Франция забрани всички про-палестински шествия, Европа повишава мерките за сигурност заради "Хамас" Снимка: © Getty Images

Франция, Германия и други държави с голяма арабска диаспора се готвят за нова ескалация на напрежение, след като "Хамас" отправиха призив към привържениците си по света към насилие срещу евреи.

Още в четвъртък френското правителство издаде забрана за всички про-палестински протести заради опасения от провокации и нарушаване на обществения ред. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат събиране в Париж.

Според данни на френското Вътрешно министерство, над 100 разследвания за антисемитски прояви са открити през последната седмица след нападението на "Хамас" срещу Израел.

13 френски граждани са сред жертвите на нахлуването на терористи на израелската територия на 7 октомври, други 17 души с френско гражданство, сред които и 4 деца, са безследно изчезнали.

Президентът Еманюел Макрон направи обръщение към нацията, като заяви, че ще вземе всички мерки, за да върне отвлечените хора от "Хамас". Той отправи апел към хората да не се поддават на опитите за национално разделение и на провокации към омраза, като обеща защита на еврейската общност във Франция.

"Нашата първа отговорност е да гарантираме безопасността на всички наши граждани на нашата територия и да не допуснем каквито и да е действия, каквито и да е думи, които може да ги стигматизират. Знам, че много от вас се боят и тази вечер искам да повторя: Републиката ще ви защитава и ще е безмилостна към всички, които разпространяват омраза", каза той в речта си.

В Германия Федералната криминална полиция също повиши степента на тревога, като предприема допълнителни мерки за защита на еврейските институции в страната.

Турската общност в Германия също отправи апел към мюсюлманите да не се поддават на призиви към агресия.

"Мерките за защита на еврейските обекти в момента се съгласуват в много тясно сътрудничество с федералните и регионалните власти. Провинициите са в повишено ниво на бдителност в цяла Германия", казва ръководителят на националната полиция Холгер Мюнх, цитиран от Spiegel.

Напрежението възникна заради призив от ръководството на "Хамас" към привържениците им по света да организират "Ден на гнева" в петък - това е директен призив към насилие срещу евреи и израелски граждани, което провокира и стриктните забрани за про-палестински събирания в Европа.

Израелският съвет за национална сигурност и Министерството на външните работи на Израел предупреждават своите съграждани в чужбина да избягват всички протести и демонстрации.

В Нидерландия също се предприемат допълнителни мерки за сигурност, еврейските училища в Амстердам са затворени на 13 октомври. Белгийското правителство съобщава, че въвежда засилено наблюдение за антисемитски прояви след атаката на "Хамас".

Унгарският премиер Виктор Орбан също обяви, че няма да допусне провеждане на "митинги в подкрепа на терористични организации" и че всички унгарски граждани трябва да се чувстват в безопасност, независимо от тяхната вяра или произход.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024