Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура Снимка: © Getty Images

Съпредседателят на „Продължаваме промяна – Демократична България“ заяви, че видимо има координация между работата на ГЕРБ и ДПС.

"Това, което ние разбрахме, е, че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", посочи Петков събота сутрин в „Стълбището“ по Дарик радио.

Той отбеляза, че "въпросът защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили" остава.

Запитан от водещия на предаването Константин Вълков вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте" - от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение, той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", коментира още Кирил Петков.

Съпредседателят на „ПП-ДБ“ говори и за работата на регулаторите, където каза, че е по-добре да не се назначават нензнайни имена, а да има повече политическа отговорност.

В началото на ноември стана ясно, че акад. Николай Денков е изпратил аргументирано искане до президента Румен Радев, в което му предлага да освободи председателя на Държавната агенция "Национална сигурност". ДАНС застанаха в началото на "саботажа" срещу използването на машини на първия тур на местните избори в края на октомври.

"ДАНС е доста голяма структура - над 2000 човека са там. Сигурен съм, че има много свестни хора. Но сегашното ръководство на ДАНС и някои от "старите кримки", които дълбоко са залегнали там, трябва да бъдат сменени", заяви Петков, като добави, че "няма доверие на тази институция".

Той изрази мнението си и на тема „Лукойл“, която през последните дни отново стана приоритет в дневния ред на депутатите.

В началото на седмицата "Лукойл" официално съобщи, че е готов да търси купувач на рафинерията в Бургас.

Според Петков в случай, че се стигне до сделка за "Лукойл", същестувава опасност да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият непознати за българското общество купувачи.

"Едните може да са скрити руски купувачи, ужким през западен инвеститор. Другият вариант е да са някакъв консорциум с някакви скрити български купувачи с неясни капитали, с някакви чужди скрити купувачи с неясни капитали зад някаква офшорка", посочи Петков.

"Това си е частна сделка, "Лукойл" има пълен избор на кого да го продаде, но аз искам собственикът да се знае, да бъде с добра репутация, и ако може, да има даже компонент, в който законът за корупцията в чужбина е сложен на масата, така че да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри", допълни той.

Попитан от водещия Константин Вълков не е ли притеснителен знак това, че министър-председателят не може да отстрани вътрешния министър Калин Стоянов, след множеството докладвани случаи на полицейски произвол, Петков отговори, че премиерът работи "чрез институционалност".

"Акад. Денков успява да овладее страстите през институционалност. Те с Мария Габриел работят добре. От тази гледна точка, ако всеки път, когато ние искахме оставката на вътрешния министър, и всеки път, в който от ГЕРБ искаха оставката на министър, ние вече нямаше да имаме правителство", каза той.

Полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС скандализира българското общество, след като бяха разкрити множество случаи на произвол и насилие, упражнявани от МВР, включително върху невинни граждани.

Петков отговори и на обвинения от публикация във в. "Сега", гласящи, че "от дълго време Христо Иванов, Петков и Василев гледат безмълвно отстрани как Пеевски и Борисов се тупат в гърдите и се правят на мастити европейци" като подчерта, че не мисли, че стои безмълвен отстрани.

"Ако за нещо мога да бъда обвиняван, със сигурност не е, че не си отстоявам на принципите. И когато има нещо, с което не съм съгласен, аз го изказвам не само на глас, аз го изказвам на глас по начин, по който ме чуват", категоричено подчерта той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024