Ново кино в София: Cineland отваря 8 зали за 3 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Българската киноверига Cineland, по-популярна досега в градове в провинцията, стъпва в София. С 3 млн. лв. инвестиция компанията планира да открие осем зали в Bulgaria Mall до края на 2023 г.

Инвестиционният план предвижда както обновяването на интериора на залите, така и интегриране на по-модерна кинопрожекционна и озвучителна техника.

Като част от бизнес плана се планира и изграждане на кинозала, която ще може да се използва за частни прожекции, корпоративни събития, гейминг състезания и други дейности. Предвижда се също организиране на фестивални прояви и внедряване на модерна програма за лоялни клиенти.

До момента Cineland има киносалони във Перник, Велико Търново, Плевен, Габрово, Карлово и Търговище, както и пет летни кина в Перник, Велико Търново, Китен и Ахтопол. Сега веригата стъпва на конкурентния столичен пазар, където лидери са Cinema City и „Арена“ (б.р. – които са водещи играчи и на национално ниво).

Чисто времето това се случва в момент на подем на пазара, който се срина драстично през 2020 г. на фона на суровите локдауни тогава. През 2022 г. обаче зрителите се върнаха в киносалоните и приходите започнаха да се доближават до предпандемичните нива, достигайки почти 42 млн. лв. спрямо 49 млн. лв. за 2019 г.

Общо зрителите през миналата година достигнаха близо четири милиона, а реализираните прожекции – 363 хил.

Рекордьор по брой зрители е мултиплексът в мол Paradise в София, който реализира 409 697 посещения, по данни на Националния филмов център.

Именно мултиплексите в моловете са най-оборотните кина. Те са донесли приход от 18 294 533 лв. през 2022 г., показва статистиката на НФЦ. Тъкмо в надпревара с тях сега влиза и Cineland.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024