ISW: Русия може и да вземе Бахмут, но няма сили за нова офанзива в следващите месеци Снимка: © Getty Images

Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне от източен Бахмут, въпреки че е прекалено рано да се твърди дали Украйна възнамерява да напусне града.

Това твърди Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си анализ за развиието на бойните действия в Донецкия регион.

Експертите се позовават на нови геолокирани данни, които показват расрушен железопътен мост над реката в североизточен Бахмут от 3 март, и записи, които показват, че групировката "Вагнер" продължава да напредва в тази част на града.

Все още не е ясно дали украинските сили планират да задържат позиците си на западния бряг на реката.

ISW посочва, че е слабо вероятно да се стигне до едновременно изтегляне на украинските сили от Бахмут.

Вместо това армията вероятно цели да изтощи руските сили, докато постепенно изтегля войските си - като боевете в градската среда продължават.

Руската армия трудно ще успее да задържи особено големи териториални завоевания при подобен тип битки, които обикновено облагодетелстват силите на защитаващата армия. По този начин украинската войска може да нанесе тежки щети на напредващите руски сили дори докато тя се изтегля.

Градският център на Бахмут се намира на западния бряг на реката (където се намират украинците) - т.е. руските войски ще трябва да си пробият път през него, ак оне успеят да заобиколят в северна посока.

Инфраструктурните условия и наличието на реката може да бъдат от полза за украинските сили, ако те удържат фронтовата линия на север, както досега.

Ако руснаците бъдат принудени да се бият в градския терен на централен Бахмут, това може да доведе до сериозно забавяне и човешки загуби на силите им, които и без това вече са изтощени от офанзивата.

Руските военни кореспонденти вече започват да поставят под съмнение действията на командирите, като коментират, че "може би прекалихме в Бахмут и Въгледар" - изразходването на ресурси и бойна сила в тази операция може би е създало благоприятни условия за украинска контраофанзива.

Други признават, че може да се наложи "кратка оперативна пауза" след евентуално превземане на Бахмут заради умората в руската армия. Всичко това контрастира с предварителните им твърдения, че целият украински фронт около Бахмут щял да рухне още след завземането на селището Соледар в началото на януари.

Оценката на ISW е, че руската офанзивоа срещу Бахмут ще остави армията в трудна позиция за разгръщането на каквато и да е бъдеща нападателна операция в следващите месеци.

"Руските усилия в Бахмут не постигат напредък в оперативните или стратегическите бойни цели, а сериозните украински защитни сили в заобикалящия район подкопават всяко тактическо значение, което превземането на Бахмут би имало за Русия. Украинските сили ще продължават да разполагат с възможност да поемат бойната инициатива и да разгърнат контраофанзива, когато руският натиск около Бахмут кулминира - или преди, или след превземането на града", казват от ISW.

Ендемичните ограничения в личния състав на руската армия са една от пречките пред задействането на следваща продължителна нападателна операция, подобна на битката за Бахмут в следващите месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024