Гешев пусна "картичка" със свой цитат, за да честити празника на християнското семейство Снимка: © Иван Гешев/Facebook

Бившият главен прокурор Иван Гешев поздрави своите последователи в профила си във Facebook по повод празника на християнското семейство, като сподели с тях обработена снимка със свой собствен цитат.

Мисълта, поставена в кавички, гласи: "Днес семейството е единствената работеща институция в държавата. Нека да го пазим и почитаме".

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично - който е известен и като Ден на християнското семейство.

Гешев честити празника, въпреки че самият той трудно влиза в дадената от него концепция за "християнско семейство", която по думите му се състои "от мъж и жена" съгласно българската конституция. Гешев е баща на две дъщери от Детелина Ханчева, с която няма сключен брак.

Въпреки това бившият главен прокурор отдавна "брани" християнското семейство. При обявяването на своето ново патриотично движение "Справедливост за България" той обобщи, че основните ценности на обявилата се за консервативна организация се състоят в думите: "Бог, отечество, семейство".

Познанията му в религиозните поверия обаче изглежда не са чак толкова добри. В поздравителната си "Facebook картичка" Гешев носи червен конец на дясната си ръка. Такъв често се връзва за здраве, късмет или против уроки, но всъщност православната църква е срещу носенето на подобни символи и талисмани. Това е така, защото тези традиции са извън християнската символика и най-често са свързани с езичеството и се практикуват от различни видове секти.

Все пак в традиционната българска култура червения коне се свързва и с други поверия, датиращи от хилядолетия, включително че предпазва от зли сили, уроки и магии.

Във връзка с християнските символи Гешев изглежда няма добър усет и за цветовете, тъй като споделената снимка е в сиво-черни тонове, а той самият е облечен в тъмни дрехи. Не се изисква допълнителна прокурорска проверка, за да е ясно, че в Библията например черният цвят символизира страданието и смъртта и може би не е най-добрият избор за поздравителен адрес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024