В затвора заради котлети: Иран арестува готвач, който рекламира персийската кухня Снимка: © Screenshot Twitter

Престъпно ли е да снимаш видео с рецепта как се готви котлет? Май да. Поне в Иран.

Известният ирански готвач Наваб Ебрахими е арестуван в сряда в столицата на Иран - Техеран, и е изпратен в затвора "Евин", съобщи британският "Гардиън". Официалният мотив за задържането му не е съобщен, но може да се окаже, че причината е рецепта за приготвяне на котлети.

Наваб Ебрахими е готвач и инфлуенсър. Над 2,7 милиона души следяха профила му в Инстаграм. Той вече не е достъпен. В социалната мрежа Ебрахими популяризираше персийската кухня, като снима видеоклипове с рецепти. Кафенето му в центъра на Техеран също е затворено, а според местни правозащитни организации именно там се е случил арестът.

Последователи на известния готвач свързват отвеждането му в затвора с публикуването на рецепта за персийски котлети в деня, когато иранските власти отбелязаха третата годишнина от убийството на генерала от Революционната гвардия Касем Солеймани. Връзката между генерала и кулинарията е в това, че иранци, които се противопоставят на режима в Техеран, са създали навика да публикуват изображения на котлети по случай годишнината от смъртта на Солеймани. Препратката е към начина, по който ръководителят на Революционната гвардия беше ликвидиран от САЩ през януари 2020 г.

Касем Солеймани беше убит след американска атака с дронове на територията на летището в Багдад, Ирак, точно преди три години. Образът му в Иран е почти митологизиран след революцията от 1979 г. Самият Солеймани не участва в нея, но след нея става част от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. По-късно оглавява т.нар. Революционна гвардия. Генералът изгражда мрежа от контакти в Близкия изток и разширява иранското влияние от Ирак, до Сирия и Ливан. Поддръжник на режима на Башал Асад в Дамаск, поддържа връзките с Хизбула в Ливан, отговорен за десетки операции на територията на чужди страни с милициите "Ал Кудс", на които е начело от 1998 г.

"По-важен бе от президента, говореше с всички фракции в Иран, имаше директна връзка с върховния водач аятолах Али Хаменей и ръководеше регионалната политика на Иран", пише след смъртта му "Гардиън".

Почитането на паметта на Солеймани в Иран през януари е съпроводено с редица възпоменателни събития и траур. Но в размирния в последните месеци Иран се появиха и протестни акции - в това число и изгаряне на изображения на генерала с цел демонтрация на несъглание. Снимките на котлети като символ на съпротивата срещу режима в Техеран обаче досега не беше известно да се смята за толкова опасно деяние.

Готвачът и инфлуенсър Наваб Ебрахими е поредната публична фигура, лишена от свобода, в опита на властите да потушат националните протести срещу режима. Недоволството в Иран избухна след смъртта на Махса Амини - 22-годишната иранка, която загина в ареста, където попадна заради неправилно носене на хиджаб. Това се случи през септември, демонстрациите оттогава не спират, а резултатът е над 14 000 арестувани, насилие, сблъсъци между граждани и сили за сигурност. Силите на режима в Техеран задържаха десетки известни журналисти, режисьори, адвокати и активисти. Някои са освободени под гаранция, докато други остават в затвора.

Репресивното отношение на властите в Иран застигна дори футболната легенда на страната Али Даи и семейството му.

Ислям, революция и шпионаж: Кой е ген. Солеймани

Али Даи е най-известният футболист в Иран, но и влиятелен глас срещу режима Али Даи: Кралят на футбола на Иран въстана срещу режима и сега е в неизвестност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024