БСП задейства вътрешно допитване за участие в кабинет на Мария Габриел Снимка: © Булевард България

Корнелия Нинова ще свика Национален съвет на БСП във вторник, 16 май, който да задейства процедура за вътрешно допитване до членовете на партията дали да бъде подкрепен мандата на Мария Габриел като премиер.

Това стана ясно по време на срещата на ръководствата на ГЕРБ и БСП в Народното събрание.

"Решението дали да подкрепим или участваме в национално правителство ще бъде взето от нашите членове, така че днес не може да получите отговор - ще получим окончателен отговор след преминаването на тази процедура", каза Нинова.

Преди това тя разкритикува Бойко Борисов за това, че е "сбъркал подхода от самото начало", предлагайки партийна фигура за кандидат-премиер върху партийната програма на ГЕРБ.

Нинова отчете като "корекция" предложението на Мария Габриел да търси съгласие за "експертно" правителство, но даде да се разбере, че двете партии имат фундаментални различия по три теми:

  • БСП е против бюджетен дефицит от 3% и настоява той да се разшири до 4,5% за 2023 г., което означава поредно отлагане на възможността за членство в еврозоната;
  • Борбата с "джендър идеологията", срещу която Нинова води предизборна кампания от месеци;
  • Доставянето на оръжия за Украйна: "Трябва да се мисли по този въпрос, защото няма да отстъпим от това. Тук оставаме на различни позиции, не знам как ще решим този въпрос".

Мария Габриел отговори на последната забележка с коментара, че не се предлага коалиция между ГЕРБ и БСП, а "всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставнето на правителство".

"Ако партиите подкрепим общо правителство и това правителство реши да изнася оръжие за Украйна, смятайте, че на секундата се оттегляме. Нека да оставим този въпрос отворен за нови разговори, но такива разговори ние не приемаме", каза Нинова.

Колкото до бюджета - Габриел се изказа достатъчно многозначително, за да се разтълкува като възможен компромис спрямо БСП под условието Бюджет 2024 да бъде с по-нисък дефицит.

"Няма да се режат социалните плащания. Искаме да видим как ще протече дискусията за Бюджет 2023. Оставам да мисля, че ако много интелигентно и конструктивно това бъде направено, има вариант и за 2024 г. да се слезе надолу от дефицита, който очертахте, и вече той да ни позволи значително да се доближим до целта еврозона", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024