Зеленски пред ЕП: Борим се с най-голямата антиевропейска сила в света

"Европа най-после се освободи от разрушителната зависимост от руски горива. Европа най-после се прочиства от корупционното влияние на руската олигархия. Европа се защитава от инфилтрацията на агенти на руските тайни служби, които гледаха на Европа като на ловно поле за опоненти на руския режим" - това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в реч пред Европейския парламент, където присъства за първи път от началото на руската военна инвазия.

Зеленски благодари на всички отделни политически групи, медии, служби за сигурност, неправителствени организации, доброволци и граждани на ЕС, които през последната година защитават каузата на Украйна и помагат на украинците, принудени да бягат заради войната.

  • "В Европа държавите се стараят да са социални, а обществата - да са отворени, различията се ценят, а ценностите на различните хора ги обединяват. Хората имат вяра в утрешния ден и са готови да излязат на площада, за да протестират за своето бъдеще. Между протестиращия и президента има само една преграда - честните избори.
  • "Това е нашата Европа, това са нашите правила, това е нашият начин на живот. За Украйна това е пътят към дома. Тук съм, за да защитавам нашия път към дома. Всички украинци споделяме обща европейска история. Опитаха се да унищожат нашия начин на живот. Защо? Защото искат след това да унищожат европейския начин на живот. Ние няма да го допуснем", каза той.

Той описа руската агресия не просто като атака срещу териториалната цялост на Украйна, а като насилие срещу европейския начин на живот, стандарти и правила, при които "всеки човек има значение, а законът управлява".

  • "Тази тотална война на Русия не е само за територията на една или друга част от Европа. Заплахата ѝ е в това, че имаме един диктатор с огромни запаси съветско оръжие и оръжия от диктаторски режими - като Иран. За да могат да воюват по този начин, хората в Кремъл цинично и умишлено се опитваха да елиминират и унищожат онова, което смятаме за ценно в Европа - ценността на човешкия живот беше унищожена в Русия в името на властта. Никой не е ценен освен онези, които са в Кремъл и които имат портфейли.
  • "За руските ръководители - над 100 млн. руски граждани са просто тела, които могат да носят оръжия, за да налагат върховенство на насилието и подчинението. Руският режим не просто мрази социалната справедливост и разнообразие, той се ръководи от ксенофобията и се опитва да я разпространява на нашия континент.
  • "Опитват се да направят нечовешките реалности от 30-те и 40-те години на ХХ век реалност и днес. Ние казваме "Не". Ние се защитаваме от най-голямата антиевропейска сила в света. Ние сме на бойното поле заедно с вас", каза Володимир Зеленски.

Речта му беше прекъсвана няколко пъти от аплодисментите на всички евродепутати, присъстващи в залата в Брюксел.

Очаква се скоро след това Зеленски да присъства на срещата на Европейския съвет.

Радев преди среща на ЕС със Зеленски: Чуваме само гласовете на оръжията. Какво означава победа?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024