лидерът на патриотичната партия Красимир Каракачанов вече призна загубата.

18:20 ч. - Рекорден брой гласували зад граница

На парламентарните избори през 2021 г. е отбелязан рекорд по избирателна активност в чужбина. Българите зад граница, упражнили правото си на глас, са 180 хиляди, обяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Предишният най-висок резултат е 153 000 гласа от чужбина, а през 2017 г. правото си на глас използваха над 117 хиляди наши сънародници.

Тази година действителните гласове - без бюлетините "Не подкрепям никого" - са 172 хиляди. Вижте още ТУК.


17:30 ч. - ЦИК обработи 90,46% от протоколите и обновените резултати показват размяна на позиции - четвърти вече са ДПС, а пета политическа сила е "Демократична България".

ДПС вече води на ДБ с над 12 хиляди гласа, като има 9,98% подкрепа срещу 9,54% за коалицията, която дълго държеше четвъртото място.

ГЕРБ-СДС има над 26% подкрепа, а партията на Трифонов бележи лек спад - 17,96%. БСП е трета политическа сила с 15,02 на сто от гласовете.

„Изправи се! Мутри вън!“ е с 4,81%, а ВМРО остава с 3,59 на сто. Лидерът на патриотичната формация Красимир Каракачанов вече призна загубата.


16:25 ч. - Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов призна загубата на парламентарните избори, в които партията му изглежда, че няма да премине процентовата бариера, за да участва в 45-ото Народно събрание. Вижте още:

Каракачанов призна загубата на ВМРО


15:12 ч. - ЦИК обяви, че в пет районни избирателни комисии вече има 100% обработени протоколи. Това са Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол. В няколко РИК са обработени над 99%, като липсват само около 1-2 протокола. Става въпрос за Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, 24-и РИК в София и 25-и в София.

„В останалите РИК-ове продължава приемането на протоколите от СИК. Има такива с доста нисък процент на приети и обработени протоколи – по 50-60%. Те са около 5-6 районни комисии. Надявам се съответните РИК-ове да организират процеса на приемане, така че да не се задържат членовете на секционните комисии, защото е разбираемо недоволството им и умората им“, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

„Приехме всички протоколи от чужбина. В някои европейски секции ги връщахме за поправка, малко се позабави процесът. Но това са окончателните резултати за чужбина, които сме публикували в сайта ни“, обяви другият говорител Димитър Димитров.

„Има такъв народ“ печели с голяма преднина гласовете на българите в чужбина. Според резултатите от 100% обработени протоколи от СИК извън страната – партията на Слави Трифонов води с 30,61%, а втора е „Демократична България“ със 17,57%. Вижте резултатите ТУК.

От ЦИК обявиха, че при тях е пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева, насочено най-вече към районните комисии и областните администрации. То е във връзка със забавянето на предаване на изборните книжа в страната и изисква спешна проверка в областните администрации.


15:10 ч. - Председателят на БСП Корнелия Нинова няма да подаде оставка независимо от загубата на близо 400 000 гласа на изборите на 4 април и отпадането до трета политическа сила в 45 Народно събрание.

Вижте още:

Корнелия Нинова отказа да подаде оставка въпреки поражението на БСП


15:00 ч. - Разликата между ДБ и ДПС продължава да се топи и е под половин процент.

Това показват обновените резултати от ЦИК, които са обработили над 80% от протоколите. Първи са ГЕРБ-СДС с 25,9% подкрепа, следвани от ИТН на Слави Трифонов с 18,04% и БСП с 14,95%. „Демократична България“ пада под 10 на сто (9,99%), а ДПС има 9,56% подкрепа. Разликата между тези две формации е около 10 хиляди гласа.

„Изправи се! Мутри вън!“ имат 4,88% подкрепа, а ВМРО на Красимир Каракачанов продължава да е под чертата на 4-процентовата бариера с 3,52%.

БНО – мандатоносителят на Васил Божков и „Българско лято“, събира 3,07 на сто от гласовете и изпреварва „Възраждане“, Воля-НФСБ и „Републиканци за България“.


