Ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин заяви пред президента Владимир Путин, че бизнесът настоява за средства от държавата след наложените от ЕС, САЩ и Великобритания санкции.

Путин проведе среща с представители на бизнеса на 24 февруари - деня, в който Москва започна военна инвазия в Украйна. По време на обсъжданията Шохин каза, че настоящата геополитическа ситуация и ограниченията ще доведат до това руските предприемачи да работят при "тежки условия". По думите му, Москва трябва да стимулира допълнително търсене на държавен дълг от частни инвеститори, предвид западните санкции.

„Ние сме напълно наясно с факта, че новите санкции ще бъдат по-строги от всички предишни и ще засегнат много сектори, ресурси, енергийно и технологично оборудване. Те ще засегнат и определени видове суровини и компоненти и биха могли да разстроят веригите за доставки, транспорта и логистиката“, каза Шохин.

"Очевидно е, че за да се смекчат последиците от всички тези ограничения, руският бизнес и руските компании ще трябва да работят още по-усилено и ефективно, за да осигурят продължаване на дейността си без съкращения на работни места, паника или повишаване на цените. Ще трябва да се съсредоточим повече върху стратегията за заместване на вноса и да потърсим нови партньори в страните, които са готови да си сътрудничат с нас. Разбира се, много ще зависи от навременното и успешно изпълнение на задълженията от страна на правителството", заяви още той.

Представителят на бизнес лидерите предложи няколко решения, които да бъдат взети "незабавно". Едно от тях е, "доколкото е възможно в настоящата ситуация", да се осигурят предвидими условия за изпълнение на големи инвестиционни проекти. "Г-н Президент, обсъдихме този проект с Вас на декемврийския конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите и сега се опитваме да го официализираме с правителството. Важното е, че този подход може да бъде приложен и към други елементи на икономическата политика", заяви Шохин, цитиран от официалния сайт на президентството.

Заради санкциите той предложи да се разширят най-популярните инструменти и механизми за подкрепа, включително корпоративните програми за повишаване на конкурентоспособността, данъчните облекчения за инвестиции и регионалните инвестиционни проекти. 

"Предвид санкциите, наложени върху държавния дълг, е необходимо да се помисли за допълнителни стимули за търсенето на облигации от страна на частните инвеститори. Нека припомня, че в Русия са открити над 20 милиона брокерски сметки, а броят на частните инвеститори на Московската борса надхвърли 15 милиона. Имам предвид индивидуалните инвестиционни сметки. Очевидно е, че потенциалът на вътрешния финансов пазар, който през последните няколко години бележи стабилен напредък, ще може да намали жилото на санкцията и да създаде нова възможност за работа с държавния дълг.
Друга област на минимизиране на външните финансови рискове, която също е свързана с развитието, е въвеждането на ефективно управление на цифрови финансови активи и криптовалути", заяви представителят на бизнес лидерите на Русия.

"Що се отнася до криптовалутата, ние подкрепяме балансирания подход на Министерството на финансите и правителството и предлагаме своевременно да се изготви законодателна основа, за да може този сектор да се развива законно".

Шохин допълни, че Русия не се отказва от международните си задължения и споразумения, в частност енергетиката и проблемите с климата. Изрази и мнение, че западните санкции не трябва да засягат проекти, свързани с климата, тъй като става дума за „интереса на целия свят“.

Русия не е имала никакъв друг избор, освен да нападне Украйна, за да гарантира сигурността си. Това заяви президентът Владимир Путин на срещата с бизнес лидерите.

По думите му рисковете за страната са били толкова високи, че не е било ясно как ще Русия ще продължи да съществува в бъдеще. „Това, което се случва, е принудителна мярка. Просто не ни останаха шансове за различен начин на действие. Създадените рискове за сигурността бяха толкова високи, че беше невъзможно да се реагира по друг начин“, заяви президентът.

По време на срещата Путин заяви намеренията си, че страната няма никакви планове да вреди на световната икономика и иска да остане част от нея. Той призна, че последвалите санкции от различни страни са били очаквани.

Вчера Русия официално задейства военен план за инвазия в Украйна, който беше осъден от международната общност. В отговор на действията западните сили разшириха санкциите срещу Русия.

САЩ наложиха мерки срещу руски банки и държавни компании, сред които Сбербанк и Внешторгбанк (ВТБ). Великобритания също предприе подобни действия, като изключи руските предприятия от сделки с британската валута. На заседание в Брюксел Европейският съюз също обсъди и одобри нови мерки срещу Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"