Защо жените преминават през менопауза? Никол Шанахан дарява $100 млн., за да открие ключа към дълголетието Снимка: © Getty Images

"Остаряването е болест. То е лечимо" - това е концепцията на голяма група от предприемачи и учени, които в последните 10 години посвещават много средства, време и интелектуални усилия, за да разгадаят формулата на дълголетието.

Между 2013 и 2022 г. финансирането на компаниите, които работят в тази област, е нараснало от 600 млн. долара на 4,6 млрд. долара, по данни на PitchBook.

Има обаче една особеност - почти всички от тези частни дарения идват от мъже, които търсят начини за удължаване на собствения си живот.

И тук на сцената се появява Никол Шанахан - главен изпълнителен директор на софтуерна компания за интелектуална собственост в Силициевата долина.

До 2022 г. Шанахан беше съпруга на съоснователя на Google Сергей Брин, а опитите им да имат деца стават една от причините за нейния сериозен интерес към женското здраве и плодовитост.

Проблемът, който тя открива, е, че почти никой не изследва как да забави стареенето на яйчниците и да помогне на жените да имат деца по-дълго време. За усилията ѝ разказва Financial Times.

Шанахан инвестира 100 млн. долара, за да може да се разбере тайната на репродуктивното дълголетие. В последните 7 години тя се превръща в най-влиятелния индивидуален дарител за провеждането на изследвания в тази област.

Ако успее, това ново познание може да има дълбоки последици за живота на жените, сравними с появата на противозачатъчните хапчета.

Още преди да навърши 30 г., Никол Шанахан е преследвана от страха, че животът ѝ се определя от орган, който е остарял още преди да се роди - яйчниците.

В началото на развитието на женския плод, в него има около шест милиона яйцеклетки. Само няколко милиона от тях стигат до раждането. До настъпването на пубертета жената има 300 000 до 400 000, като след това започва да губи по 1000 незрели яйцеклетки на месец.

Когато навършат 40 години, на жените може да са им останали по-малко от 10 процента.

Когато Шанахан проучва патентния регистър за постижения в областта на репродуктивното дълголетие на жените, тя не открива "почти нищо".

Единствените изследвания са посветени на вековното преследване на идеала за младия външен вид на жените: "Ставаше дума предимно за лъскава коса и мека кожа. Изследванията бяха много повърхностни и не се отнасяха до основните функции на биологичната жена", казва тя пред FT.

В продължение на десетилетия науката е пренебрегвала женското здраве като цяло. Често тя е разглеждала различията в женските тела като фактори, които трябва да бъдат изолирани, вместо да бъдат изследвани, за да се подобри животът на повече от половината от населението.

В САЩ до 1993 г. няма задължително изискване за включване на жени при клинични изпитания. В Обединеното кралство днес само около 2% от средствата за медицински изследвания са по направлението бременност, раждане и плодовитост.

Тази липса на средства за фундаментални изследвания означава, че от научна гледна точка яйчниците - женските полови жлези, които произвеждат яйцеклетките, гарантиращи продължаването на човешкия вид - са по същество загадка.

Основните въпроси остават без отговор: защо яйчниците са едни от първите органи, които започват да стареят?

Защо количеството и качеството на яйцеклетките спада толкова рязко?

Защо жените преминават през менопауза, докато повечето животни не го правят?

Защо възрастта за настъпване на менопаузата при отделните жени варира в широки граници? Какво е влиянието на психологичните и когнитивни ефекти от този процес? Как се отразява той върху качеството на живота на една жена?

Яйчниците биха могли да предложат ключ към удължаване на продължителността на живота на всички хора.

През предходните две десетилетия изследователите откриват много полезна информация за гените и метаболитните пътища, които диктуват темпото на стареене. Те показват, че удължаването на живота е възможно - поне при червеите и мишките.

Това създаде цяло движение сред технологичните предприемачи, които решават да експериментират върху себе си с т.нар. биохакерство.

"Модата" в търсенето на ключа към дълголетието също се сменя. Когато експерименти показаха, че преливането на кръв от по-млади на по-възрастни мишки може да подмлади мозъка им, някои биохакери започнаха да търсят "млада" плазма.Тази практика беше иронизирана дори в сериала на HBO "Силициевата долина" в образа на технологичния милиардер Гавин Белсън.