15:00 ч. - Хаджигенов и Бабикян: Платихме цената за свободата си

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, част от „Изправи се! Мутри вън!“ заедно с Мая Манолова, заявиха, че след изборите „площадът се мести в Народното събрание“. Те поздравиха всеки, гласувал против партиите на „статуквото“.

„От нищо направихме нещо. Както беше на площада, така и сега. Радостен съм и безкрайно изненадан, че на всеки от вас му стискаше достатъчно да покаже, че не го е страх. Да го покаже на целия свят“, каза Хаджигенов във включване на живо във Facebook.

„За мен това е важно. Всеки един, който ни помогна, плати цената за свободата си. Да, звучи прехвалено или преувеличено, но свободата има цена. Не смятам да ви благодаря за това. Ние трябваше да го направим и го направихме. Резултатите нямат значение. Те и политиката не са цел за нас, не са средство за печалба, а средство, с което площадът ще се премести в събранието. С две запетайки в НС животът на милиони става по-лек, по-добър. Това е смисълът“, добави той.

Адв. Хаджигенов обяви, че народът е застанал на „правилния път“. „Намерихме го и ще вървим по него всички заедно. Борисов вече няма да е цар. Искаме да премахнем каскета от прокуратурата. Чака ни много упорита работа. Трябва да направим нов състав на ВСС, нови правила за избора му. Ако започнем от утре, ни чака поне една година работа“.

Арман Бабикян каза, че след изборите той и Хаджигенов са много „богати“, защото са събрали хора, които ги подкрепят. „Колкото по-богати сме в този смисъл, толкова по-малко място ще има за мутрите. Ще стане тясно за тях като в една затворническа килия. Благодаря на всички, които повярваха, че изгонването на този човек (б.а. - Борисов) от власт е важно“.


14:08 ч. - ДПС топи разликата с "Демократична България"

Обновените данни на ЦИК при 77,05% отчетени протоколи показват постепенно стопяване на разликата между четвъртата политическа сила „Демократична България“ и петата ДПС. ГЕРБ бележи лек ръст в процентите, а ВМРО остава под 4-процентовата бариера.

Първи са ГЕРБ-СДС с 25,96% подкрепа, които увеличават малко преднината си пред „Има такъв народ (18,13%). Трети са БСП с 14,89%.

ДБ остават на четвърто място с 9,97%, но разликата с ДПС вече е само около 4000 гласа. Движението за права и свободи има 9,38% подкрепа.

Пети са „Изправи се! Мутри вън!“ с 4,90%, а под чертата остава ВМРО на Красимир Каракачанов с 3,55 на сто.

БНО – мандатоносителят на „Българско лято“ на Васил Божков, има 3,08%, като изпреварва „Възраждане“ и Воля-НФСБ. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов са с 1,21% подкрепа.


14:00 ч. - „Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония“ – по този начин социологът Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК, коментира резултатите от парламентарните избори.

„Партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото се намираме в пандемия. При настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза. Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията”, твърди Томов.

Вижте още:

"Кариерата на Борисов приключи, но хората ще излязат на улицата, ако бъдат излъгани от новите субекти"


13:35 ч. - Цветан Цветанов: Извървяна е първата крачка във вярната посока

Лидерът на "Републиканци за България" смята, че "пътят към промяната на управлението на България е отворен". Бившият втори човек в ГЕРБ и партията му печелят 1,17% от гласовете на избирателите, но Цветанов написа във Facebook: "Извървяна е първата крачка във вярната посока".

"Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха на вота. Знам, че това ви е коствало много - натиск, неприятности, заплахи. Но Вашият вот е даден за добра кауза - промяна на статуквото в България. А по този път се надявам да вървим и занапред заедно. Наясно съм, че доверие се печели и се доказва във времето. Бъдете здрави и до нови срещи", добави лидерът на "Републиканци за България".


13:25 ч. - Членове на секционни комисии в София обявиха, че в „Арена Армеец“, където се предават изборните протоколи, не е имало никаква организация, а трима души са припаднали.

"Трима човека припаднаха, единият явно беше в доста тежко състояние. Него го изведоха на ръце и го откараха в болница. Според мен може да се направи и друг вид гласуване. Цял свят гласуват и по пощи, и по интернет“, каза един от представителите на СИК пред БНР и добави: "Никаква организация няма. Ние сме от 6,30 ч. в събота до 9,45 днес“.

