МВР регистрира успех - установи 19 незаконни каравани на дюните край залива "Вромос" Снимка: © Личен архив

Общо 19 каравани престояват върху дюни и на морския плаж в залива "Вромос" край Черноморец, което представлява нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Това установи проверка на полицията в Созопол след сигнал на Областната управа в Бургас.

Собствениците на 7 от караваните са получили полицейско разпореждане за премахването им, а собствеността на останалите 12 е в процес на изясняване, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и към момента те са необитаеми.

От 20 август несъобразилите се с полицейското разпореждане собственици ще бъдат санкционирани с актове по ЗУЧК за нарушение на чл.17 А, ал. 2, и чл.17 Б, ал. 1.

"За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа - Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните - нарушители, тъй като в залива "Вромос" е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни собственици. Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК.

Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си", писаха от полицията в Бургас.

Община Созопол се ангажира с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, и онези, в които това е забранено.

Вромос няма официален статут на къмпинг, но се ползва като такъв от десетилетия заради удобното си местоположение на 8 км от Созопол и съвсем близо до Черноморец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024