Румен Радев чества Деня на Европа, но ще положи цветя и за победата над нацизма Снимка: © Getty

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се включат в официалното честване на Деня на Европа - 9 май. Но преди тържествената церемония по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция и приемането на почетния караул на Националната гвардейска част, те ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин. Второто ще е акт на отбелязване на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война, става ясно от съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Денят на Европа е на 9 май, защото това е датата, на която през 1950 г. е прочетена декларацията на Робер Шуман - тогава външен министър на Франция. В нея е изложена идеята му за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

9 май в Русия и част от бившите съветски републики и сателити на СССР се нарича Ден на победата. За по-голямата част от Европа капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война се отбелязва ден по-рано - на 8 май, когато всъщност влиза в сила. СССР приема датата 9 май.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в понеделник, че ще внесе във Върховната рада проект на закон, с който в страната му Денят на възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война да бъде също на 8 май - вече официално. Сега е така по силата на президентски указ от 2015 г., когато на власт е още Петро Порошенко, но сега ще бъде скрепено и със закон. По думите му 9 май, който за Москва е Ден на победата, трябва да се превърне в "ден на победата над рашизма". В обръщение към нацията на хълм с изглед към Киев Зеленски каза, че "старото зло" се е завърнало, този път водено от "модерна Русия", преследваща същата цел като нацистите за "поробване и унищожение" - но че тя няма да успее. В Деня на Европа Зеленски очаква посещение от Брюксел - на председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

В София Денят на Европа и Денят на победата ще живеят паралелни животи - като всяка година. Официалните чествания са тези за европейското единство и мир ще бъдат водени от институциите, както и от представителствата на Европейския парламент и Европейската комисия в София. Но в столицата и други градове на страната се очакват шествия по съветско-руски образец на т.нар. Безсмъртен полк. "Демократична България" в Столичния общински съвет настоя кметицата Йорданка Фандъкова да забрани шествието, на което се веят руски и съветски знамена и се възхвалява Съветската армия. До момента няма данни да има действия от страна на кметската администрация. Оттам казват само, че проявата "не е съгласувана" от общината и припомнят, че законовият режим за масови прояви е уведомителен, а не разрешителен.

Очаква се протест пред общината по този повод.

Два дни преди т.нар. Ден на победата, честван в Русия на 9 май с военен парад, БСП успя да ремонтира счупената плоча на спорния Паметник на Съветската армия, който стърчи в центъра на София и за чието демонтиране от години тече спор. Последно преди парламентарните избори на 2 април след дълги години на отказ представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет подкрепиха предложение на "Демократична България" да се поиска от държавата да махне момумента и да го премести в Музея на социалистическото изкуство. Това обаче зависи от държавните институции, а не от кметството, защото паметникът се води държавна собственост, макар да е на територията на Борисовата градина, която се стопанисва от общината.

Дни преди 9 май БСП - София възстанови плочата на МОЧА
.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024