Същите оплаквания имаха членове на секционните комисии и пред „Дневник“.

Добрата новина е, че обработката на протоколите на 23 и 25 МИР в София почти е приключила.


13:05 ч. - Цялостната организация при предаването на изборните книжа от секционните избирателни комисии се осъществява от общините по места и от РИК-овете. Това заявиха от ЦИК във връзка с организацията при предаване на протоколите, която за пореден път доведе до хаос и огромно забавяне.

"Бихме желали да се обърнем към нашите колеги от СИК, за които знаем, че им е трудно. Нека РИК да информира членовете на СИК за графиците, за правилата и режима, по който се приемат секционните протоколи от СИК, за да може да има едно по-голямо спокойствие. Протоколът не е по-сложен, но е по-обемен - с много цифри, поради резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и машини", говорителят на ЦИК Таня Цанева.


13:00 ч. - Ивайло Мирчев от „Демократична България“ изключи коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС

„Абсолютно нищо не се е променило в нашата позиция. Ние се борим срещу модела на управление между ГЕРБ и ДПС и няма никаква опция да бъдем коалиционен партньор или да си сътрудничим с тях, или с БСП“, каза той в интервю за БНР.

Мирчев е водач на листата на ДБ в Бургас, където коалицията към момента е четвърта сила с малко под 9 на сто от гласовете. „Демократична България“ е на четвърто място по събрана подкрепа в страната, изпреварвайки ДПС.

„Много трудно мога да си представя, че „Демократична България“ може да бъде част от каквато и да е управленска конфигурация“, каза Мирчев. „Не мисля, че има въобще някакъв шанс ДБ да поиска нещо различно от разрушаване на модела „Борисов“.


12:55 ч. - 38 досъдебни производства са образувани за нарушения на политическите права на гражданите по време на изборния ден, съобщават от МВР, ДАНС и прокуратурата. Като обвиняеми са привлечени 12 души.

Извършени са претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели. Предстои анализиране на доказателствата. Общо образуваните в прокуратурата преписки по получените сигнали са 665.


12:30 ч. - ЦИК обнови данните от обработката на протоколите от парламентарните избори – няма съществени промени при 72.35% преброяване на гласовете.

ГЕРБ-СДС продължава да води, като набира малко повече преднина пред „Има такъв народ“ на Слави Трифонов със своите 25,85% срещу 18,19% за ИТН. На трето място е БСП с 14,91%, а „Демократична България“ запазва четвърта позиция с 10,14 на сто подкрепа.

ДПС е пета сила с 9,18%, докато „Изправи се! Мутри вън!“ печели 4,92 на сто от гласовете.

Под 4-процентовата бариера остава ВМРО на Красимир Каракачанов, която засега събира 3,55%. БНО на Васил Божков е с 3,08%, а след нея са „Възраждане“ и Воля-НФСБ.


12:00 ч. - Докато Централната избирателна комисия обработва секционните протоколи от парламентарните избори, в платформата „Ти броиш“ тече паралелно преброяване на бюлетините. Вижте резултатите към момента:

"Ти броиш": Паралелното преброяване на гласовете тече онлайн


10:53 ч. - ЦИК обработи 61,08% от протоколите и според резултатите ВМРО продължава да е под 4-процентовата бариера. Засега в 45-ото Народно събрание влизат ГЕРБ, "Има такъв народ", БСП, "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

ГЕРБ-СДС увеличава малко преднината си пред ИТН на Слави Трифонов. За нея са гласували над 462 хиляди българи, което прави 25,32% от общия вот при 61% обработени бюлетини. „Има такъв народ“ е с 18,49% (над 337 хиляди гласа) и запазва позиции пред БСП.

Социалистите са получили над 272 хиляди гласа, или 14,9% от вота. „Демократична България“ е четвърта политическа сила с 10,38% подкрепа, следвана от ДПС с 9,06 на сто.

„Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ печели 4,96% от гласовете, а ВМРО на Красимир Каракачанов засега остава под 4-процентовата бариера за влизане в парламента с 3,55 на сто подкрепа.

