Българските шахматиски са на крачка от титлата на Европейското отборно първенство Снимка: © European Chess Union

Женският национален отбор на България постига успехи на Европейското отборно първенство по шахмат в Будва, Черна Гора. Тимът е воден от капитана Петър Арнаудов. В него участват Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Антоанета Стефанова, Виктория Радева и Гергана Пейчева

В събота вечер, в седми кръг, женският национален отбор се наложи и над Франция с 3:1, с което поведе едноличното класире с 12 мач-точки - с една повече от французойките. Преди това, в шести кръг, българските шахматистки победиха фаворитите, поставените под №2, Азербайджан.

До момента женският национален тим е без поражение.

До края на Европейското отборно първенство остават още два кръга. Днес, в предпоследния, българките се изправят срещу Полша.

Победа срещу полякините гарантира място в тройката. Ако Азербайджан и Гърция се класират наравно, българският тим ще бъде на второ място. В случай, че Германия победи Франция, българките стават първи и последният мач (вероятно с Германия) вече би бил без значение, пише бившият депутат Николай Слатински във Фейсбук публикация.

Начало на силното представяне даде Белослава Кръстева, която неотдавна взе бронз на Световното до 20 г. Тя записа първата победа за България в Будва на четвърта дъска.

На втора дъска Нургюл Салимова започна леко колебливо, но впоследствие записа три поредни победи. С белите фигури финалистката на Световната купа отчая Софи Милие за 38 хода и вече е най-силно представящата се състезателка на всички втори дъски.

На първа дъска е Антоанета Стефанова, която бе в доста неизгодна позиция в първите 30 хода от партия си срещу Деймант Долю-Корне. За щастие Стефанова не само успя да се измъкне, като обърна посоката на партията, но и спечели на 55-ия ход с позиция за мат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024