Други техмилионери приемаха лекарства като метформин - медикамент за диабет, за който изследователите предполагат, че може да забави стареенето, но все още не са го доказали окончателно.

Трети се подлагат на екстремни режими. Рей Курцвайл, известният изобретател и част от екипа на Google, приемаше ежедневно по сто хапчета като част от плана да бъде замразен след смъртта си и възкресен от бъдеща технология.

Предприемачът Брайън Джонсън харчи милиони в опити да обърне стареенето на тялото си. Дори и той обаче се отказа да влива кръв от 17-годишния си син, тъй като вече смята това за неефективно.

"Основното привличане на мъжете към дълголетието идва от страха им от смъртта", казва Шанахан. "Опитът ми с тези хора показва, че те са силно мотивирани от себе си”.

Шанахан се запознава със Сергей Брин през 2014 г. на фестивал по йога в Калифорния. Четири години по-късно сключват брак.

По това време в Силициевата долина вече има мания по замразяване на яйцеклетки на по-млади и здрави жени, които искат да отложат бременността си, докато се посвещават на кариерата си. Този тип скъпи процедури дори се добавят към пакетите с допълнителни придобивки за служители на големи технологични компании като Apple и Facebook.

Никол Шанахан също е вярвала, че криоконсервирането е начинът за удължаване на женското репродуктивно дълголетие. Но бързо осъзнава, че процесът не е толкова прост.

Шанахан опитва да забременее с инвитро процедури.

Случва ѝ се многократно да посещава клиники, за да установи, че не може да извърши процедурата този месец поради кисти на яйчниците си. Не получава и почти никаква информация или съвет, освен да опита отново през следващия месец.

Това, естествено, се отразява на целия ѝ живот - и професионален, и личен. Докато опитва да зачене, тя е главен изпълнителен директор на стартиращ бизнес, започва филантропската си кариера, отговаря за домакинството, докато Сергей Брин все още е постоянно ангажиран в Google, като отглежда и неговите деца.

На петия отказ за инвитро Никол вече е емоционално изтощена и ядосана на системата. Процедурите се маркетират като "спасителна благодат" за жените на нейната възраст, но без да има гаранция за успех.

Всеки цикъл дава резултат само в около една трета от случаите при жени под 35 години, като процентът на успеваемост намалява с напредването на възрастта.

Шанахан започва да гледа на инвитрото като на "търговско начинание", а не като на наука.

"Стана пределно ясно, че просто нямаме достатъчно научна информация за нещата, които се казват и продават на жените", казва тя.

Признава, че мнението ѝ е непопулярно, но добавя: "Това е една от най-големите лъжи, които се разпространяват днес за здравето на жените."

През 2018 г. Шанахан забременява "магически", без намеса, и ражда дъщеря.

Според нея това е щастлив развой на събитията, който показва колко малко са знаели специалистите по безплодие за нейното тяло.

"Сега разбирам, че това изобщо не е било магия. Всъщност съм била много здрава. И се оказва, че много жени имат тези моменти на изненадващо зачеване, когато най-малко го очакват", казва тя.

Шанахан не просто финансира една област в науката, а участва в създаването ѝ, като обединява експертни познания от всички науки.

Липсата на по-ранно финансиране е пряко свързана и с липсата на познания за това как остаряват репродуктивните системи на жените.

Опитите ѝ да открие решението на тези проблеми през 2017 г. я срещат с Дженифър Гарисън - невролог, чиято кариера започва в НАСА.

Гарисън се интересува от това как центърът за контрол на мозъка - хипоталамусът - изпраща сигнали за стареене по цялото тяло, включително до яйчниците. Тя не е особено вдъхновена от идеята за възрастни жени, които раждат деца до 70 години и това не е целта на работата ѝ.

Задачата ѝ е да открие как да се забави процесът и да се подобрят симптомите на менопаузата.

"Фактът, че преминаваме през менопаузата точно в средата на живота си, наистина оказва силно влияние върху всичко, което правим като възрастни", казва тя.

Освен това тя влияе на здравето в почти всяко отношение - от когнитивните функции до здравината на костите.

"Преминаването през менопаузата е най-лошото нещо, което може да се случи на една жена от гледна точка на нейното здраве", казва д-р Гарисън. "Това не е постепенно влошаване. То е като падане от скала.”