Патриотичната партия е следвана от БНО – мандатоносителят на „Българско лято“ на Васил Божков, която има 3,10%. С 2,73% е „Възраждане“, която изпреварва Воля-НФСБ на Марешки и Валери Симеонов (2,46%).


10:50 ч. - „Има такъв народ“ запазва огромната си преднина при гласовете на българите от чужбина.

Според резултатите от 96,34% обработени протоколи от СИК извън страната – партията на Слави Трифонов води с 30,13%, а втора е „Демократична България“ 17,5%. За ИТН са гласували 47 954 български граждани, а за ДБ – 27 845 души.

На трето място се подрежда Движението за права и свободи (ДПС), което получава най-много гласове от Турция. Партията с лидер Мустафа Карадайъ печели 13,97% от подкрепата на българите зад граница, като над 22 хиляди души са гласували за нея.

Вижте още:

"Има такъв народ" печели убедително гласовете от чужбина


10:20 ч. - Хаос и безредици при предаването на протоколите в цялата страна

В цялата страна е имало напрежение при предаването на протоколите от членовете на секционните избирателни комисии. Хаосът в организацията и дългото чакане може да е ключов фактор за забавяне на резултатите от парламентарните избори.

В Пловдив стотици членове на СИК са останали да чакат до ранните часове на сутринта, за да предадат протоколите. Някои от тях са оставили чувалите с бюлетини и са си тръгнали. Не са получили храна и напитки през цялото време и по думите им са били "подложени на терор“.

В Пловдив един от хората в секционните избирателни комисии е припаднал, докато е чакал да предаде бюлетините, и е бил откаран в болница с линейка. Припаднали имаше и в София, а също и сред членовете на СИК в Хасково. Според БНТ – има пет подобни случая в страната през изминалата нощ. Вижте още:

Хаос при предаването на протоколите от изборите в цялата страна: "Оставят ни на студа и без вода"


09:30 ч. - 6 партии влизат в 45-ото Народно събрание при 54,63% обработени протоколи - ГЕРБ, ИТН, БСП, ДБ, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!"

Според данни на Централната избирателна комисия след 54,63% обработени протоколи от гласуването – в парламента влизат шест партии. Информацията е обновена последно в 9:30 ч. на 5 април и показва, че ВМРО засега не преминава 4-процентовата бариера, „Има такъв народ“ изпреварва БСП като втора политическа сила, а ДБ е пред ДПС.

Към момента първи са ГЕРБ с 24,88% (с над 401 хил. гласа), ИТН е с 18,74% подкрепа, следва БСП с 14,91%. „Демократична България“ изпреварва ДПС с 10,53% срещу 8,99% за Движението за права и свободи.

Последни границата минават от „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с подкрепа от 4,98%. Засега ВМРО са с 3,55 на сто от гласовете, като според екзитполовете партията на Красимир Каракачанов е около границата от 4%. БНО - мандатоносителят на "Българско лято" на Васил Божков - има 3,14% подкрепа.


09:00 ч. - Слави Трифонов печели с голяма преднина вота от чужбина

„Има такъв народ“ печели с голяма преднина гласовете на българите в чужбина. Според резултатите от 93,98% обработени протоколи от СИК извън страната – партията на Слави Трифонов води с 30,11%, а втора е „Демократична България“ 17,30%.

За ИТН са гласували 46 946 български граждани, а за ДБ – 26 970 души.

На трето място се подрежда Движението за права и свободи (ДПС), което получава най-много гласове от Турция. Партията с лидер Мустафа Карадайъ печели 14,26% от подкрепата на българите зад граница, като над 22 хиляди души са гласували за нея.

Четвърти са ГЕРБ-СДС с 8,63% подкрепа (над 12 хил. гласа), а „Възраждане“ изпреварва БСП със своите 7,23% срещу 6,47% за социалистите.


Първи данни от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" и "Галъп" на парламентарните избори:


Бойко Борисов заплаши с "млади и буйни симпатизанти" и предложи експертен кабинет

Инфографика: Прогнозните резултати от Избори 2021

Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024