Повечето казахстанци не харесват филма „Борат“, в който американският комик Саша Барън Коен осмива страната с ролята си на местен журналист, който се мести в САЩ. Министерството на туризма в Нур-Султан обаче се възползва по най-добрия начин от популярността на продукцията и вкара марковата реплика на Борат като основен елемент в новата си рекламна кампания.

„Very nice!“, или „Много яко!“ – възкликва постоянно персонажът на Барън Коен. „Very Nice“ казват и всички посетители на Казахстан, намерили място в 51-секундното видео.

Рекламата показва туристи в планината, които възкликват: „Много яко!“; Хора, които изразяват същото удивление, опитвайки ферментирало конско мляко; Туристи, наслаждаващи се на архитектурата, които споделят: „Very Nice!“; Хора, позиращи за снимка и облечени в традиционни казахстански носии, за които страната също е „много яка“.

Вторият филм за „Борат“ излезе на 23 октомври в Amazon Prime и в него участва 24-годишната българка Мария Бакалова, която е в ролята на Тютар – дъщерята на казахстанския журналист.

Мария Бакалова: Откритието на Холивуд, което "заслужава номинация за Оскар"

Борат Сагдиев описва своята „родна страна“ като държава на женомразци, в която царят хомофобията и антисемитизмът – нещо, което измисленият от Коен персонаж твърди и в първия филм отпреди 14 години.

Оригиналът на казахстанския химн започва с думите: „Небе със златно слънце, степи със златни класове“, но в продукцията на Коен версията е: „Казахстан е най-великата страна в света, всички дружи държави са управлявани от малки жени“.

Въпреки всички тези подигравки, зам.-шефът на местната агенция Kazakh Tourism Кайрат Садвакасов смята, че вкарването на прословутата фраза „Very Nice!“ в новата реклама на Казахстан е „перфектното описание на туристическия потенциал на страната“.

„Природата на Казахстан е много яка, храната е много яка, а хората, въпреки шегите на Борат, са едни от най-прекрасните в света“, каза той пред The Guardian. „Бихме искали всеки да дойде и да изживее по свой начин това, което предлага Казахстан – през 2021 или след това. Хората ще могат да видят, че родината на Борат е много по-хубава, отколкото са чували“.

Идеята за рекламната кампания се появява съвсем случайно. Зад нея стои американецът Денис Кийн, който обикаля страната по време на гимназиално обменно обучение, след това учи в „Станфорд“ при професор от Казахстан, а сега живее в Алмати и е екскурзовод. По време на пандемията той и негов приятел измислят концепцията и я предлагат на министерството на туризма, а оттам отвръщат с положителна реакция.

След излизането на първия филм за Борат през 2006, правителството на Казахстан пласира няколко реклами в американските вестници, в които опроверга твърденията на главния герой относно азиатската страна и я представи като модерна, стабилна и гледаща към бъдещето държава.


Мария Бакалова от "Борат": Под карантина в холивудска вила, снимайки "най-якия филм"

Тръмп vs. Саша Барън Коен: Размяна на обиди в Twitter заради "Борат"

Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря

Прочети