Снимка: © Getty Images

Повишаването на трафика около болниците в Ухан след август миналата година може да се окаже аргумент, подкрепящ тезата, че новият коронавирус се е разпространил в китайската провинция Хубей по-рано от обявеното. Това показва проучване на изследователи от Харвард в периода август-декември 2019, цитирано от ABC и BBC.

Според представените данни, покачването на нивата на пътния трафик съвпада с повишаването на онлайн търсенето на информация за симптоми на заболяването като „кашлица“ и „диария“.

Китайските власти нарекоха изследването „абсурдно“ и базирано на „повърхностна“ информация. Към момента се знае, че Covid-19 се е появил в страната в даден етап през ноември миналата година. Властите докладваха голям клъстър със случаи на пневмония с неясен за Световната здравна организация произход на 31 декември.

„Очевидно имаше ниво на социален разрив доста преди идентифицирането на старта на пандемията от новия коронавирус“, каза ръководителят на проучването д-р Джон Браунстийн пред ABC.

Изследването все още не е рецензирано. Учените са изследвали данни от сателит, свързани с пет болници в Ухан – епицентъра на заразата, и са ги сравнили с информация от лятото и есента на 2018 година.

През октомври 2018 те са отчели 171 паркирани автомобила пред едно от най-големите лечебни заведения в града – „Тианю“. Данните за 2019, взети от сателита, показват 285 превозни средства на същото място – увеличение от 67%.

В същото време се е наблюдавал скок в онлайн търсенето на ключови думи, свързани със симптомите на Covid-19, в китайската търсачка Baidu.

„Всичко това е нарастващ масив от информация, който сочи, че нещо се е случвало в Ухан по това време“, каза д-р Браунстийн. „Нужни са още много изследвания, за да се разкрие напълно какво е ставало, за да може хората наистина да научат как това заболяване е започнало да се разпространява сред населението. Така че това просто е още едно доказателство“.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг отрече твърденията на Браунстийн и екипа му на пресконференция във вторник.

„Смятам, че това е абсурдно, невероятно абсурдно да стигнеш до това заключение, уповавайки се на повърхностни изследвания като повишаване на трафика“, каза той, цитиран от BBC.

Пред учените от „Харвард“ е имало обаче и ограничения при събирането на данните. Например, в някои случаи те не са успели да сравнят сателитни снимки от съответния ден през 2019 с деня от година по-рано. Причината за това са били облаците над Ухан, съобщава кореспондентът на BBC в Пекин – Джон Съдуърт.

Той се позовава на информацията от проучването и съобщава още, че в изследвания период се е наблюдавал ръст на хората, напускащи Ухан, както и на тези, отправящи се към чужбина.

Не може обаче проучването да се използва като доказателство, че китайските власти са прикрили вируса и са го докладвали по-късно от необходимото. През последните месеци, управляващите се изправиха пред редица критики, най-вече от страна на САЩ, че не само са закъснели с реакцията си, а и че са опитали да Почина лекарят, предупредил за коронавируса в Китай опитващи се да докладват за новото заболяване (като лекаря Ли Уънлян, който впоследствие почина от вируса).

Китай обяви няколко случая на пневмония на 31 декември, а СЗО не успя да идентифицира причинителя на заболяването. Девет дни по-късно властите в страната разкриха, че са попаднали на нов вирус – Sars-CoV-2, причиняващ Covid-19.

Чак на 23 януари Ухан и още няколко градове бяха поставени под блокада, а седмица след това СЗО обяви ситуацията за спешен случай в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента