Звездата от "Борат 2" Мария Бакалова: "Такива неща не се случват на хора като нас, българите"

"Такива неща не се случват на хора като нас, българите. В повечето случаи получаваме по някоя дребна роля във филм с две-три реплики - например проститутка или мафиот. Наистина съм благодарна на Саша Барън Коен за това, че даде такава платформа на актриса от Източна Европа за изиграването на силен и сложен образ, който не е еднопластов".

Това са думи на 24-годишната актриса Мария Бакалова пред "Ню Йорк Таймс", в първото си интервю "извън образ" след успеха на "Борат 2". Изгряващата звезда от филма на Саша Барън Коен е първата българка с главна роля в голяма американска продукция. Бакалова играе 15-годишно момиче от Казахстан, което преживява пълен културен шок при пристигането си в Америка заедно със своя баща.

Още преди да направи премиерата си, "Борат" и Мария Бакалова се превърнаха в сензация. Българката привлече всички погледи при участието си в шоуто на Джими Кимъл. Сцената, в която съблазнява бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, се превърна в политически скандал. А възрастната бавачка на георинята й - неподозираща в какво ще се забърка чернокожа жена - спечели над 100 000 долара от дарения благодарение на искреното си притеснение за бъдещето на момичето.

За Мария Бакалова историята на Тютар е история на възпитанието и освобождаването.

Бавачката от "Борат 2", която спечели $110 000 от почитатели Бавачката от "Борат 2", която спечели $110 000 от почитатели

"Това е филм, който показва как едно момиче може да порасне и трябва да порасне".

"Започнах да пея на 5-6-годишна възраст, след това тръгнах на уроци по флейта. Но в едим момент поисках нещо повече. Исках да избягам от реалността. А в актьорската игра можеш да се превърнеш във всичко. Можеш да правиш всичко. Можеш да живееш на Марс. Бях обсебена от скандинавското кино и движението "Догма 95" (създадено от режисьорите Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и др., б.р.), вдъхновявах се от актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман - колко силни могат да бъдат и колко важни истории могат да разкажат", казва тя.

Когато оригиналният "Борат" на Саша Барън Коен излиза през 2006 г., Мария е само на десет години.

"Дори не го бях гледала, преди да ми поверят ролята. Но и да го бях гледала, със сигурност нямаше да го разбера", казва тя. Никога преди това не се е увличала по шегите със скрита камера или предварително заложени "капани".

"Научих от приятел, че има отворена възможност за главна роля в холивудски филм. Казах си: Не е възможно. Ние сме българи. Никой не може да си представи нас в главни роли. Изпратих свои записи, след което ми се обадиха с предложение за проби в Лондон. Но проектът беше толкова конфиденциален, че се запитах - това наистина ли е филмов проект? Бях сигурна, че ще се окажа в ситуация с трафик на жени... Нямах представа, че ми предстои да се запозная със Саша - беше изненада", разказва тя.

Двамата прекарват три дни заедно, за да проверят дали ще могат да се сработят и дали крайно пародийните им образи ще "издържат" на проверката.

 Урок по добър пиар: Казахстан взе марковата фраза на Борат за новата си рекламна кампания Урок по добър пиар: Казахстан взе марковата фраза на Борат за новата си рекламна кампания

"Хората трябваше да повярват, че ние сме реални личности, че не сме актьори, за да може това да се прояви и във филма. Наложи се да останем "под прикритие".

Саша Барън Коен я въвежда в ролята на Тютар, като и обяснява, че ще трябва да е "още по-налудничава от Борат".

"Тя трябваше да е напълно неориентирана за това какво е правилно и неправилно. През целия филм трябваше да се научи как да бъде нормално човешко същество. Филмът е сатиричен, преувеличен, но ме накара да се замисля какво бих направила, ако трябваше да водя този живот, макар да беше измислица. Щях ли да бъда щастлива, ако хората се отнасяха с мен по този начин? Ако целият смисъл на живота ми е да се омъжа и да живея в клетка?

Трябва ли да се срамувам, че менструирам? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? Тютар мисли по този начин от самото начало, а Саша искаше да покаже, че през 2020 г. хората би трябвало да започнат да се отнасят равностойно едни спрямо други", казва Мария Бакалова пред NYT.

Саша Барън Коен я учи не просто как да се превърне в Тютар, но и как да не губи самообладание в най-абсурдните ситуации.

"Когато Саша влезе в образ и стоиш до него, виждаш как лицето му става изключително сериозно. Трябва да играя, сякаш всичко е напълно нормално. Но той е толкова смешен. Имаше моменти, в които сцените бяха толкова смешни, че просто не можеш да спреш да се смееш. Това е лошо, защото хората осъзнават, че всичко е шега. Саша ме научи как да кръстосвам пръстите си, да ги натисна, за да спра да се смея", казва тя.

Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря

Бакалова споделя, че се е доверила на Коен от самото начало и е знаела, че няма да я постави в опасна ситуация дори при уредената интимна среща в хотелска стая с Руди Джулиани.

"Знаех кой е Руди Джулиани, защото всички би трябвало да знаят за събитията от 11 септември. Това е един от най-тежките моменти в новата история. Но аз не съм американка, не се занимавам с американска политика. Дори не мисля, че съм особено запозната със ситуацията в Америка и политическата ѝ система. Саша живее там от дълги години. Имам му доверие. Бях притеснена. Сърцето ми биеше учестено. Но Саша ми каза: Нормално е да си притеснена в такава ситуация. Използвай притеснението си. Преобразувай го, приеми го и ще ти помогне да се справиш", казва тя.

Мария Бакалова отказва да даде точен отговор на въпросите дали Джулиани наистина се е готвил за сексуален контакт с нея, докато лежи на леглото в хотелската стая, или "е прибирал ризата в панталоните си", както той твърди.

"Аз видях това, което сте видели и вие. Ако сте гледали филмът, той е нашето послание. Искаме всички да го видят и да преценят сами за себе си. Саша се втурна в стаята бързо, защото се притесняваше за мен. Ако беше закъснял, не знам как щяха да се развият нещата. Но влезе тъкмо навреме", казва тя.

Филми като "Борат" показват истинската същност на хората, смята Мария Бакалова. Показват истинската същност на хора като Джанийз (чернокожата бавачка, която помага на Тютар да се справи с тормоза от страна на баща й). Показва и истинската същност на Руди. Всеки отговаря за своите решения. Така че не съжалявам.

С какво Америка е впечатлила 24-годишната българска актриса?

"Бях изключително щастлива, когато видях колко се зарадваха хората през уикенда след президентските избори. Защото в моята държава с години в различни системи хората не са имали правото да гласуват. Сега когато виждам, че хората наистина гласуват и че празнуват по улиците, плачат, танцуват и пеят... това е може би едно от най-красивите неща, които съм виждала в живота си. Беше много вдъхновяващо да видя, че за първи път в исторяита жена става вицепрезидент на САЩ. Както и във филма, жените могат да направят всичко. Понякога можем да го направим още по-добре".

Как дъщерята на Борат проговори български и открадна панталоните на Джими Кимъл Как дъщерята на Борат проговори български и открадна панталоните на Джими Кимъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024