Три държави от ЕС признават независима Палестина. Какво следва от това? Снимка: © Getty Images

Израел ще отзове посланиците си от Ирландия и Норвегия след решението на двете държави заедно с Испания да признаят независимостта на Палестина.

Мотивите на Осло да признае Палестина като държава от 28 май са, че "не може да има мир в Близкия Изток без този акт", според премиера Йонас Гаар Стьоре.

Норвегия е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците.

"Зад терора стоят "Хамас" и военни групировки, които са както против Израел, така и против съществуването на две отделни държави. Палестина има фундаментално право да бъде независима държава, с всички права и задължения, които произтичат от това, " казва той.

Meждувременно испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната му също ще признае независимостта на Палестина след седмица.

Ирландският премиер потвърди на свой ред, че Дъблин "предприема необходимите стъпки за признаването на Палестина.

"Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че ние признаваме държавата Палестина и всеки от нас ще предприеме нужното, за да влезе в сила това решение," каза Симон Харис.

"Изпращам ясно и недвусмислено послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи, докато някой друг застрашава суверенитета и сигурността му. Днешното решение е послание за палестинците по целия свят: "Тероризмът си плати", написа в X външният министър на страната Израел Кац.

По думите на Кац след най-жестокото нападение на "Хамас" над евреите от Холокоста насам "тези държави искат да възнаградят "Хамас" и Иран, като признаят независимостта на палестинската държава".

Палестинската автономия е създадена през 1994 година в рамките на първия договор от Осло между Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и Израел. Нейната цел е да положи основите на бъдеща независима палестинска държава, което така и не се случва.

Групировката "Хамас", , обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, спечели парламентарните избори в ивицата Газа през 2006 г., а през 2007 г. насилствено пое контрола над нея от международно признатата палестинска автономна власт.

Израел отговори на завземането на властта от "Хамас" с блокада на Газа, като ограничи движението на хора и стоки към и от територията.

След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което загинаха 1200 души, а стотици бяха взети и отведени в плен, Израел започна офанзива в ивицата Газа.

"Тази погрешна стъпка на тези държави освен че представлява несправедливост към паметта на жертвите от 7 октомври, пречи и на усилията за връщането на 128-те заложници и помага на джихадистите на "Хамас" и Иран, като по този начин намалява и шансовете за мир и поставя под съмнение правото на Израел на самозащита," казва още Кац и допълва, че следваща крачка може да бъде отзоваването на посланика от Испания, която следва позициите на Норвегия и Ирландия.

Преди Дъблин да обяви решението си, израелското външно министерство публикува видео, в което критикува Ирландия и я нарича "играчка в ръцете на "Хамас".

"Фактът, че лидерите на "Хамас" ви благодарят, трябва да ви даде ясен знак," се посочва във видеото.

Голямата част от държавите в ООН признават Палестинските територии за държава - повече от 140 от общо 193 страни членки.

В Европейския съюз палестинската държава е призната през 2014 г. от Швеция, а няколко други страни, включително България, са заели такава позиция преди да станат част от европейската общност.

Общо 50 държави от ООН все още се против подобна стъпка, въпреки че според част от тях тя би помогнала за разрешаването на конфликта с Израел.

Русия и Китай са две от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН, които категорично се противопоставят на признаването на независима палестинска държава.

Миналия месец САЩ наложи вето на приемането на Палестина в ООН, докато Франция гласува "за", а Великобритания се въздържа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво казаха ЕЦБ и Еврокомисията за България и еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024