Снимка: © Булевард България

Докато всички се смееха на Боби Михайлов за това, че украси чисто новия си Facebook-профил с нацистки поздрави, Делян Пеевски се оказа "жертва" на още по-комична мистификация в социалната мрежа. 

Бившият депутат от ДПС, подложен на санкции от САЩ заради корупционни престъпления, се въвлече в обяснителен режим, след като фалшив Facebook-профил с неговото име се превърна в "автор" на в. "Труд". 

Около обяд на 10 ноември сайтът на медията публикува статия, "подписана" от Пеевски, в която той предизвиква бизнесмена Иво Прокопиев да "излезе с лицето си и да защити политическите си амбиции". 

"Няма нищо страшно, след всички лъжи които изсипахте по мой адрес през годините аз пак съм тук с лицето си. Така, че нямате причина да се притеснявате, вземете пример от мен и заявете публично къде отива вашата политическа, медийна и финансова подкрепа", се казва в дописката - преписана 1:1 от едноименен профил на Пеевски със скромните 237 последователи във Facebook. 

Страницата му е създаденa на 27 октомври, но никога не е официализирана от пресцентъра на ДПС. В нея има общо четири публикации, две от които са фотогалерии с предизборни прояви на Пеевски. 

Снимката, която придружава коментара му за Прокопиев, веднага хваща погледа. Изображението представлява колаж от снимката на Кирил Петков с плаката "Не ме е страх", на чието тяло е прикачена главата на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев. 

Не само стилистиката, но и посланието явно се е сторило достатъчно автентично, за да се превърне в новина. Само преди дни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев защитаваше същата теза в "Панорама", където твърдеше, че Пеевски не може да се квалифицира като олигарх, защото не се крие, а с "трите си медии" разобличава задкулисието в държавата...

Същият постинг е препечатан и в сайтове като "Епицентър" и Tribune.bg, където се уточнява и че Пеевски не само се е завърнал на политическата сцена, но вече е "активен и в социалната мрежа". 

В стила на правилото "Да не разваляме хубавата история с истината" статиите останаха на линия, докато кандидатът на ДПС се принуди да направи опровержение - този път пред сайта на "Стандарт".

Медията твърди, че се е свързала с Пеевски, за да се увери дали той стои зад профила във Facebook. 

„Благодаря на Иво Прокопиев, че ми е направил страница във фейсбук, но за негово съжаление профилът ми там е фалшив. Нямам и никога не съм имал профили в нито една социална мрежа. Това е елементарен опит да ми се приписват неверни изявления, за което ще сезирам компетентните органи. Когато реша да си направя профил във фейсбук или където и да било другаде, ще го обявя официално“, казва той, цитиран от "Стандарт". 

В свое допълнение редакцията посочва, че "очевидно целта на фалшификатора е била максимално да наподоби реална страница. Но има и постове, а без съмнение ще последват и други такива, които приписвани на Пеевски, имат за цел да го дискредитират". 

Впрочем, в една от тях авторът на профила обвинява правителството на САЩ за това, че "напада Българската история и идентичност" заради твърдение, че американският посланик се занимава с нарушенията на човешките права на македонци в България. 


"Когато стане дума за Гешев, вие се сещате за джендър идеологията": Репетицията за 47 НС в "Панорама"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица