VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт Снимка: © Getty Images

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Отново е събота и отново имате възможност да навлезете частично в симпатично хаотичния и много любопитен ум на Gen Z.

Чаровно неподредени, каквито сме понякога самите ние, ще бъдат и тазседмичните теми, по които аз - Мария Кръстанова (24 години) ще ви поговоря.

Освен че отново е уикенд (ура!), имаме още един повод за честване, различен от факта, че Тейлър Суифт пусна новия си албум в петък - "The Tortured Poets Department" или че Rolling Stone веднага му присъдиха пет звезди. Така че да не губим повече време.

40 години България на Еверест

На 20 април 1984 г. българска експедиция за първи път покорява най-високия връх на Земята - Еверест (8848 м.).

Пръв го прави Христо Проданов, чиито стъпки нагоре се следят със смесица от възхищение и страхопочитание от любопитни ученици и беловласи българи на хиляди километри разстояние. Проданов загива по пътя наобратно, но оставя своя отпечатък в световната история на алпинизма - той е не само първият българин, достигнал върха, но и четвъртият алпинист в света с такова постижение. При това без кислороден апарат.

В рамките на няколко дни още няколко членове на екипажа успяват да реализират така бленуваната цел - това са Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).

Българите са се движили по трасето на западния ръб, с траверс по южния склон - изключително постижение поради сложността на маршрута, ненадминато и до днес.

Въпреки риска, на който подлагат живота си, на върха алпинистите остават не повече от 20 минути.

„Направих снимките от върха, той държеше радиостанцията, каза нещо подобно до базовия лагер: „На върха сме, тука няма нищо хубаво и затова тръгваме”, коментира постижението с усмивка Петков пред NOVA преди няколко дни.

Великият им подвиг ще бъде почетен с редица събития, организирани от Българския туристически съюз (БТС) и Българската федерация по катерене и алпинизъм.

В рамките на днешната събота ще бъде направен преход до Мальовица, а по-късно в прочутата школа по алпинизъм "Мальовица" ще бъде показан филмът за Еверест.

На 24 април във Военния клуб в София ще се състои официално честване, на което алпинисти - участници в експедиция „Еверест 1984”, ще разкажат свои спомени.

Каква република е България? - Въпрос за един милион долара

Чувствам се длъжна да се извиня, че така рязко сменям темата от може би най-великото българско постижение на 20ти век до липсата на базово знание за устройството на страната и демонстрацията ѝ в национален ефир.

Участнички от нашумялото предаване на bTV "Ергенът" не успяха да отговорят на "трудния въпрос" каква република е България.

От "президентска" до "държавна" - отговорите на младите момичета варираха и озадачаваха.

Вероятно някои са се засмяли, други са се възмутили, когато са видели десетките мемета, произтекли от случката, в социалните мрежи.

Лично аз искрено се ядосах, че подобно незнание се промотира в праймтаима на една от най-гледаните национални телевизии, поставяйки рейтинга над качеството. Сконфузих се и от факта, че показаното внушава една ширеща се глупост сред жените, която само изтласква великите постижения на женския пол на заден план.

Ще ми се в ефир да виждаме повече положителни примери на страхотни жени, които да будят възхищение, а не подигравка и стереотипи.

Колкото до демонстраната неграмотност, тя е плашеща, но от нас зависи да преобърнем тази негативна тенденция.

Грузинците и урокът им по бунт

На фона на разделението в нашето общество и в контекста на предстоящите европейски избори, за мен случващото се в Грузия през тази седмица е урок по бунт и отстояване на позиции, които нагло се опитват да ти бъдат отнети.

Ако не сте следили новинарския поток през последните дни, значи не знаете, че хиляди грузинци протестираха в Тбилиси с искане за оттегляне на спорния законопроект за "чуждестранно влияние".

Законодателният акт се смята за преписан от руския закон срещу "чуждестранните агенти", който стана основа за репресиите в Русия първо срещу неправителствения сектор в държавата и правозащитните организации, след това срещу независимите медии, а накрая срещу всеки, който по някакъв начин критикува режима на Путин.

Предишният опит на правителството да гласува закона се провали заради избухналите отново масови протести миналата година.

По-рано този месец обаче управляващите обявиха, че ще го внесат отново с една малка разлика - актът е преименува на "законопроект за прозрачност на чуждестранното влияние".

"Не на руския закон. Пътят на Грузия в ЕС" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента.

Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия и не спряха дори за секунда пред лютивия спрей и "бруталното полицейско насилие", за което предадоха световните медии.

Яба Канкава, капитанът на националния отбор по футбол на страната, който наскоро се класира за Евро 2024, публикува в Instagram снимка на двама протестиращи, изправили се очи в очи срещу полицията за борба с безредиците, с надпис: "F**ck Russia".

Редица други играчи от националния отбор, сред които Хвича Кварацхелия, крило на италианския клуб "Наполи" в Серия А, и Джорджи Мамардашвили, вратар на "Валенсия" в испанската Ла Лига, също публикуваха в социалните мрежи послания, които изглеждаха координирани.

"Пътят на Грузия е към Европа. Европейският път ни обединява!! Напред към Европа!! Мир на Грузия", написаха всички те.

Възхитителен пример за консолидиране на общество и нации, обединени от обща цел.

Питър Джаксън пуска възстановена версия на документалния филм на "Бийтълс" от 1970 г.

Документалният филм на "Бийтълс" от 1970 г., озгалавен "Let It Be", е възстановен от продуцентската компания на Питър Джаксън няколко десетилетия след създаването му, съобщи "The Guardian".

Режисиран от Майкъл Линдзи-Хог, "Let It Be" отразява звукозаписните сесии на последния албум на групата със същото заглавие. Първоначално филмът е издаден само няколко седмици след официалното обявяване на раздялата на "Бийтълс". Никой от членовете на групата не присъства на премиерата през 1970 г.

"Let It Be" не е бил достъпен в официален вид от началото на 80-те години, въпреки че през годините сред феновете са се разпространявали нискокачествени версии, копирани от лазерни дискове.

Оттогава насам документалният филм е запомнен като видяна от малцина хроника на разпадането на групата, със сцени на конфликти и кавги.

Премиерата на "Let It Be" ще бъде на 8 май по Disney+.

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV

За финал ви предлагам в някой свободен ден да си пуснете Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV по HBO.

Не мога да ви обещая обаче че ще разпуснете, тъй като фокус на минисериала е тъмната страна на детските телевизионни програми от 90-те до 2000-те години, като се обръща специално внимание на работата на Дан Шнайдер - продуцент и водещ на предаване по Nickelodeon.

Гледаш и слушаш, но трудно проумяваш какво регистрират сетивата ти.

Чували сме скандални истории за света на шоубизнеса и сферата на модата. Документалната поредица показва, че и детската телевизия е силно "белязана" от пороците на филмовата индустрия. И то само как - сексуално насилие от страна на представители на снимачния екип, сексуализиране на определени сцени, които невръстните още деца изиграват, но не осъзнават, и психически тормоз, който ги белязва за години наред.


Fletcher Vol. 17: Наркобосът, който пише ревюта в Гугъл, Fletcher е жена, място за браунита

Колаж с Хари Стайлс и "Титаник" Vol. 16: Априлски шеги, професия "фен на Хари Стайлс" и вратата, на която няма място за Джак

Vol. 15: "Мисленето" на Канеман, Happiness по български, Музика като всяка друга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024