Татяна Иванова: Искам да съм първата българка в Космоса

Малко вероятно е през последните дни да не сте чули поне веднъж името Татяна Иванова. Ако все още не сте – това е 19-годишното момиче от Добрич, прието в единствената академия на NASA, която сертифицира кандидат-астронавти.

Татяна мечтае да стане първата жена от България, която ще полети в Космоса. Откакто е на 15 и участва в първия си космически лагер в Турция, тя открива любовта към звездите и оттогава насам преследва усилено голямата си цел. След множество курсове, практики, лагери, вдъхновяващи речи и награди, Татяна заминава за Флорида на 7 февруари. Там ще изкачи първото стъпало от високата стълба, водеща до сертифициране на кандидат-астронавти за селекция в суборбитален полет.

Разговаряме със студентката по „Инженерна физика“ от Софийския университет два дни преди да замине за САЩ. Звучи повече от развълнувана, крайно амбицирана и въпреки че има десетки други ангажименти, с радост се съгласява да отдели време, за да ни разкаже историята си.

„Проект PoSSUM, в който ще участвам, е финансиран от NASA в партньорство с Международния институт по космически науки и два университета от Флорида за подготовка на астронавти. PoSSUM има няколко различни сертифицирани курсове и това ще е първата стълбичка. Надявам се да стигна до края“, казва ни Татяна.

Ще трябва да премине през 3 седмици теоретичен курс и изпит, а след това участниците в програмата ще прилагат наученото на практика. Тя ще е много интензивна, в рамките на 5 дни.

„Курсът е в Мелбърн - малко градче до Космическия център „Кенеди“ и Кейп Канаверал. На 8 февруари имаме планове да ходим на „космическия бряг“ на САЩ. В академията ще ни тренират пенсионирани астронавти. Отделно ще ни качват на самолети за висш пилотаж, ще обличаме големите скафандри, ще имаме още курсове за орбитална механика, физиология на човека, въведение в мезосферата“, разказва Татяна.

В свое есе от 2019 тя пише, че Земята е нейният дом, но ако не излезеш в Космоса, това означава, че постоянно си стоиш вкъщи. България е изпращала само двама космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, последният от които излита през 1988 г. по специална програма между България и СССР. Въпреки че са изминали над четири десетилетия оттогава, страната ни все още не е пълноправен член на Европейската космическа агенция (ESA), което към момента е сериозен проблем за Татяна.

България не плаща членски внос в ESA и се намира в предприсъединителен период за приемане, който продължава 5 години. В зависимост от политиката и доказаните компетенции от наша страна, той може да се удължи с още 5 и съответно да се предложи пълноправно членство.

„Разбира се, има още много, много време, докато дойде селекцията, но формално не мога да стана астронавт от името на ESA. Ако желая това да се случи, трябва да си извадя чуждо гражданство, което за мен не е решение“, казва ни Татяна.

Затова тя сама ще участва в процеса – Кирил Петков и Даниел Лорер са я поканили за стажант в Министерството на иновациите и растежа, което отговаря по въпросите за членството ни в ESA.

Татяна Иванова беше един от гостите на гала-вечерта „The World Ahead 2022“ в София, организирана от списание „The Economist“. В събитието участваха и премиерът, и президентът Румен Радев.

„Няколко пъти направихме очен контакт с премиера по време на речта ми. Бяхме на една маса с него и той ме покани пред всички. Обадиха ми се на следващия ден сутринта, срещнахме се. Двамата с Даниел Лорер – министърът на иновациите и растежа, бяха много приятелски настроени. Улесниха ме с подробности, изясниха ми ситуацията защо не сме пълноправен член на ESA. Имах въпроси, на които само те можеха да ми отговорят. Вече съм спокойна и мотивирана да променя историята на България“, казва с увереност Татяна.

Всяко второ дете вероятно мечтае да стане космонавт. Интересното е, че тя не е била сред тях. Открива страстта си сравнително късно, когато е на 15 г. „Всичко дойде от само себе си. Лутах се дали да се занимавам с изкуство, но намерих призванието си на първия ми лагер в Турция, където видях всичко на практика – на нереално, световно ниво“.

За да станеш астронавт, са нужни не само физически и психически качества, но и силно резюме, включващо курсове, аналогови мисии и редица лицензи. От 2019 насам, когато Татяна завършва космическия лагер в Алабама, се заема с тези задачи. Скача от самолет от 4200 м височина и след академията в САЩ е планирала да си извади лиценз. Вече е направила първите стъпки в управлението на едномоторен самолет, започнала е и да се гмурка. Описва себе си като "буря" и "торнадо".

