Академичният съвет на СУ се разграничи от изказванията на историка Дарина Григорова Снимка: © Getty Images

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се разграничи от позициите на историка и преподавател във висшето учебно заведение Дарина Григорова.

Преди дни в интерю за Pogled.Info Григорова заяви, че „след денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И затова бързат“, имайки предвид предприетите действия по демонтажа на Паметника на Съветската армия.

„Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма“, се казва в декларацията на Съвета.

Денацификацията е вид лустрация – действия, извършвани за изчистване на следвоенното германско и австрийско общество, култура, икономика, образование и политика от влиянието на нацистката идеология.

На 24 февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин предприе пълномащабна война срещу Украйна с мотива да „демилитаризира и денацифицира“ страната.

Думите на Григорова провокираха вълна на възмущение в социалните мрежи, както и многобройни призиви за нейната оставка.

„Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“, посочва още Академичния Съвет на СУ.

В интервюто си докторантката по история на Русия в СУ “Св. Климент Охридски" казва още, че "Те [тези, които режат паметника] не си дават сметка, може би, част от тях, но тези, които са поръчители са наясно, че в Украйна, когато рязаха паметници, почнаха после да режат хора, а сега се реже украинска територия. И тези, които скачаха на Майдана преди 8 години, младежи, сега мобилизирани насилствено, защото не могат да избягат от държавата, както биха направили, ако имаха възможности или каквито са децата на всички политици украински, няма нито един в армията, те се връщат, ако се връщат изобщо с ампутирани ръце, крака, в ужасяваш вид".

Според нея "нашите неонацисти, и пак да кажа български антисемити и расисти, които в момента правят това с паметника, спокойно биха го допуснали в България.

Григорова не е първият университетски преподавател, който предизвиква обществено недоволство.

През 2020 г. Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с декларация по повод исканията за оставка на друг свой представител - проф. Михаил Мирчев заради ксенофобски внушения по време на лекциите му пред студенти в курса му по "Социална работа с етногрупи".

Казусът с лекциите на проф. Мирчев възникна по сигнал на Студентското общество за равенство при СУ, което даде серия от примери за "недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем".

Студентите призоваха ректора на СУ и ръководството на Факултета по науки за образованието и изкуствата (в който преподава социологът) да отстранят Мирчев от курса му и да създадат условия за недопускане на расизъм, сексизъм и ксенофобия в университета.


СУ прекрати договора на проф. Михаил Мирчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024