Повечето казахстанци не харесват филма „Борат“, в който американският комик Саша Барън Коен осмива страната с ролята си на местен журналист, който се мести в САЩ. Министерството на туризма в Нур-Султан обаче се възползва по най-добрия начин от популярността на продукцията и вкара марковата реплика на Борат като основен елемент в новата си рекламна кампания.

„Very nice!“, или „Много яко!“ – възкликва постоянно персонажът на Барън Коен. „Very Nice“ казват и всички посетители на Казахстан, намерили място в 51-секундното видео.

Рекламата показва туристи в планината, които възкликват: „Много яко!“; Хора, които изразяват същото удивление, опитвайки ферментирало конско мляко; Туристи, наслаждаващи се на архитектурата, които споделят: „Very Nice!“; Хора, позиращи за снимка и облечени в традиционни казахстански носии, за които страната също е „много яка“.

Вторият филм за „Борат“ излезе на 23 октомври в Amazon Prime и в него участва 24-годишната българка Мария Бакалова, която е в ролята на Тютар – дъщерята на казахстанския журналист.

Мария Бакалова: Откритието на Холивуд, което "заслужава номинация за Оскар"

Борат Сагдиев описва своята „родна страна“ като държава на женомразци, в която царят хомофобията и антисемитизмът – нещо, което измисленият от Коен персонаж твърди и в първия филм отпреди 14 години.

Оригиналът на казахстанския химн започва с думите: „Небе със златно слънце, степи със златни класове“, но в продукцията на Коен версията е: „Казахстан е най-великата страна в света, всички дружи държави са управлявани от малки жени“.

Въпреки всички тези подигравки, зам.-шефът на местната агенция Kazakh Tourism Кайрат Садвакасов смята, че вкарването на прословутата фраза „Very Nice!“ в новата реклама на Казахстан е „перфектното описание на туристическия потенциал на страната“.

„Природата на Казахстан е много яка, храната е много яка, а хората, въпреки шегите на Борат, са едни от най-прекрасните в света“, каза той пред The Guardian. „Бихме искали всеки да дойде и да изживее по свой начин това, което предлага Казахстан – през 2021 или след това. Хората ще могат да видят, че родината на Борат е много по-хубава, отколкото са чували“.

Идеята за рекламната кампания се появява съвсем случайно. Зад нея стои американецът Денис Кийн, който обикаля страната по време на гимназиално обменно обучение, след това учи в „Станфорд“ при професор от Казахстан, а сега живее в Алмати и е екскурзовод. По време на пандемията той и негов приятел измислят концепцията и я предлагат на министерството на туризма, а оттам отвръщат с положителна реакция.

След излизането на първия филм за Борат през 2006, правителството на Казахстан пласира няколко реклами в американските вестници, в които опроверга твърденията на главния герой относно азиатската страна и я представи като модерна, стабилна и гледаща към бъдещето държава.


Мария Бакалова от "Борат": Под карантина в холивудска вила, снимайки "най-якия филм"

Тръмп vs. Саша Барън Коен: Размяна на обиди в Twitter заради "Борат"

Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление