Снимка: © Getty Images

Той е един от тримата най-известни политически активисти, които използват Twitter, за да критикуват режима на принц Мохамед бин Салман начело на Саудитска Арабия. Единият е арестуван, профилът на другия вече не съществува, тъй като публикациите му са изтрити, а Омар Абдулазиз живее в страх извън пределите на страната си.

Дисидентът има убежище в Канада, но местните власти се свързаха с него, за да го предупредят, че е „потенциална мишена“ на Саудитска Арабия и че трябва да предприеме мерки, за да се предпази.

29-годишният активист, който имаше близки взаимоотношения с убития саудитски журналист Джамал Хашоги, чувства заплаха за живота си. Той сподели пред „Guardian“, че службите в Канада имат информация за евентуален план срещу него от страна на Саудитска Арабия, целящ да го нарани.

Профилът на Абдулазиз в Twitter има над 472 хиляди последователи, а в YouTube за канала му са се абонирали 194 хиляди души. Чрез тези две социални мрежи той се бори срещу пропагандата на режима в своята родна страна, както и срещу интернет троловете.

Намира убежище през 2014, а първата опасност за живота му се появява четири години след това. През май 2018 двама представители на саудитското правителство се срещат с него в Монреал и водят брат му с тях. По този начин се опитват да го принудят да съдейства на властите. В разговорите, които Абдулазиз записва, представителите на Бин Салман го канят да поднови паспорта си в саудитското консулство. Отказва предложението им.

Омар признава, че след като е чул записите отново след убийството на Хашоги, е бил шокиран. Журналистът, който работеше за „Вашингтон Поуст“ и бе един от основните критици на режима на Арабския полуостров, намери смъртта си в посолството в Истанбул през октомври 2018. Тази година Турция обвини 20 саудитци за убийството му. Сред тях е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмад Асири и бившият съветник в кралското семейство Сауд ал-Катани,

Малко след като отказва да обнови паспорта си, Омар Абдулазиз научава, че телефонът му е бил хакнат, а разговорите с Хашоги – прекъснати. Тогава двамата работят по специален проект, наречен „армия от пчели“, целящ да вербува доброволци, които да работят срещу дезинформацията и пропагандата от страна на управляващите в Саудитска Арабия в социалните мрежи.

Хакването е установено от Гражданската лаборатория към Университета в Торонто, която се занимава с проследяване на дигитален шпионаж. Оттам установяват, че телефонът на дисидента е свързан към мрежа от Саудитска Арабия. Малко след този предполагаем ход на властите от родината на Абдулазиз, няколко членове от семейството му и негови приятели са арестувани.

След като и канадските власти обаче се свързват с Омар тази година, той знае, че предупреждението е индикация за сериозна заплаха.

„Те получиха информация относно моята ситуация и относно това, че мога да бъда потенциална мишена“, каза политическият активист пред „Guardian“.

„Мохамед бин Салман и неговата група, неговият екип, искат да ме наранят. Желаят да направят нещо, но не знам дали става въпрос за убийство, отвличане – не знам, но със сигурност нещо не е наред“, каза още Абдулазиз.

Това е първият път, в който той получава директно обаждане от федералната полиция в Канада. „Попитаха ме: „Какво мислиш?“, а аз им отговорих: „Радостен съм“. Чувствам, че правя нещо. Знаете – ако не правиш нищо, което притеснява Мохамед бин Салман, това означава, че не работиш много добре“.

Адвокатът на Омар потвърди обаждането от канадското правителство. Алаа Махаджна каза, че в предишните разговори на властите със саудитския дисидент той винаги е бил информиран за рисковете и заплахите, но „този път е различно“. „Звучеше по-правдоподобно и по-конкретно“, каза адвокатът.

Абдулазиз смята, че това е ход на саудитските власти да задушат работата му, но той ще продължи да се изправя срещу тях. От саудитското посолство във Вашингтон не коментират ситуацията, а полицията в Канада съобщи за „Guardian“, че ще потвърди разследването само ако се стигне до обвинения.

Миналата година, пред вестник „Вашингтон Поуст“, Абдулазиз сподели, че „координираната кампания на насилие“ от страна на саудитското правителство е била свързана с работата му да се бори срещу „троловете“ в Twitter. Именно това са „електронните пчели“, както са ги наричали с Хашоги.

Според дисидента – идването на власт на Мохамед бин Салман през 2017 е променило характера на социалните мрежи, които преди са били използвани „свободно“ от сънародниците му, за да може да изразяват мненията си.

„Всичко се промени с встъпването във власт на Мохамед бин Салман. Twitter постепенно се превърна в платформа за пропаганда, правителството вкара тролове и оказа натиск над инфлуенсърите да увеличат силата на посланията му“, каза той.

„Повече от 30 инфлуенсъри ми казаха, че саудитското правителство ги е изнудвало с материали, получени след хакването на телефоните им. Дадени са им били две опции: или да пропагандират, или личното им съдържание, включително снимки, ще бъде публикувано в Twitter.

„В края на краищата – добре съм. Добре ми е тук, в Канада. Надявам се да не направят нещо глупаво“, каза Омар Абдулазиз.


Прочетете още:

ТУРЦИЯ ОБВИНИ 20 САУДИТЦИ ЗА УБИЙСТВОТО НА ДЖАМАЛ ХАШОГИ

ИНФЛУЕНСЪРСКАТА КАМПАНИЯ НА САУДИТСКА АРАБИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже паметното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство