Шрьодер рискува да изгуби привилегиите си заради "смущаващи" коментари за Украйна Снимка: © Getty Images

Около 600 000 евро - това е сумата, която Германия изплаща всяка година на своя бивш канцлер Герхард Шрьодер под формата на държавна пенсия, издръжка за офиса му в Берлин и заплати за служителите му.

Привилегиите на 77-годишния бивш лидер на Социалдемократическата партия се пазят, въпреки че той отдавна заема добре платени постове в руски държавни енергийни компании.

През 2005 той беше назначен за председател на съвета на акционерите на "Северен поток", през 2016 г. стана мениджър на втория газов мегапроект "Северен поток 2", а от 2017 г. Шрьодер е и член на борда на директорите на най-голямата руска компания за производство на петрол "Роснефт".

Независимо от обвиненията в конфликт на интереси и защита на чужд държавен интерес, заради които той се превърна в нарицателно за "шрьодеризацията на политиката", Герхард Шрьодер не се трогва от критиците си. Напротив, от години отявлено защитава политиката на Владимир Путин и провокира още повече напрежение в Германия.

Последните му коментари относно кризата в Украйна накараха опозицията да поиска властта да отнеме правото на Шрьодер да получава издръжка от държавата занапред.

В интервю за подкаста "Die Agenda" бившият канцлер обвинява не Русия, а Украйна в това, че "дрънка оръжие" и заплашва сигурността в региона.

Герхард Шрьодер определя като възмутителна наглост обвиненията срещу Германия за това, че отказва да предостави военна помощ на Киев в разгара на напрежението с Москва. Той обяснява, че не вярва в твърденията за готвено нападение от руска страна към Украйна, защото "не вярвам, че руското ръководство има интереси да се намеси с военна сила" в съседната държава.

Путин попадна в капана, който сам заложи

Коментарите му бяха определени като "смущаващи и недостойни за позицията на един бивш канцлер" от страна на председателя на Християндемократическия съюз в Хамбург Кристоф Плос.

Плос заявява, че ако Шрьодер възнамерява да лобира за руските държавни интереси по толкова невъзмутим начин - би трябвало поне да се откаже от заплащането, което германските данъкоплатци му осигуряват.

"Ако Шрьодер сам няма достойнството да се откаже от данъчно-субсидираните си привилегии като бивш канцлер, те би трябвало да бъдат прекъснати с решение на германския Бундестаг", казва още депутатът от ХДС.

Според него управляващите Социалдемократи, чийто бивш лидер е Герхард Шрьодер, трябва да поемат инициативата за тази стъпка, ако "не са изгубили напълно своя морален компас по тази тема".

Spiegel цитира и мнението на историка Андреас Рьодер, който поставя под въпрос защо Германия продължава да плаща за офиса на стария канцлер.

"Русия е поставила около границата си с Украйна най-многочислената армия от десетилетия насам. За всички международни наблюдатели е очевидно, че Путин иска да промени световния ред със сила. Ако бившият канцлер застава на страната на агресорите от лоялност и обявява Украйна за агресор, по този начин той компрометира Германия по цял свят. Затова е много оправдан въпросът дали германските данъкоплатци са длъжни да продължават да плащат за неговия офис и сътрудниците му", казва Рьодер.


Руският ефект "Шрьодер": Как екс-дипломат No.1 на Австрия се озова в ръководството на "Роснефт"

"Украйна се подигра с режима на Путин и сега той иска да докаже, че демокрацията там не е истинска"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024