"Вземете пример от мен": Как фалшивият FB-профил на Пеевски произведе новина Снимка: © Булевард България

Докато всички се смееха на Боби Михайлов за това, че украси чисто новия си Facebook-профил с нацистки поздрави, Делян Пеевски се оказа "жертва" на още по-комична мистификация в социалната мрежа.

Бившият депутат от ДПС, подложен на санкции от САЩ заради корупционни престъпления, се въвлече в обяснителен режим, след като фалшив Facebook-профил с неговото име се превърна в "автор" на в. "Труд".

Около обяд на 10 ноември сайтът на медията публикува статия, "подписана" от Пеевски, в която той предизвиква бизнесмена Иво Прокопиев да "излезе с лицето си и да защити политическите си амбиции".

"Няма нищо страшно, след всички лъжи които изсипахте по мой адрес през годините аз пак съм тук с лицето си. Така, че нямате причина да се притеснявате, вземете пример от мен и заявете публично къде отива вашата политическа, медийна и финансова подкрепа", се казва в дописката - преписана 1:1 от едноименен профил на Пеевски със скромните 237 последователи във Facebook.

Страницата му е създаденa на 27 октомври, но никога не е официализирана от пресцентъра на ДПС. В нея има общо четири публикации, две от които са фотогалерии с предизборни прояви на Пеевски.

Снимката, която придружава коментара му за Прокопиев, веднага хваща погледа. Изображението представлява колаж от снимката на Кирил Петков с плаката "Не ме е страх", на чието тяло е прикачена главата на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев.

Не само стилистиката, но и посланието явно се е сторило достатъчно автентично, за да се превърне в новина. Само преди дни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев защитаваше същата теза в "Панорама", където твърдеше, че Пеевски не може да се квалифицира като олигарх, защото не се крие, а с "трите си медии" разобличава задкулисието в държавата...

Същият постинг е препечатан и в сайтове като "Епицентър" и Tribune.bg, където се уточнява и че Пеевски не само се е завърнал на политическата сцена, но вече е "активен и в социалната мрежа".

В стила на правилото "Да не разваляме хубавата история с истината" статиите останаха на линия, докато кандидатът на ДПС се принуди да направи опровержение - този път пред сайта на "Стандарт".

Медията твърди, че се е свързала с Пеевски, за да се увери дали той стои зад профила във Facebook.

„Благодаря на Иво Прокопиев, че ми е направил страница във фейсбук, но за негово съжаление профилът ми там е фалшив. Нямам и никога не съм имал профили в нито една социална мрежа. Това е елементарен опит да ми се приписват неверни изявления, за което ще сезирам компетентните органи. Когато реша да си направя профил във фейсбук или където и да било другаде, ще го обявя официално“, казва той, цитиран от "Стандарт".

В свое допълнение редакцията посочва, че "очевидно целта на фалшификатора е била максимално да наподоби реална страница. Но има и постове, а без съмнение ще последват и други такива, които приписвани на Пеевски, имат за цел да го дискредитират".

Впрочем, в една от тях авторът на профила обвинява правителството на САЩ за това, че "напада Българската история и идентичност" заради твърдение, че американският посланик се занимава с нарушенията на човешките права на македонци в България.


"Когато стане дума за Гешев, вие се сещате за джендър идеологията": Репетицията за 47 НС в "Панорама"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024