„Бях част и от един лагер в село Гела в Родопите, където моят отбор строи наземна станция. Срещнах се с главния директор на ESA, с хора от NASA, с човека, който избира астронавтите на ESA, и с много велики учени, на които се възхищавам. Включително с човек, който е работил със Стивън Хокинг. Странно е, че в едно село, в което дори няма магазини, се бяха събрали такива гении“, разказва ни Татяна.

„Междувременно уча инженерна физика. Имам планове да направя и докторантура в бъдеще. Искам да правя всичко възможно, за да трупам в резюмето си и да опитам да се откроя в следващата селекция, ако кандидатствам. Надявам се след 10 години да излетя“, казва тя.

Татяна знае колко силен психически трябва да е всеки човек, ако иска да се изстреля към Космоса, и мисли, че притежава нужните качества.

„Трябва да си много спокоен, да взимаш правилните решения в правилното време. Аз съм много организиран човек, имам списъци за всичко. Почти винаги имам план „Б“. Друго качество е пълният самоконтрол, да си самостоятелен, отговорен. Така ме възпитаха родителите ми, че мога да съм. Най-важно е да носиш пламъчето, да искаш да се развиваш, да носиш тази страст. Това е най-силното нещо, което притежавам като качество“, смята тя.

Татяна е член на „The Mars Generation“ – голяма организация, която обединява деца от целия свят, мечтаещи да станат астронавти. Главната ѝ идея е да вдъхновява младите. 19-годишното момиче вече е и космически посланик към Атлантическия клуб.

Голямото си вдъхновение Татяна черпи не от наградите, които получава. „Мотивира ме най-много това, че ме канят от много училища, на много събития - да вдъхновявам и да разкажа историята си. Когато видя колко много деца ми пишат, се вдъхновявам. Аз много лесно мога да отида в чужбина и да си извадя чуждо гражданство, но идеята е да променим историята на България и след мен всички останали да могат да преследват мечтите си. Не говоря само за това да станат космонавти, а да бъдат учени в ЕSА, да имат достъп до базата данни, да участват на техни лагери“.

Историята ѝ е толкова силна, че редица компании застават зад Татяна и я спонсорират. Преди 2 години с нея се свързва и рапърът 100 KILA, чиято фондация „100 слънца“ също редовно я подпомага.

Татяна е интересен човек, защото освен че е бъдещ кандидат-астронавт, се изявява още като барабанист и поетеса.

„Баща ми е метълист, аз също слушам най-вече рок и метъл. Бях в две банди - в едната свирехме хард рок, в другата - рок-поп. Имахме балади, български парчета. Имаше един рок клуб в Добрич и баща ми ме водеше още когато бях на 10. Ходехме всяка вечер и понякога се прибирахме в 6:30. сутринта. Там имаше барабани и собственикът видя, че имам чувство за ритъм. Пробва ме как ще се справя, заключваше ме в клуба и с часове аз просто не можех да спра да свиря. Записах се на уроци в 7-ми клас. После станах доста добра, имам си и собствени барабани“, разказва ни тя.

Някак е успяла да съчетае всичко това с уроците в училище и с писането на стихове. Всъщност все още продължава – има издадена една стихосбирка и е събрала материал за втора.

„Трябва да се захвана сериозно с проекта и да го реализирам. Пиша поезия от втори клас. До 10. клас бях в литературен клуб, където бяхме събрани само национални лауреати. Редовно идваха млади автори, пишехме много креативно, коментирахме стихотворения. Още продължавам с поезията – това не е хоби или задача, а ти идва отвътре“, казва тя.

И не, не познахте – идолите ѝ не са Илон Мъск или Ричард Брансън, нито някой друг, свързан с Космоса.

„Възхищавам се на д-р Гергана Райжекова, която беше координатор на Space Camp. Тя ми звънна да ми каже, че печеля стипендия за лагера и ми стана приятел. Може би е най-близкият ми човек от страна на подготовка и мечти – винаги е до мен и ми е фен номер едно“.

„Уентуърт Милър е друг човек, на когото се възхищавам. Той е главният актьор от „Бягство от затвора“. Запознах се с историята и с речите му, преживявал е подобни неща като мен на 17-18 г. Страшно умен е, използва най-силните думи, с които да те вдъхнови“, казва Татяна.

Питаме я какво послание ще отправи към връстниците си в България и тя веднага отговаря: „Посланието е от един космонавт, наскоро го намерих и ми остави траен отпечатък, даже го използвах в презентацията ми в TEDx. То гласи: „Всяко решение, което взимате – от това какво ядете до това какво ще правите с времето си довечера – ви превръща в човека, който ще сте утре. Затова погледнете какъв искате да бъдете и започнете да скулптурирате себе си в този човек“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Бизнес

Как политиката влияе на избора какво купуваме

Брандовете, които мълчат по важни теми, губят потребители също като тези, които заемат страна

09:10 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024