Професиите, за които ресурси като ChatGPT са реална заплаха Снимка: © Getty Images

Бързият напредък в областта на инструментите, задвижвани от изкуствен интелект, бързо превръща големите езикови модели (LLM) като ChatGPT на OpenAI в ресурс, без който мнозина няма да могат да си вършат работата изобщо. За мениджърите технологията е полезна с предоставянето на различни гледни точки, професионалистите в сферата на недвижимите имоти я използват за изготвяне на оферти, а адвокатите – за генериране на документи като завещания и др.

Ново изследване, разглеждащо въздействието на AI базираните езикови модели като ChatGPT върху различни професии и отрасли, установява, че някои занимания са по-„изложени“ на ефекта от други. В първата графа попадат например телемаркетолозите и учителите, а във втората психолозите и консултантите.

Актуалното изследване „Как ще се отразят езиковите модели като ChatGPT на професиите и индустриите?“ е на група професори от Нюйоркския университет (NYU), Принстън и Университета на Пенсилвания (UPenn). И помага да се хвърли още малко светлина върху бъдещото на работата.

Според изследователите терминът „изложен“ има доста широк обхват и показва, че професиите могат да бъдат засегнати от AI по редица начини, вариращи от загуба на работни места до включване на технологията в помощ на някои работни функции.

Впечатление прави, че учителите заемат девет от първите 11 места в 20-те най-изложени на ефекта от AI професии.

Топ 20

  1. Телемаркетьори
  2. Учители по английски език и литература
  3. Учители по чужди езици и литература
  4. Учители по история
  5. Учители по право
  6. Учители по философия и религия
  7. Учители по социология
  8. Учители по политически науки
  9. Учители по наказателно право и правоприлагане
  10. Социолози
  11. Учители по социални дейности
  12. Учители по психология
  13. Учители по комуникации
  14. Политолози
  15. Учители по културология
  16. Арбитри, медиатори и помирители
  17. Съдии, магистрати и съдебни заседатели
  18. Учители по география
  19. Учители по библиотекознание
  20. Клинични, консултативни и училищни психолози

Картографирането на професиите показва кои ще са първите, които ще поддадат на езиковото моделиране. Трябва обаче да се има предвид, че опасността от пълно, а още по-малко скорошно изчезване не е особено реалистична. Инструменти като CharGPT все още имат огромни проблеми с предоставянето на фактологично достоверна информация, никак не го бива и в математиката. Това означава, че и преподаватели, и финансисти имат предостатъчно време да се адаптират.

Всъщност, както всяка индустриална революция досега е показвала, технологичните нововъведения действително отменят човека част от досегашните му трудови задължения, но също така отварят широко поле за раждането на нови и нови професии.

Един от авторите на изследването – Манав Радж от Wharton School of Business – каза, че професорите в Университета на Пенсилвания обмислят как новите AI технологии ще се отразят на работата. С тяхна помощ например някои професори обогатяват задачите, които дават на студентите.

„Има много наистина интересни неща, които можете да правите с ChatGPT, като например да го използвате за създаване на учебен план или да предлагате четива“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024