Премиерът Денков към Румен Радев: прекрачи граници, но да заровим томахавките с институцията Снимка: © БНТ
  • Изтегляне на проектобюджета за 2023 г., внесен от служебния кабинет заради твърде висок заложен дефицит и спешно внасяне на нов бюджет с нисък дефицит.
  • Спазване на решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна.
  • Преглед на работата на специалните служби и не "чистка", а "оценка на всеки според това как си върши работата".
  • Опит да се "заровят томахавките" с президенската институция, за да може всеки да си върши работата.

Това са част от приоритетите на новия премиер акад. Николай Денков, които сподели в първото си интервю след като новото правителство положи клетва. Денков говори пред БНТ.

Един от първите въпроси беше за това дали предстоят смени в службите в сферата на сигурността. В седмиците, докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС преговаряха за правителство бившият депутат от ПП Радостин Василев пусна запис от партийно заседание, на което става въпрос за смени именно там и промяна в законодателството, за да може тези структури да са изцяло на подчинение на Министерския съвет. Сега началниците им се назначават с указ на президента.

"Службите трябва да служат на България. Това не означава чистка, а спокойно да се погледне как всеки си върши работата. Това ще е част от работата на Народното събрание, защото ще трябва да се направят промени в законодателството", каза премиерът.

Но даде два примера за проблем в работата на някои служби. Първият - как през 2022 г. в Народното събрание те са уверявали, че не предстои война. Това се случва само няколко дни преди Русия да нападне Украйна. "Това означава едно от двете - или те не са получили информация от партньорските служби, защото те не са им имали доверие, или самите служби не са представили наличната информация пред Народното събрание. Това е сериозен проблем", обясни Денков.

Вторият пример е с поведението на председателя на ДАНС Плавен Тончев в парламента преди дни, когаго той "си позволи политически изказвания, които далеч излизат извън неговия периметър на професионална дейност. Това не беше професионално". На въпросното изслушване, за което се взе повод именно от изтеклия запис, Тончев си позволи обвинения, че министри от ПП по времето на Кирил Петков "определено не защитаваха националния интерес". Обяви и че се води разследване срещу министерски съветник за предаване на класифицирана информация.

По въпроса с рокадите Денков заяви, че иска "всеки да бъде оценяван според работата", а решенията по темата предстоят след анализ.

Следващият въпрос закономерно бе за междуинституционалните отношения, особено с президента Румен Радев. И днес, непосредствето преди гласуването на правителството, държавният глава обяви демокрацията за "предадена", ако депутатите одобрят общия кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Напусна демонстративно и клетвата на новото правителство, а още когато връчваше мчандат на Денков - както го задължава конституцията, призова той да не бъде изпълнен.

Президентът Румен Радев "премина границите на институционалното уважение", но "моят призив е да заровим томахавките", каза в отговор Николай Денков.

"Няма да скрия, че съм разочарован от начина, по който подходи президентът. Не е негова работа да препоръчва да не сбъде реализиран мандат, неговата работа е да се реализира мандатът. А задача на Народното събрание е да се излъчи правителство. Така че тук той премина границите", добави министър-председателят.

Той призова всяка институция да се отнася с уважение и "да се потърси общ начин на съществуване, за да можем да си вършим работата".

По темата с военната помощ за Украйна - тема, по която има решение на парламента от края на 2022 г., но няма информация служебният кабинет какво е свършил за изпълнението му, Денков заяви, че очаква още в следващите дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев да погледне документите и да се пристъпи към действие, но припомни, че България е част от НАТО и ЕС и ще си спазва ангажиментите.

Служебният кабинет и Радев бяха против даването на оръжие на Украйна - въпреки решението на парламента.

Самият Тагарев при встъпването си в длъжност днес също обяви, че правителството ще спази ангажиментите, поети към нападнатата от Русия страна и западните ни партньори, "без от това да пострадат способностите на българската армия".

Заявката, че министърът на финансите Асен Василев много скоро ще внесе нов проектобюджет с дефицит в рамките на 3% - за да се спазват критериите за членство в Еврозоната, което е един от основните приоритети на новия кабинет, Денков даде в комбинация с това, че той трябва да бъде приет още преди лятната ваканция на депутатите. Тя обикновено е през август, "ако изобщо има такава", както се разбра от думите му.

 Николай Денков и Гълъб Донев Първи капан: Гълъб Донев е уволнил всички зам.-министри преди да сдаде властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024