Европейската комисия предложи създаване на „цифров зелен сертификат“, който ще позволи на пътуващите между страните членки да се освободят от карантинните ограничения, ако са ваксинирани, дали са отрицателен резултат от PCR-тест или са преболедували Covid-19.

Планът на ЕК за въвеждане на подобен „зелен паспорт“ е от няколко месеца, а в сряда Комисията реши, че сертификатът трябва да важи за всички, без да се допуска „дискриминация“. 27-те страни членки ще решават сами как да го използват.

ЕК обяви, че за да се освободи от карантина при пътуване в чужда държава, препоръчително е даден гражданин да е ваксиниран с одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина. Към момента това са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, но не и руската „Спутник V“, нито някой от китайските препарати.

Въпреки това ЕК оставя отворена вратичка на държавите – те могат да приемат със свое решение дали да допускат на територията си имунизирани с неодобрена от ЕМА ваксина. Гърция вече обяви, че ще признава ваксинационните сертификати за поставена доза от „Спутник V“ като легитимен документ за влизане в страната без карантинни мерки, за да не загуби руските туристи по време на летния сезон.

Унгария и Словакия също поръчаха „Спутник V“, но все още не е ясно коя друга държава ще признае препарата във ваксинационните „зелени паспорти“.

Правителството на Бойко Борисов одобрява сертификатите и вече обяви, че ще ги използва за началото на летния сезон на 1 май. Оттогава за чуждестранните туристи ще има „зелен коридор“. Те ще трябва да изпълнят едно от три условия, ако искат да посетят страната ни – или да са ваксинирани, или да са прекарали Covid, или да представят отрицателен PCR-тест. „Ваксиниран си – заповядай да почиваш в България“, обяви преди няколко дни премиерът.

Борисов намекна, че България може да пуска на територията си без карантина туристи, имунизирани с ваксина срещу Covid-19, която не е одобрена от ЕМА. „Дадено ни е право от Комисията туристи от трети страни, които имат поставена ваксина от производител, различен от одобрените в ЕС, да ги допускаме в страната пак по този начин“.

Ваксинационните сертификати бяха посрещнати с негативна реакция от няколко страни в ЕС, според които мярката е дискриминационна и отнема привилегии на хора, които може да не успеят да се ваксинират по различни причини. Друг от аргументите „против“ е голямата несигурност дали ваксинираните също не могат да са носители на заразата.

„Цифровият зелен сертификат“ ще е безплатен, ще може да се разпечатва и на хартия, като ще има QR код за сигурност. С него ще се потвърждава автентичността на данните. Комисията работи документът да се признава и извън страни от ЕС. Израел, например, вече обяви, че е готов да се включи със зелени паспорти за пътуване и си сътрудничи с държави като Гърция и Кипър.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс каза, че предложеният сертификат ще е „за всички европейски граждани и техните семейства“. „Също така ще важи за Европейското икономическо пространство, защото искаме да работим с Норвегия и Исландия. Швейцария също може да се включи“.

Исландия вече обяви, че отваря границите си за посетители, които са получили ваксина срещу Covid, без да се налага да се изолират при пристигане.

Рейндерс добави, че все още има много работа, преди „зеленият паспорт“ да бъде пуснат в употреба и преди всички държави да се координират, но целта е да се въведе преди началото на лятото.

Икономиките на страни като Гърция, Испания и Италия най-вероятно няма да се възстановят от кризата, ако летният сезон не позволи прилив на туристи в тези държави. Именно затова те са сред най-големите поддръжници на новата мярка.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис обяви в сряда, че сертификатът „значително ще подобри движението на граждани между страните членки, ще подкрепи туризма и икономиките на държавите, които разчитат най-много на него“. Преди месец заместникът му Акис Скерцос каза, че сертификатът не е „дискриминационен“ и заяви, че дори хората без ваксина ще могат да посетят Гърция през лятото, но с възможни карантинни мерки, ако не дадат отрицателен PCR-тест.

За да влезе в сила, сертификатът трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като "общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне, към връщане на свободата".


Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи

Как да помогнем на организма да се предпазва от вируси?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас