Вероятността да сте меломан и да не използвате музикална стрийминг услуга е малка и това има някои логични обяснения. Въпреки че плочите и дисковете имат своя чар, удобството на стрийминга, комбинирано с ниската цена, остава ненадминато. Именно заклетите меломани са и хората, за които може би има най-съществено значение коя музикална услуга използват и всички те приемат партньорството между Vivacom и TIDAL* с отворени обятия.

Музикалната стрийминг платформа TIDAL влиза в EON на Vivacom

Моята история с музикален стрийминг продължава почти 10 години, в които преминавам между някои от основните приложения, които си приличат много. Всички водещи услуги имат богат каталог, функции за плейлисти, запазване на албуми и следване на артисти, както и някаква форма на предложения какво да слушате.

Дяволът, както обикновено, е в детайлите около тези функции и именно там TIDAL демонстрира фактът, че е услуга, създадена от музиканти, фокусирана върху меломани.

Основата е ясна - над 70 млн. песни, които включват практически цялата популярна музика от последните над 70 години. В моя опит нямаше нещо, което да очаквам да е в TIDAL и да го няма - от турско инди, през руски експерименти, до българска естрада и k-pop, всичко си е там. 

Въпросът за музикалните услуги е как стигаме до музиката. В TIDAL начините всъщност са доста, като най-обичайните са в секцията Home и Video.

И в двете има комбинация от персонализирани предложения за миксове, радио станции и албуми и най-популярните плейлисти и нова музика. В Home това е само аудио съдържание, като там има и подкасти, докато във Video са клипове, сред които ще намерите специално съдържание като живи сесии, записи на концерти и интервюта с популярни артисти. 

Секцията Explore дава достъп до още много музика, класирана по различни критерии, сред които жанр, препоръка от редакторите на TIDAL, нова музика и т.н. В тази секция са включени новите статии в списанието на TIDAL, където често има ревюта, интервюта и други текстове за нови музика и артисти, но и за част от класическите албуми от последните десетилетия и някои от най-големите звезди на планетата.

В нея можете да изровите и по-интересните плейлисти в услугата.

Любимата ми секция е Label Focus, където се събират артисти и албуми от конкретен лейбъл. В тези плейлисти често има приятни изненади, като например изпълнението на български хор, с който започва този за 4AD, което ме хвана неподготвен. 

Препоръчвам и функция за откриване на музика в TIDAL. Докато слушате дадена песен можете да отидете в секцията Suggested Tracks, с което да стартирате радио станция, базирана на песента. Тъй като често ми се случва да имам песен в главата, но да не ми се слуша цял албум или конкретен плейлист, тази функция е сред най-ползваните от мен.

Голяма част от музиката в TIDAL има пълна информация за екипа зад всяко парче. Тя включва не просто артиста, лейбъла, датата на издаване и евентуално автора на музиката, а и композитори, продуценти, текстописци и всеки друг замесен. Така не само може да се открие нова музика, а и да се задълбае в конкретни сцени.

Там където TIDAL не изненадва е секцията My Collection, в която е всичко, което сте запазили някога. Песни, албуми, плейлисти и артисти, както и миксове и радио станции са достъпни бързо и лесно, като могат да се филтрират и подреждат по очакваните начини. 

TIDAL може да се ползва практически на всяко устройство, което си решите. Освен приложенията за Windows, Mac, iOS и iPhone, услугата има интеграции с десетки устройства като плейъри, аудио системи, телевизори и т.н., както и уеб приложение. За мен особено приятно е, че свалянето на музика на Apple Watch е изключително лесно, директно от часовника, така че да мога да спортувам само със слушалки и часовник. Също така през мобилните приложения можете да споделяте музика директно в Instagram и Facebook Story, ако това ви е по вкуса.

Музикалните услуги са най-добрият приятел на меломана, но TIDAL е малко по-добър. Причината е, че в тази услуга си личи вниманието към детайла за музиката. Дори да оставим настрана опцията за слушане в наистина високо качество, самият факт, че това може би е единствената такава услуга с подробна информация за всички, участвали в създаването на любимите ни парчета, е ясна индикация. В комплект с това е редакторското съдържание, което разкрива нови музикални хоризонти. А в крайна сметка какво по-важно има за един меломан?

*Включен достъп до TIDAL имат всички клиенти на мобилни планове Unlimited 50, Unlimited 150, Smart L и Smart L+, а също и на плановете за мобилен интернет i-Traffic M+, L+, XL+, XXL+ от Vivacom. От миналата седмица, музикалната стрийминг услуга става част и от EON и е включенa в пакет EON PREMIUM, за всички нови и настоящи потребителите на телевизионната услуга от Vivacom.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве

ДАНС и МВР влязоха на проверка в КЕВР и иззеха документи

Акцията е започнала сутринта в четвъртък