Силициевата долина вече понася ефектите от AI технологиите, които сама създаде Снимка: © Getty Images

Мнозина алармират за потенциала на изкуствения интелект (AI) да отнеме част от работните места на хората през следващите години, докато той вече предизвиква сътресения в една индустрия, в която доскоро търсенето и недостигът на служители изглеждаха неутолими – технологичната.

През последните месеци малък, но все пак нарастващ брой технологични фирми посочиха изкуствения интелект като причина за съкращаване на работници и преосмисляне на назначаването на нови. Изглежда, че Силициевата долина се адаптира към бързия напредък на технологията, разработвана в собствения ѝ двор, пише CNN.

Миналия месец стана ясно, че Chegg, компания за образователни технологии, съкращава 4% от работната си сила, или около 80 служители – „за да подобри позициите си за изпълнение на AI стратегията си“.

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна заяви през май, че гигантът очаква да преустанови наемането на служители за длъжности, които могат да бъдат заменени с AI през следващите години (б.р. – в последващо интервю за Barrons обаче Кришна заяви, че думите му са извадени от контекста и подчерта, че „изкуственият интелект ще създаде повече работни места, отколкото ще отнеме“).

А в края на април услугата за съхранение на файлове Dropbox заяви, че съкращава около 16% от работната си сила, или около 500 души, също позовавайки се на AI.

British Telecom ще съкрати 55 000 души – изкуствен интелект ще замени една пета от тях

В последния си доклад за съкращенията фирмата Challenger, Gray & Christmas съобщи, че през май са били съкратени 3900 души в резултата на AI, като за първи път разграничава съкращенията на работни места въз основа на този фактор. Според фирмата всички тези съкращения са извършени в технологичния сектор.

С тези си действия Силициевата долина демонстрира, че не само е водеща в AI разработките, но и хвърля поглед върху това как предприятията могат да се адаптират към тези инструменти. Вместо изведнъж да направи куп умения ненужни, както може би се опасяват някои, по-непосредственото въздействие на новия вид инструменти за изкуствен интелект изглежда принуждава компаниите да пренасочат ресурси, за да се възползват по-добре от технологията – и да поставят на първо място служителите с опит в областта AI.

„През последните няколко месеца AI завладя колективното въображение на целия свят, разширявайки потенциалния пазар за следващото поколение продукти с изкуствен интелект по-бързо, отколкото някой от нас можеше да очаква“, пише Дрю Хюстън, главен изпълнителен директор на Dropbox, в бележка до служителите, в която обявява съкращенията. „Нашият следващ етап на растеж изисква различен набор от умения, особено в областта на AI и разработването на продукти на ранен етап.“

Дан Уанг, професор в Колумбийското бизнес училище, заяви, че изкуственият интелект „ще накара организациите да се преструктурират“, но не и че машините ще заменят хората.

„AI, доколкото виждам, не замества непременно хората, а по-скоро подобрява работата им“, казва Уанг. „Конкуренцията, за която всички трябва да мислим, е, че хората специалисти ще бъдат заменени от хора специалисти, които могат да се възползват от инструментите на AI.“

Приказка за две Силициеви долини

Технологичните съкращения, обвързани по някакъв начин с AI, идват на фона на по-широки такива в IT индустрията като цяло. Много технологични компании започнаха да се приспособяват към несигурната икономическа среда и намаляващите нива на търсене на цифрови услуги три години след началото на пандемията.

Според данните, проследявани от Layoffs.fyi, само през 2023 г. са били съкратени около 212 294 работници в технологичната индустрия, като броят им вече надхвърля 164 709, регистрирани през 2022 г.

Но в сянката на тези масови съкращения технологичната индустрия е обхваната и от манията към изкуствения интелект, като инвестира сериозно в таланти и технологии, свързани с него.

През януари, само няколко дни след като Microsoft обяви плановете си да съкрати 10 000 служители като част от по-широки мерки за намаляване на разходите, компанията също така потвърди, че прави „многомилиардна“ инвестиция в OpenAI, разработчика на ChatGPT. А през март в същото писмо до служителите, с което Марк Зукърбърг информира за съкращаване на още 10 000 служители (след като през ноември миналата година съкрати 11 000 позиции), главният изпълнителен директор на Meta очерта и плановете си за големи инвестиции в изкуствения интелект.

Скъпите AI ремонти върнаха Facebook към растежа

Дори софтуерните инженери в Силициевата долина, които някога бяха изключително търсени, сега изглежда са изложени на риск да загубят работата си или да загубят от увеличението на заплатите си в полза на тези с повече опит в областта на AI.

Неотдавнашен анализ на данните от Comprehensive.io (платформа, която изследва обявите за работа и данните за възнагражденията в около 3000 технологични компании) показва, че средната заплата на старши софтуерен инженер, специализиран в изкуствен интелект или машинно обучение, е с 12% по-висока от тази на онези, които не са специализирани в тази област. Разликата може да се приеме като „AI премия“, посочи Роджър Лий, основател на платформата.

Средната заплата на старши софтуерен инженер, специализиран в областта на изкуствения интелект или машинното обучение, също се е увеличила с около 4% от началото на годината, докато средната заплата на старшите софтуерни инженери като цяло е останала непроменена, става ясно още от данните.

Лий посочи Dropbox като пример за компания, предлагаща особено високо заплащане за длъжности, свързани с изкуствен интелект, като цитира списък с основни заплати от 276 300 до 373 800 долара за длъжността главен инженер по машинно обучение. За сравнение, по данни на Comprehensive.io средната заплата за старши софтуерен инженер в момента е 171 895 долара в Силициевата долина.

По всичко личи, че тези, които искат да се развиват успешно в технологичната индустрия и извън нея, може да се наложи да усъвършенстват уменията си в областта на изкуствения интелект. Затова и не е изненада, че професор Уанг от Колумбийското бизнес училище е започнал да изисква от студентите си да се запознаят с новите инструменти за генеративен изкуствен интелект на пазара.

„Мисля, че това е абсолютно необходимо, за да се подготвят за успех и след като завършат“, каза Уанг, добавяйки, че не е нужно всички да са AI експерти, но поне да умеят да боравят с този тип инструменти.

„Това е мястото, където наистина се измества бойното поле за таланти… като диференциацията идва от творческите и ефективни начини за интегриране на AI в ежедневните задачи.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024