Израел нареди нова евакуация на хора от още райони на Рафах Снимка: © Getty Images

В събота Израел призова палестинците, които живеят в определени райони на южния град Рафах в Газа, да се евакуират и да се отправят към т.нар. разширена хуманитарна зона в Ал-Маваси.

Военният говорител на страната посъветва жителите и разселените хора в района на Джабалия в северната част на Газа и в 11 други квартала в анклава да се отправят незабавно към убежища западно от град Газа.

Това се случва часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън отправи първо публично предупреждение, че страната му ще спре доставките на някои видове оръжия за Израел, ако бъде предприета военна операция в град Рафах.

Байдън опитва да предотврати пълномащабна офанзива срещу Рафах, където все още живеят стотици хиляди палестинци и бежанци от други градове на ивицата Газа, търсещи убежище от войната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че страната е готова да "се бие" сама срещу бойците на "Хамас", ако се стигне до такъв развой на събитията.

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници.

На 7 октомври "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор правителството на Нетаняху започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистската групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.


Израел е готова да се бие "сама" в Газа, ако САЩ спрат доставките на оръжия, каза Нетаняху

Президентът на САЩ Джо Байдън Джо Байдън: Ще спрем доставките на някои оръжия, ако Израел нападне Рафах


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024