По това време Никол Шанахан вече е готова да започне със сериозно финансиране на изследвания на репродуктивното дълголетие. През 2019 г. тя пътува до Вашингтон, за да обяви дарение от 10 млн. долара за Националната академия по медицина. Преди да излезе на сцената разменя мисли с мъжете на масата - директори на здравни агенции от цял свят - и остава с впечатление, че те проявяват разбиране към апела ѝ за повече внимание към женското здраве.

Но след като приключва с представянето си, първият зададен въпрос е: "Ами, какво ще кажете за спермата?".

Шанахан остава толкова възмутена от изместването на фокуса, че за изненада на присъстващите вдига многократно залога и обявява дарение от 100 млн. долара.

Парите трябва да помогнат на учените да запълнят пропуските в разбирането за женското здраве.

Едно от местата, откъдето може да се започне, е да се изследва защо жените са толкова различни от много женски животни.

Животинското царство може да се окаже ключът към проблемите, които хората опитват да решат.

С част от дарението ѝ се финансират изследователи, които изучават мравки. Интересното при тях е, че някои видове имат циклични плодовити и безплодни периоди, други имат плодовити царици, които могат да живеят до 30 години.

Втори кръг учени, подкрепени от Шанахан, изследват голите къртичести плъхове, които имат изключително големи яйчникови резерви, благодарение на които запазват плодовитостта си през целия живот.

Един от грантовете е поверен на еволюционния генетик Дина Емера, която изследва как гренландските китове постепенно са увеличили периода на размножаването си до 100-годишна възраст.

Работата ѝ е в много ранен етап. Но ако тя открие ключов ген, ще може да се опита да го манипулира при мишки и да създаде модел за по-нататъшни експерименти.

Част от дарението на Шанахан е за Националния университет на Сингапур с цел създаване на нов изследователски център около Жонгвей Хуанг, акушер-гинеколог и професор в университета.

Хуанг си сътрудничи с центрове за репродуктивна медицина, за да открие как лекарите могат по-добре да прогнозират индивидуалната репродуктивна продължителност на живота на жените. Подобно на някои други изследователи, Хуанг е заинтригуван от потенциала на съществуващите комерсиални лекарства за удължаване на общата продължителност на живота.

Пример за това е рапамицинът, първоначално разработен като имуносупресор за пациенти с трансплантирани органи. Сега той се тества като потенциално лекарство срещу стареене.

Учени от Колумбийския университет, чиято първоначална работа е финансирана от консорциума на Шанахан, провеждат по-голямо проучване, за да установят дали рапамицинът може да забави началото на менопаузата.

Друго изследване проверява как тъканта на яйчниците се втвърдява с възрастта по подобие на ефекта при фиброзата на черния дроб.

Удължаването на възрастта, на която жените могат да имат деца, би повдигнало големи въпроси.

Ще се сложи ли край на "наказанието", което много млади жени търпят заради майчинството си, изразяващо се в по-ниски заплати и възпрепятствано кариерно развитие?

Какво ще бъде въздействието на по-възрастните майки (и бащи) върху децата - и как ще им се отрази евентуалната смърт на родителите, ако тя настъпи в по-ранен етап от развитието на децата?

Седем години след като Шанахан започва да дарява пари за наука, все повече фондове инвестират в компании, които се занимават с дълголетие. Тя обаче все още се сблъсква с "оглушително мълчание", когато пита дали те биха се заинтересували от финансиране на репродуктивни изследвания на дълголетието.

За разлика от много свои колеги мъже, Шанахан не се впуска в създаването на бизнес, който да се занимава с този проблем, тъй като не вярва на търговските интереси, които си играят с плодовитостта на жените.

В личен план има "един проблем по-малко". През 2022 г. се разделя със Сергей Брин след странни слухове за нейна извънбрачна връзка с Илон Мъск: "Разведох се, така че сега имам по-малко конфликти", казва тя.

За да създадат лекарства, които наистина биха могли да променят живота на жените (и мъжете), учените ще се нуждаят от повече от 100-те милиона долара на Шанахан. Тя смята, че "хубава и висока цел" би било да се съберат 500 млн. долара, което би имало "огромно въздействие върху областта".

Шанахан не се е отказала да вербува мъжете за каузата.

Призовава ги да разберат, че проблемът с репродуктивното дълголетие засяга живота на милиарди жени и че справянето с него евентуално ще помогне за амбициозните им планове за удължаване на собствения им живот.

Сергей Брин рядко влиза в новините. Сега поводът е развод и Елон Мъск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024