Великобритания изпраща 200 ракети за защита на Украйна след смъртоносната руска атака Снимка: © Getty Images

Великобритания обяви, че ще изпрати около 200 ракети за противовъздушна отбрана в Украйна, за да помогне за защитата на цивилното население и инфраструктурата от руската агресия.

Това идва, след като западните лидери осъдиха масовата руска атака срещу Украйна, при която в петък загинаха най-малко 30 души, а над 160 бяха ранени.

Ракетите за противовъздушна отбрана, които ще бъдат изпратени, са произведени от фирмата MBDA. Те са предназначени за изстрелване от самолети, включително изтребители Typhoon и F-35.

Русия изстреля 158 дрона и ракети в петък в най-голямата въздушна атака срещу Украйна от началото на войната. Съобщава се за жертви и мащабни щети на граждански и военни обекти в Киев, Лвов, Днепър, Харков, Одеса и Запорожие. Сред засегнатите са родилен дом, търговски център, метростанция и жилищни сгради.

Москва беше подложена на силна критика по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Спешното заседание на 15-членния съвет беше свикано по искане на Киев и неговите съюзници, за да се разгледа смъртоносната атака.

"Трагично е, че 2023 г. завършва така, както започна - с опустошително насилие срещу народа на Украйна. За пореден път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на подслон, разчистване на отломки и погребване на мъртвите, при минусови температури", заяви помощник-генералният секретар на ООН Халед Киари.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя се придържа към пропагандата на Кремъл и твърди, че страната му е "насочила атаките си конкретно към военната инфраструктура в Украйна" и приписва цивилните жертви на украинските системи за противовъздушна отбрана.

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски призова света да реагира на "последния терористичен акт" на Русия.

"Много лидери днес вече заявиха подкрепата си за Украйна и украинците и аз съм благодарен на всеки един от тях. Особено на тези, които помогнаха на страната ни с противовъздушна отбрана", каза той във вечерното си видеообръщение.

По-късно същия ден президентът на САЩ Джо Байдън излезе с официално изявление, в което осъди нападението и призова Конгреса да одобри по-нататъшна помощ за отбрана на Украйна, която се забави с месеци заради последните политически сътресения в САЩ.

"Атака е ярко напомняне за света, че след близо две години на тази опустошителна война целта на Путин остава непроменена. Той се стреми да заличи Украйна и да подчини нейния народ. Той трябва да бъде спрян", се казва в изявлението на Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024