Руският бизнес поиска пари от Путин заради западните санкции

Ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин заяви пред президента Владимир Путин, че бизнесът настоява за средства от държавата след наложените от ЕС, САЩ и Великобритания санкции.

Путин проведе среща с представители на бизнеса на 24 февруари - деня, в който Москва започна военна инвазия в Украйна. По време на обсъжданията Шохин каза, че настоящата геополитическа ситуация и ограниченията ще доведат до това руските предприемачи да работят при "тежки условия". По думите му, Москва трябва да стимулира допълнително търсене на държавен дълг от частни инвеститори, предвид западните санкции.

„Ние сме напълно наясно с факта, че новите санкции ще бъдат по-строги от всички предишни и ще засегнат много сектори, ресурси, енергийно и технологично оборудване. Те ще засегнат и определени видове суровини и компоненти и биха могли да разстроят веригите за доставки, транспорта и логистиката“, каза Шохин.

"Очевидно е, че за да се смекчат последиците от всички тези ограничения, руският бизнес и руските компании ще трябва да работят още по-усилено и ефективно, за да осигурят продължаване на дейността си без съкращения на работни места, паника или повишаване на цените. Ще трябва да се съсредоточим повече върху стратегията за заместване на вноса и да потърсим нови партньори в страните, които са готови да си сътрудничат с нас. Разбира се, много ще зависи от навременното и успешно изпълнение на задълженията от страна на правителството", заяви още той.

Представителят на бизнес лидерите предложи няколко решения, които да бъдат взети "незабавно". Едно от тях е, "доколкото е възможно в настоящата ситуация", да се осигурят предвидими условия за изпълнение на големи инвестиционни проекти. "Г-н Президент, обсъдихме този проект с Вас на декемврийския конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите и сега се опитваме да го официализираме с правителството. Важното е, че този подход може да бъде приложен и към други елементи на икономическата политика", заяви Шохин, цитиран от официалния сайт на президентството.

Заради санкциите той предложи да се разширят най-популярните инструменти и механизми за подкрепа, включително корпоративните програми за повишаване на конкурентоспособността, данъчните облекчения за инвестиции и регионалните инвестиционни проекти.

"Предвид санкциите, наложени върху държавния дълг, е необходимо да се помисли за допълнителни стимули за търсенето на облигации от страна на частните инвеститори. Нека припомня, че в Русия са открити над 20 милиона брокерски сметки, а броят на частните инвеститори на Московската борса надхвърли 15 милиона. Имам предвид индивидуалните инвестиционни сметки. Очевидно е, че потенциалът на вътрешния финансов пазар, който през последните няколко години бележи стабилен напредък, ще може да намали жилото на санкцията и да създаде нова възможност за работа с държавния дълг.
Друга област на минимизиране на външните финансови рискове, която също е свързана с развитието, е въвеждането на ефективно управление на цифрови финансови активи и криптовалути", заяви представителят на бизнес лидерите на Русия.

"Що се отнася до криптовалутата, ние подкрепяме балансирания подход на Министерството на финансите и правителството и предлагаме своевременно да се изготви законодателна основа, за да може този сектор да се развива законно".

Шохин допълни, че Русия не се отказва от международните си задължения и споразумения, в частност енергетиката и проблемите с климата. Изрази и мнение, че западните санкции не трябва да засягат проекти, свързани с климата, тъй като става дума за „интереса на целия свят“.

Русия не е имала никакъв друг избор, освен да нападне Украйна, за да гарантира сигурността си. Това заяви президентът Владимир Путин на срещата с бизнес лидерите.

По думите му рисковете за страната са били толкова високи, че не е било ясно как ще Русия ще продължи да съществува в бъдеще. „Това, което се случва, е принудителна мярка. Просто не ни останаха шансове за различен начин на действие. Създадените рискове за сигурността бяха толкова високи, че беше невъзможно да се реагира по друг начин“, заяви президентът.

По време на срещата Путин заяви намеренията си, че страната няма никакви планове да вреди на световната икономика и иска да остане част от нея. Той призна, че последвалите санкции от различни страни са били очаквани.

Вчера Русия официално задейства военен план за инвазия в Украйна, който беше осъден от международната общност. В отговор на действията западните сили разшириха санкциите срещу Русия.

САЩ наложиха мерки срещу руски банки и държавни компании, сред които Сбербанк и Внешторгбанк (ВТБ). Великобритания също предприе подобни действия, като изключи руските предприятия от сделки с британската валута. На заседание в Брюксел Европейският съюз също обсъди и одобри нови мерки срещу Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023