ТВ "Европа" на Георги Харизанов се оказва новия български канал на Euronews Снимка: © bTV

Телевизия "Европа" ще бъде преобразувана в "Евронюз България", като ще излъчва новините на европейската медийна група на български език.

Информацията беше обявена на пресконференция, в която участваха собственикът на телевизията Добрин Иванов, изпълнителният директор Георги Харизанов, както и главният изпълнителен директор на Euronews Майкъл Питърс.

Между двете страни има партньорско споразумение за стартирането на новия информационен канал, който ще разпространява регионални, национални и международни новини през цялото денонощие.

Телевизията ще има собствен екип от журналисти и кореспонденти, като главният й редактор ще бъде избран от Euronews и ще е служител на международната медия, съобщава "24 часа" след пресконференцията.

Отделен редакционен борд ще следи за стратегическата ориентация на медията и ще гарантира за редакционната й независимост и безпристрастонст. Бордът ще бъде ръководен отново от Euronews, чиято централа се намира в Лион.

Последният проект на медийната компания за лицензиране на регионални канали беше обявен в Румъния в началото на годината, но там партньорството не беше с частна телевизия, а с Политехническия университет на Букурещ и използваше честотите на университетската телевизия. Подразделения има още в Сърбия, Албания и Грузия. В Албания и Сърбия партньорството е с медиите RTV In и HD-WIN.

Euronews е създадена през 1993 г. като обща мрежа на обществените европейски телевизии, но с течение на годините собствеността й преминава под контрола на различни частни компании. Последният й мажоритарен собственик с 88% от акциите е Media Globe Networks, притежавана от 66-годишния Нагиб Савирис.

Милиардерът от Египет е наследник на един от най-големите конгломерати в Египет Orascom, който управлява телекомуникационни оператори в различни страни по света.

Според данни от 2019 г. - близо 1/3 от приходите на Euronews се дължат на финансиране от ЕК, а между 2014 и 2018 г. комисията е вложила 122 млн. евро в канала. Одитен доклад на Европейската сметна палата показва, че покритието на Euronews по региони и езици "не може да бъде поддържано без тази издръжка от ЕС".

ТВ "Европа" беше основана от Емил Стоянов (бивш евродепутат от ГЕРБ) преди 20 години, но от 2017 г. насам неин собственик е Добрин Иванов. Изпълнителен директор на медията Георги Харизанов - бивш шеф на държавното дружество "Напоителни системи" по време на първия кабинет на ГЕРБ, член на партията, един от приближените хора на лидера й Бойко Борисов и редовен медиен коментатор на темита, свързани с ГЕРБ.

През 2014 г. той стана съосновател на "Институт за дясна политика" заедно с бъдещия депутат от ГЕРБ Тома Биков. Година по-късно към неправителствената организация се присъедини и Нено Димов, който впоследствие беше избран за министър на околната среда и водите (квота ВМРО), а през 2020 г. беше обвинен в безстопанственост заради водната криза в Перник. В момента Биков и Димов не са част от управлението на института на Харизанов.

През лятото на 2020 г. имаше публични сигнали за финансови проблеми в телевизията, като се твърдеше, че възнагражденията на служители в медията са забавяни с месеци и са се наложили съкращения на персонал.

Кандидат-депутатът на ВМРО Кузман Илиев и екранният му партньор Владимир Сиркаров водеха свое предаване в ТВ "Европа", преди да преминат в Нова ТВ, а след това и в кръга от кадри, които Харизанов е предлагал за потенциални "нови лица" на ГЕРБ.

Собственикът на телевизията Добрин Иванов няма други компании, свързани с медийната индустрия, но е управител и съдружник в две дружества за търговия с оръжие - "Трансмобил" и "Трансармъри", както и в още няколко компании.

Според профила на "Трансмобил" ООД в Сдружение "Българска отбранителна индустрия", дружестото се занимава с търговия с продукти и технологии с военно предназначение, а служителите и консултантите й са "хора със значителен опит в областта на военната индустрията и армията". Компанията търгува с военно оборудване, оръжия, муниции, машини и оборудване за военна продукция, военни технологии. "Трансармъри" ООД в Сопот е базата за производство на гранати за РПГ-7 установки.

През 2020 г. името му нашумя заради скандалите около високите такси за непоискани услуги, които посетителите на плажа "Река Вая" трябваше да плащат. Семейното дружество на Иванов "Вая Дир" е концесионер на морския плаж при Иракли и не се беше съобразило с въведената извънредна методика на Министерството на туризма, според която всички концесионери и наематели на морски плажове трябваше да намалят цените с не по-малко от 50% спрямо предходната година. Министерството на туризма така и не откри повод за санкция.


България падна до №112 по медийна свобода заради насилие и непрозрачно финансиране

Корупция, цензура, антисемитизъм: Докладът на Държавния департамент на САЩ за България

NOVA вече официално е собственост на "Юнайтед груп"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024