Венеция забранява шумните тълпи туристи Снимка: © Getty Images

Венеция се опитва да ограничи прекомерния туризъм с нови мерки.

В града на каналите ще бъдат забранени мегафоните, както и туристическите групи над 25 души, в опит да облекчи въздействието на масовия туризъм върху италианския град.

Новите правила ще влязат в сила от юни, се казва в изявление на града. Използването на високоговорители е забранено, тъй като те могат да "създадат объркване и смущения", се добавя в него.

Свръх туризмът е широко признат за неотложен проблем за града на канала, едно от най-посещаваните места в Европа.

Мерките са "насочени към подобряване на управлението на групи, организирани в историческия център" на живописния град.

Венеция стана първият град в света, който въведе входна такса за посетителите си.

Така всеки, който реши да посети италианския град за един ден, трябва да плати между между €3 до €10 – в зависимост от натовареността на туристическия сезон.

Таксата ще се дължи само от туристите, които не нощуват във Венеция. Идеята на въвеждането на тази мярка е да се ограничат посетителите, които просто преминават през града, без да носят особени приходи за местния бизнес.

Италианският град е постоянно пренаселен от години, като гостите му генерират значително количество боклук и натоварват тесните улици.

ЮНЕСКО препоръча една от най-популярните туристически дестинации в Италия да бъде добавена към Списъка на световното наследство в опасност.

Според доклад на организацията на ООН Венеция е изложен на риск от "необратими" щети, причинени от прекомерния туризъм, презастрояването и покачването на морското равнище вследствие на климатичните промени. Агенцията си поставя за цел да насърчи по-доброто опазване на обекта за в бъдеще.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са обявени за обекти на световното културно наследство и които имат "изключителна универсална стойност" поради своите културни или природни дадености. Градът е известен като "La Serenissima", което в превод означава "много спокоен" - но това прозвище вече не е подходящо.

Докладът на ЮНЕСКО обвинява италианските власти в "липса на стратегическа визия" за решаване на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните италиански градове. Властите са критикувани, че не са успели да защитят историческия град и заобикалящата го лагуна.

Включването на Венеция в списъка на опасните места вече беше предложено от ЮНЕСКО преди две години, но в последния момент беше спряно поради някои спешни мерки, които италианското правителство предприе тогава. Една от тях беше решението да се забрани влизането на големи кораби - като круизните - в канала "Сан Марко", както и обещанието да се стартира амбициозен план за опазване на града.

Забраната за големите кораби към момента се спазва, въпреки че според ЮНЕСКО тя трябва да обхваща и други модели лодки, които силно замърсяват околната среда. Планът за спасяване и опазване на Венеция така и не е осъществен.

В доклада се казва, че властите, които трябва да ръководят извънредната ситуация в града, нямат стратегия за справяне със заплахите, пред които е изправен Венеция.

Една от тях е големият туристически поток - около 28 млн. туристи посещават мястото всяка година, а според ЮНЕСКО това води до все повече проекти за разширяване на градската среда, което от своя страна вреди на околността.


"Добре дошли във Венеция. Таксата за вход е 10 евро"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024