Европейската комисия предложи създаване на „цифров зелен сертификат“, който ще позволи на пътуващите между страните членки да се освободят от карантинните ограничения, ако са ваксинирани, дали са отрицателен резултат от PCR-тест или са преболедували Covid-19.

Планът на ЕК за въвеждане на подобен „зелен паспорт“ е от няколко месеца, а в сряда Комисията реши, че сертификатът трябва да важи за всички, без да се допуска „дискриминация“. 27-те страни членки ще решават сами как да го използват.

ЕК обяви, че за да се освободи от карантина при пътуване в чужда държава, препоръчително е даден гражданин да е ваксиниран с одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина. Към момента това са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, но не и руската „Спутник V“, нито някой от китайските препарати.

Въпреки това ЕК оставя отворена вратичка на държавите – те могат да приемат със свое решение дали да допускат на територията си имунизирани с неодобрена от ЕМА ваксина. Гърция вече обяви, че ще признава ваксинационните сертификати за поставена доза от „Спутник V“ като легитимен документ за влизане в страната без карантинни мерки, за да не загуби руските туристи по време на летния сезон.

Унгария и Словакия също поръчаха „Спутник V“, но все още не е ясно коя друга държава ще признае препарата във ваксинационните „зелени паспорти“.

Правителството на Бойко Борисов одобрява сертификатите и вече обяви, че ще ги използва за началото на летния сезон на 1 май. Оттогава за чуждестранните туристи ще има „зелен коридор“. Те ще трябва да изпълнят едно от три условия, ако искат да посетят страната ни – или да са ваксинирани, или да са прекарали Covid, или да представят отрицателен PCR-тест. „Ваксиниран си – заповядай да почиваш в България“, обяви преди няколко дни премиерът.

Борисов намекна, че България може да пуска на територията си без карантина туристи, имунизирани с ваксина срещу Covid-19, която не е одобрена от ЕМА. „Дадено ни е право от Комисията туристи от трети страни, които имат поставена ваксина от производител, различен от одобрените в ЕС, да ги допускаме в страната пак по този начин“.

Ваксинационните сертификати бяха посрещнати с негативна реакция от няколко страни в ЕС, според които мярката е дискриминационна и отнема привилегии на хора, които може да не успеят да се ваксинират по различни причини. Друг от аргументите „против“ е голямата несигурност дали ваксинираните също не могат да са носители на заразата.

„Цифровият зелен сертификат“ ще е безплатен, ще може да се разпечатва и на хартия, като ще има QR код за сигурност. С него ще се потвърждава автентичността на данните. Комисията работи документът да се признава и извън страни от ЕС. Израел, например, вече обяви, че е готов да се включи със зелени паспорти за пътуване и си сътрудничи с държави като Гърция и Кипър.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс каза, че предложеният сертификат ще е „за всички европейски граждани и техните семейства“. „Също така ще важи за Европейското икономическо пространство, защото искаме да работим с Норвегия и Исландия. Швейцария също може да се включи“.

Исландия вече обяви, че отваря границите си за посетители, които са получили ваксина срещу Covid, без да се налага да се изолират при пристигане.

Рейндерс добави, че все още има много работа, преди „зеленият паспорт“ да бъде пуснат в употреба и преди всички държави да се координират, но целта е да се въведе преди началото на лятото.

Икономиките на страни като Гърция, Испания и Италия най-вероятно няма да се възстановят от кризата, ако летният сезон не позволи прилив на туристи в тези държави. Именно затова те са сред най-големите поддръжници на новата мярка.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис обяви в сряда, че сертификатът „значително ще подобри движението на граждани между страните членки, ще подкрепи туризма и икономиките на държавите, които разчитат най-много на него“. Преди месец заместникът му Акис Скерцос каза, че сертификатът не е „дискриминационен“ и заяви, че дори хората без ваксина ще могат да посетят Гърция през лятото, но с възможни карантинни мерки, ако не дадат отрицателен PCR-тест.

За да влезе в сила, сертификатът трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като "общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне, към връщане на свободата".


Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи

Как да помогнем на организма да се предпазва от вируси?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024