До Олимпийските игри в Токио остава по-малко от половин година, а провеждането им все още не е сигурно. Информацията, която идва от Япония е все по-противоречива – в петък The Times обяви, че правителството обмисля да отмени Игрите за втори път и да ги проведе чак през 2032, но Международният олимпийски комитет побърза да опровергае информацията.

Японското правителство съобщи, че е решено да проведе Олимпиадата от 23 юли до 8 август 2021, след като миналата година я отмени заради пандемията Covid-19.

Британското издание The Times цитира неназован висш член на управляващата коалиция в Япония, който съобщава, че властите са обсъдили да отложат Игрите за втори пореден път, тъй като разпространението на коронавируса в страната не може да бъде овладяно.

Япония регистрира по над 1000 инфекции на дневна база, а през този месец бе постигнат рекорд от над 2400 случая за денонощие. Заразените са над 354 хиляди, а жертвите, свързани с пандемията – близо 5000. Всичко това принуди властите да затворят границите за чужденци и да наложат извънредно положение в столицата и още няколко града.

„Никой не иска да застане и пръв да го обяви, но в правителството има консенсус, че ситуацията е тежка“, казва източникът на The Times. Опозицията в парламента в Токио вече призова за нова отмяна на Олимпиадата, а едно от последните проучвания в страната показа, че 80% от японците подкрепят това предложение.

„Няколко репортажа днес, които циркулират в медийното пространство, твърдят, че правителството е провело тайна среща, на която е решило Игрите в Токио да бъдат отменени заради коронавируса. Категорично това не е вярно“, обявиха от Международния олимпийски комитет пред CNN. „Всички страни, които участват в организацията, работят заедно, за да подготвят успешна Олимпиада през това лято“.

Организаторите от Токио също направиха изявление, в което отбелязаха, че премиерът Йошихиде Суга е изразил решителност Олимпийските и Параолимпийските игри да се проведат през 2021. Според тях – постоянните срещи между властите, Националния олимпийски комитет и МОК продължават, тъй като трябва да се осигурят най-добрите предпазни мерки за събитието.

„Напълно сме фокусирани върху домакинството на Олимпиадата това лято. Надяваме се, че нормалният живот ще се завърне колкото се може по-скоро. Ще продължим да даваме най-доброто от себе си, за да се подготвим за едни безопасни и сигурни Олимпийски игри“, обявиха организаторите.

Суга говори пред парламента в петък и обяви, че едно от най-големите спортни събития в света „ще бъде символ на победата на човечеството над новия коронавирус, както и шанс да покажем преобразяването на Япония след смъртоносното земетресение и цунамито от 2011“.

Губернаторът на Токио Юрико Койке също каза, че новината от The Times не е вярна. Това обявиха още председателите на Австралийския и Канадския олимпийски комитет.

„За съжаление, трябва да коментирам неоснователните твърдения, че Игрите в Токио ще бъдат отменени. Това са спекулации, които създават още по-голям стрес за спортистите“, обяви Мат Керъл от АОК. „Олимпиадата ще се проведе. Огънят ще бъде запален на 23 юли 2021 г.“.

В интервю за Kyodo News този четвъртък президентът на МОК Томас Бах обяви, че Токио няма „план Б“ относно Олимпийските игри. Добави обаче, че не вижда друго развитие на ситуацията, освен провеждането им. Така Международният олимпийски комитет се придържа към решението си от миналата година, което гласеше, че няма да позволят отлагането на спортното събитие отвъд 2021.

Комитетът, създаден, за да организира Игрите, е убеден, че кампаниите по ваксинация във всички страни ще помогнат за овладяване на пандемията до лятото, а това би означавало успешно провеждане на Олимпиадата.

Събитието трябва да започне на 23 юли. В него трябва да участват над 11 хиляди спортисти от 206 страни, които ще се състезават в 33 спорта (339 дисциплини).

Президентът на лекарската асоциация на Япония - Харуо Озаки, заяви пред местното издание "Асахи Шимбун", че Игрите биха могли да се състоят, но пред празни трибуни. МОК никъде не отбелязва, че присъствието на зрители на състезанията е задължително условие.


Прочетете още:

Има ли двоен стандарт: Австралия "не иска" собствените си граждани, а кани 1200 чужденци за Australian Open


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов